Za početak    Europska mreža filmskog stvaralaštva mladih radi punom parom: Four River Film Festival putuje od festivala do festivala; dogovorena je i razmjena mladih i agilnih festivalskih organizatora

Kinoklub Karlovac i Hrvatski filmski savez već osmu godinu za redom zajedničkim snagama organiziraju jedinstveni filmski festival u Hrvatskoj, ali i na širem području: radi se naime o Filmskoj reviji mladeži i Four River Film Festivalu, nacionalnoj, odnosno međunarodnoj manifestaciji posvećenoj srednjoškolskom filmu.  Posljednje, ovogodišnje izdanje posjetilo je više od stotinu i pedeset srednjoškolaca i njihovih profesora, a srednjoškolske filmove, zajedno s ostalim popratnim programima pogledalo čak 4.000 posjetitelja! U okviru natjecateljskog programa prikazani s filmovi s 5 različitih kontinenata (Europe, Sjeverne Amerike, Azije, Afrike i Australije) i to iz 30 državaU izgradnji tog karlovačkog brenda (s ove godine rekordnih 307 prijavljenih filmova), itekako pomaže povezivanje sa festivalima / radionicama diljem Europe fokusiranim na istu / sličnu ciljnu skupinu. Postojani partneri Four River Film Festivala danas su čak 17 filmskih festivala koji u okviru svog programa imaju filmove mladeži. To su ujedno festivali s kojima se redovito razmjenjuju programi:

Kids Eye Film Festival u Budimpešti (Mađarska), Timeline Film Festival u Carate Brianzi (Italija), Scala Youth Film Festival u Scali (UK), Fresh Film Festival u Limericku (Irska), VAFI u Varaždinu, MiO u Valenciji (Španjolska), Teen International Short Film Festival u Istanbulu (Turska), Nordic Youth Film Festival u Tromsu (Norveška), International Youth Media Summit, Dubrovnik Film Festival (festival filmova djece i mladeži zemalja Mediterana) , Festival kratke forme u Gornjem Milanovcu (Srbija), Luksuz festival po ceni filma u Krškom (Slovenija), Media Literacy Award u Beču (Austrija), Jugendmedien Festival u Berlinu (Njemačka), Youki Film Festival u Welsu (Austrija), Up and Coming u Hannoveru (Njemačka) i Camera Zizanio u Pyrgosu (Grčka)

Svojevrsna kruna dosadašnjeg umrežavanja bio je Europski seminar o filmskom stvaralaštvu mladih održan u Karlovcu u rujnu ove godine na kojem su sudjelovali, ne samo predstavnici navedenih festivala, već i ostali profesionalci u tom području (voditelji filmskih družina, medijski pedagozi i sl.) Seminar je zaključen odlukom o formiranju Europske filmske mreže mladih (Youth Cinema Network) koja će ubuduće koordinirati suradnju između pojedinih festivala i brojna pitanja vezana uz njihovu organizaciju, financiranje i suradnju međusobno te s lokalnim zajednicama u kojima djeluju. Mreža je ujedno i glavni produkt Seminara, a sastoji se od partnerskih festivala, organizacija i udruga koje aktivno djeluju na području filmskog stvaralaštva mladih. Zamišljena je kao jedinstvena platforma u okviru koje će biti postavljena zajednička web stranica, a glavni cilj joj je osnažiti filmsko stvaralaštvo mladih diljem Europe, poticati mlade na profesionalno bavljenje filmom i omogućiti alate i znanja mladim ljudima kako bi svoje filmske priče mogli ispričati na festivalima diljem Europe. Osim web stranice gdje će transparentno biti prikazane aktivnosti svih organizacije koje su dio Mreže, pokrenuta je i Facebook stranica koja će više biti prilagođena mladim ljudima koji najviše vremena provode na društvenim mrežama. Na taj način moći će redovito primati obavijesti o novim aktivnostima unutar Mreže, komunicirati sa svim sudionicima Seminara i slično.

Trenutačno je napravljena web stranica u osnovnom obliku (www.youthcinema.com) koja će se u dogledno vrijeme popuniti sadržajem, a već za prvi u nizu festivala partnera (Media Literacy award u Beču) tiskan je letak za zajedničkim informacijama o svih 18 festivala u mreži. Mreža će jednom godišnje imati veliki sastanak svih članova, dok će se svojevrsni mini sastanci užeg tima članova mreže (predvode je predstavnici Four River Film Festivala i Nordic Youth Film Festivala) održavati za vrijeme većine (ovisno o mogućnostima) festivala članova mreže.

Upravo u kontekstu rada mreže i promocije Four River Film Festivala članovi tima Four River Film FRFF-a prošli tjedan proveli su na Media Literacy Award-u u Beču, dok drugi dio tima upravo boravi i na Jugendmedien Festivalu u Berlinu. Ivana Štedul, Ana Banić, Ana Galović i Laura Pribanić u Beču su i predstavile film karlovačkih kinoklubaša „Dracula's curse“, dok Marija Ratković Vidaković i Sanja Zanki u Berlinu predstavljaju čak dva karlovačka filmska ostvarenja: „Jači od straha“ i „Gledam dolje“. Važno je spomenuti da se u Berlinu prikazuju još dva animirana filma Filmsko-kreativnog studija Vanima iz Varaždina: „Rozokapica“ i „SuroGad“. Hrvatska filmska reprezentacija je dakle i više nego brojna.

Možda najbolji dokaz funkcioniranja mreže je dogovor koji je u Berlinu postignut između Four River Film Festivala i Nordic Youth Film Festivala iz Norveške. Koordinatori festivala, Hermann Gruell i Marija Ratković Vidaković dogovorili su svojevrsnu razmjenu odnosno edukaciju mladih ljudi zainteresiranih za organizaciju festivala. Tako će već sljedeće godine u Tromso na mjesec dana otići jedan od najistaknutijih mlađih članova organizacijskog tima FRFF-a, a istom će se, također na mjesec dana pridružiti mladi član iz Nordic Youth Film Festivala. Postoji li bolji način razmjene iskustava i otkrivanja novih svjetova u doslovnom smislu te riječi?

Sljedeći na festivalskom kalendaru je Camera Zizanio u Pyrgosu u Grčkoj početkom prosinca. FRFF tim predvodit će Ksenija Sanković. Što li će se tamo dogovoriti saznat ćemo za dva tjedna.

15.11.2013.

Uvodna riječ
Europska mreža filmskog stvaralaštva mladih radi punom parom: Four River Film Festival putuje od festivala do festivala; dogovorena je i razmjena mladih i agilnih festivalskih organizatora
Filmska revija mladeži i Four River Film Festival započeli jesensku festivalsku turneju u Gornjem Milanovcu – na sljedeće izdanje dolaze i pingvini!
Svjetlosna zraka
ČUNJEVI SU SRUŠENI, A 19. FILMSKA REVIJA MLADEŽI & 7. FOUR RIVER FILM FESTIVAL ČEKAJU VAS NAJESEN
KOJA IRONIJA! ISPUNJEN, SRETAN I KREATIVAN PETAK 13. NA FILMSKOJ REVIJI MLADEŽI I FOUR RIVER FILM FESTIVALU.
Okrugli stol na temu filmskog stvaralaštva mladih i prezentacija zaključaka svake pojedine grupe
Karlovačka deklaracija
DRUGI DAN ŽUTILA U ZNAKU MILENIJSKE FOTOGRAFIJE I KRAJA DRUGOG EUROPSKOG SEMINARA O FILMSKOM STVARALAŠTVU MLADIH. VEČERAS KONAČNO PROGRAM NA STAROM GRADU DUBOVCU.
Kugla je bačena - počela 18. Filmska revija mladeži i 6. Four River Film Festival
Summertime
KARLOVAČKA DJECA PRVA KRENULA U PUSTOLOVINU ZVANU FILMSKO ŽUTILO
Poticaj mladim autorima
6 dana srednjoškolskog filma, filma, i samo filma
Gradovi bez kina
Filmske perspektive
Otvoren Europski seminar o filmskom stvaralaštvu mladih!
18. FILMSKA REVIJA MLADEŽI & 6. FOUR RIVER FILM FESTIVAL - TVORNICA FILMA
Europski seminar o filmskom stvaralaštvu mladih – kruna filmske mreže Revije i Festivala!
Njih šest, a filmova sedamdeset i osam!
ZNAMO DA ŽELIŠ BITI DIO ČETVERODNEVNOG FILMSKOG KUGLANJA!
U okviru 18. filmske revije mladeži i 6. Four River Film Festivala i ove godine Filmski 5+ program
ŽIVITE SVOJU IDEJU
ŽIVITE SVOJU IDEJU
OVE GODINE OBARAMO REKORDE!
PRIJAVE ZA KARLOVAČKU ŽUTU GROZNICU JOŠ SAMO DO PETKA! INSPIRACIJU POTRAŽI U PROŠLOGODIŠNJEM POBJEDNIKU!
Revija i Festival vjetar su u leđa brojnim mladim filmašima – prijavi se i TI do 01. lipnja!
Foršpan 18. Filmske revije mladeži i 6. Four River Film Festivala napravili mladi Varaždinci – autori s proteklih izdanja Revije i Festivala
Filmska revija mladeži i Four River Film Festival predstavljeni na Scala Youth Film Festivalu u Walesu!
Bruno Mustić, pobjednik prošlogodišnje edicije Filmske revije mladeži snimio dugometražni film „Glazbena kutija“
PRIJAVE ZA KARLOVAČKU ŽUTU GROZNICU SU OTVORENE!