ESFSM    Europski seminar o filmskom stvaralaštvu mladih

Prvi Europski seminar o filmskom stvaralaštvu mladih održan je u Tromsu (Norveška) u lipnju 2012. godine u okviru Nordic Youth Film Festivala. Kao predstavnice Filmske revije mladeži i Four River Film Festivala na istom su sudjelovale Marija Ratković Vidaković i Ksenija Sanković. U Tromsu je odlučeno da će domaćin sljedećeg Seminara biti upravo karlovački festival.

Zbog prenapučenosti programa, priređivači Revije i Festivala, Hrvatski filmski savez i Kinoklub Karlovac odlučili su da Seminar u trajanju od četiri dana počne dva dana prije same Revije i Festivala. Na taj način sudionici Seminara imaju u prva dva dana svoj mir i apsolutno se mogu usredotočiti na rad u okviru Seminara, dok se posljednja dva dana mogu upoznati, kako s mladim autorima, tako i s njihovim voditeljima koji će posjetiti Reviju i Festival (njih više od 150). Sudionici Seminara imat će priliku pogledati i filmove iz natjecateljskog programa Revije i Festivala (prve tri projekcije).

Seminar uključuje pojedinačne prezentacije svih sudionika (predstavnika europskih filmskih festivala koji u sebi sadržavaju segment filmova mladeži ili su u potpunosti posvećeni filmovima mladeži, medijskih pedagoga i predstavnika uspješnih filmskih družina) rad u skupinama na teme koje se direktno tiču filmskog stvaralaštva mladih te okrugli stol koji će biti svojevrsni zaključak Seminara i kojem će osim 30-tak sudionika samog Seminara prisustvovati dio gostiju s Revije i Festivala, kao i predstavnici grada domaćina posvećeni filmskom stvaralaštvu mladih.

Pet je tema na koje će se Seminar uže fokusirati:

1. Kako poboljšati suradnju među filmskim festivalima posvećenim filmovima mladeži?

Kako je i navedeno, na konferenciji će sudjelovati predstavnici svih relevantnijih filmskih festivala mladeži u Europi. Ova skupina posvetit će svoje vrijeme poboljšanju suradnje među filmskim festivalima.

2. Program festivala mladeži kao platforma za nastavu medijske kulture

U Hrvatskoj je rad dječjih filmskih družina prilično dobro uklopljen u nastavu medijske kulture. No, s mladeži nije isti slučaj. Jednaka je situacija u Europi. Ova skupina pozabavit će se tom problematikom.

3. Značaj festivala za lokalne sredine u kojima se isti održavaju

Većina filmskih festivala posvećenih filmovima mladeži ne održava se u glavnim gradovima zemalja domaćina već u manjim lokalnim sredinama (dvanaest od petnaest festivala). Okosnica rada ove skupine bit će utjecaj filmskih festivala mladeži na lokalne sredine u kojima se održavaju.

4. Kako filmski festival mladeži možemo učiniti sponzorski interesantnim?

Osigurati sponzore za festival dječjeg filma puno je lakše nego za festival filmova mladeži. Mladež je naime dobna skupina koja je na neki način nesvrstana – ne radi se niti o djeci niti o odraslima. Kako ovu skupinu učiniti interesantnijom za sponzore, pokušat će dokučiti ova skupina.

5. Koja je dodana vrijednost filmskih festivala (dodatni programi, slobodno vrijeme sudionika i sl.)?

Što čini jedan filmski festival mladeži osim natjecateljskog programa, definirat će ova skupina.

Okrugli stol bit će svojevrsna završnica Seminara na kojem će se s jedne strane prezentirati zaključci pet radnih skupina, a s druge strane prodiskutirati o svim problemima i potencijalima u filmskom stvaralaštvu mladih. Kako se okrugli stol održava u četvrtak, drugi dan Four River Film Festivala i Filmske revije mladeži, njemu će prisustvovati i voditelji filmova koji se nalaze u natjecateljskom programu Revije i Festivala. Njih 20-tak iz svih dijelova Hrvatske i svijeta. U tom kontekstu, okruglom stolu će prisustvovati i članovi selecijskog povjerenstva i stručnog ocjenjivačkog suda Revije i Festivala. Jednako tako, na okruglom stolu će sudjelovati i predstavnici domaćina, odnosno profesori zainteresirani za medijsku kulturu iz karlovačkih srednjih škola, te drugi stručnjaci u navedenom području.

 

 

Uvodna riječ
Europska mreža filmskog stvaralaštva mladih radi punom parom: Four River Film Festival putuje od festivala do festivala; dogovorena je i razmjena mladih i agilnih festivalskih organizatora
Filmska revija mladeži i Four River Film Festival započeli jesensku festivalsku turneju u Gornjem Milanovcu – na sljedeće izdanje dolaze i pingvini!
Svjetlosna zraka
ČUNJEVI SU SRUŠENI, A 19. FILMSKA REVIJA MLADEŽI & 7. FOUR RIVER FILM FESTIVAL ČEKAJU VAS NAJESEN
KOJA IRONIJA! ISPUNJEN, SRETAN I KREATIVAN PETAK 13. NA FILMSKOJ REVIJI MLADEŽI I FOUR RIVER FILM FESTIVALU.
Okrugli stol na temu filmskog stvaralaštva mladih i prezentacija zaključaka svake pojedine grupe
Karlovačka deklaracija
DRUGI DAN ŽUTILA U ZNAKU MILENIJSKE FOTOGRAFIJE I KRAJA DRUGOG EUROPSKOG SEMINARA O FILMSKOM STVARALAŠTVU MLADIH. VEČERAS KONAČNO PROGRAM NA STAROM GRADU DUBOVCU.
Kugla je bačena - počela 18. Filmska revija mladeži i 6. Four River Film Festival
Summertime
KARLOVAČKA DJECA PRVA KRENULA U PUSTOLOVINU ZVANU FILMSKO ŽUTILO
Poticaj mladim autorima
6 dana srednjoškolskog filma, filma, i samo filma
Gradovi bez kina
Filmske perspektive
Otvoren Europski seminar o filmskom stvaralaštvu mladih!
18. FILMSKA REVIJA MLADEŽI & 6. FOUR RIVER FILM FESTIVAL - TVORNICA FILMA
Europski seminar o filmskom stvaralaštvu mladih – kruna filmske mreže Revije i Festivala!
Njih šest, a filmova sedamdeset i osam!
ZNAMO DA ŽELIŠ BITI DIO ČETVERODNEVNOG FILMSKOG KUGLANJA!
U okviru 18. filmske revije mladeži i 6. Four River Film Festivala i ove godine Filmski 5+ program
ŽIVITE SVOJU IDEJU
ŽIVITE SVOJU IDEJU
OVE GODINE OBARAMO REKORDE!
PRIJAVE ZA KARLOVAČKU ŽUTU GROZNICU JOŠ SAMO DO PETKA! INSPIRACIJU POTRAŽI U PROŠLOGODIŠNJEM POBJEDNIKU!
Revija i Festival vjetar su u leđa brojnim mladim filmašima – prijavi se i TI do 01. lipnja!
Foršpan 18. Filmske revije mladeži i 6. Four River Film Festivala napravili mladi Varaždinci – autori s proteklih izdanja Revije i Festivala
Filmska revija mladeži i Four River Film Festival predstavljeni na Scala Youth Film Festivalu u Walesu!
Bruno Mustić, pobjednik prošlogodišnje edicije Filmske revije mladeži snimio dugometražni film „Glazbena kutija“
PRIJAVE ZA KARLOVAČKU ŽUTU GROZNICU SU OTVORENE!