Za početak    Karlovačka deklaracija

Predstavljajući na netom završenom drugom Europskom seminaru o filmskom stvaralaštvu mladih svoj petodnevni filmski festival mladih autora, koji se održava u Istanbulu, mladi je turski organizator naglasio kako je svakog od tih pet dana trajanja organiziran i neki party. Iako svrha festivalskih okupljanja i mladih i starijih autora svakako nije puko party-janje, socijalne su aktivnosti i događanja itekako omiljena i poželjna, pa su i sudionici 18. filmske revije mladeži i 6. Four River Film Festivala, kao i predstavnici s Europskog seminara vrlo rado prihvatili poziv organizatora na izlet na rijeku Dobru i stari zamak Novigrad, naravno uz prigodan ručak, a da se sunce smilovalo i bar malo razbilo tmaste oblake vjerojatno bi se koji od mladaca bućnuo u zelene valove rijeke koja mirno protječe tik uz terasu motela na kojoj se ručalo. Zadivljeni pogledi jednako mladih kolegica (a, tko bi ga znao, možda i kakvo iskusnije žensko oko) svakako bi opravdali takav entuzijazam.

Muški su, i rečeni mladi, a i oni mrvicu zreliji, spremni koješta počiniti i sebi i drugima ne bi li u tim očima potaknuli iskricu zanimanja (i možda kakav titraj u ostatku tijela), pa bi skok u prohladnu rijeku bio najmanje što se da učiniti. No, sudba kleta je htjela da oblaci ostanu neraskidivi pa je izlet okončan tek milenijskom fotografijom svih sudionika, na kojoj je doljepotpisani samozatajno preuzeo ulogu lijevoga graničnika i tako je pretvoren u žutu točkicu na ovom povijesnom svjetlosnom zapisu.


Photo by Filip Trezner

Prije i poslije toga vrijedno se radilo, pa su pogledane dvije revijsko-festivalske projekcije prije izleta i još jedna poslije. Gledatelji su vidjeli veći dio ove godine odabranih 78 filmova u nacionalnoj i međunarodnoj konkurenciji, koje su između 307 prijavljenih za natjecateljsko prikazivanje odabrali nacionalni selektori Ana Đorđić, Boško Picula i Dražen Žarković, a o nagradama će odlučivati međunarodni žiri u sastavu Maureen Carrig, Daniel Kušan i Vera Schöpfer. Stiglo se još i na projekcije za mlade koje se i ove godine pod nazivom Filmski pet + održavaju u kinu Edison, kao i na kasnovečernju projekciju filma Jude Chebab Netko iz Bejruta, u okviru programa Nekad laureati Revije i Festivala, a danas?.

I, naravno, protulumariti uz glazbu grupe We meet again fot the first time, ili u vlastitom aranžmanu. Hotelski bi hodnici, koji sve pamte i sve znaju, mogli posvjedočiti da su se neki u svoje sobe vratili oko pola četiri. To, uz hodnike, znaju i oni koji su u to doba radili nešto drugo. Recimo, pisali.

U petak (13.!) su na programu između ostaloga tri zadnje natjecateljske projekcije, pa radionički programi i dodatne projekcije (posebnu pažnju izaziva film Brune Mustića Glazbena kutija), a svečano se zatvaranje i podjela nagrada očekuju u subotu u 13.00 u Zorin domu.     

Drugi Europski seminar o filmskom stvaralaštvu mladih uspješno je završen potpisivanjem dokumenta o osnivanju Europske filmske mreže mladih, koja bi ubuduće trebala koordinirati niz organizacijskih i provedbenih poslova vezanih uz festivale mladih autora. Valja vjerovati da će ova svojevrsna Karlovačka deklaracija biti zaista ugaoni kamen novog koncepta suradnje među europskim (i svjetskim) festivalima mladih filmskih autora i donijeti im novu kvalitetu.

Idući će se, treći po redu Europski seminar o filmskom stvaralaštvu mladih, nakon prvoga iz norveškog Tromsøa i drugoga, upravo završenoga u Karlovcu, održati 2014. godine u Beogradu.      

Duško Popović  

13.09.2013.

Uvodna riječ
Europska mreža filmskog stvaralaštva mladih radi punom parom: Four River Film Festival putuje od festivala do festivala; dogovorena je i razmjena mladih i agilnih festivalskih organizatora
Filmska revija mladeži i Four River Film Festival započeli jesensku festivalsku turneju u Gornjem Milanovcu – na sljedeće izdanje dolaze i pingvini!
Svjetlosna zraka
ČUNJEVI SU SRUŠENI, A 19. FILMSKA REVIJA MLADEŽI & 7. FOUR RIVER FILM FESTIVAL ČEKAJU VAS NAJESEN
KOJA IRONIJA! ISPUNJEN, SRETAN I KREATIVAN PETAK 13. NA FILMSKOJ REVIJI MLADEŽI I FOUR RIVER FILM FESTIVALU.
Okrugli stol na temu filmskog stvaralaštva mladih i prezentacija zaključaka svake pojedine grupe
Karlovačka deklaracija
DRUGI DAN ŽUTILA U ZNAKU MILENIJSKE FOTOGRAFIJE I KRAJA DRUGOG EUROPSKOG SEMINARA O FILMSKOM STVARALAŠTVU MLADIH. VEČERAS KONAČNO PROGRAM NA STAROM GRADU DUBOVCU.
Kugla je bačena - počela 18. Filmska revija mladeži i 6. Four River Film Festival
Summertime
KARLOVAČKA DJECA PRVA KRENULA U PUSTOLOVINU ZVANU FILMSKO ŽUTILO
Poticaj mladim autorima
6 dana srednjoškolskog filma, filma, i samo filma
Gradovi bez kina
Filmske perspektive
Otvoren Europski seminar o filmskom stvaralaštvu mladih!
18. FILMSKA REVIJA MLADEŽI & 6. FOUR RIVER FILM FESTIVAL - TVORNICA FILMA
Europski seminar o filmskom stvaralaštvu mladih – kruna filmske mreže Revije i Festivala!
Njih šest, a filmova sedamdeset i osam!
ZNAMO DA ŽELIŠ BITI DIO ČETVERODNEVNOG FILMSKOG KUGLANJA!
U okviru 18. filmske revije mladeži i 6. Four River Film Festivala i ove godine Filmski 5+ program
ŽIVITE SVOJU IDEJU
ŽIVITE SVOJU IDEJU
OVE GODINE OBARAMO REKORDE!
PRIJAVE ZA KARLOVAČKU ŽUTU GROZNICU JOŠ SAMO DO PETKA! INSPIRACIJU POTRAŽI U PROŠLOGODIŠNJEM POBJEDNIKU!
Revija i Festival vjetar su u leđa brojnim mladim filmašima – prijavi se i TI do 01. lipnja!
Foršpan 18. Filmske revije mladeži i 6. Four River Film Festivala napravili mladi Varaždinci – autori s proteklih izdanja Revije i Festivala
Filmska revija mladeži i Four River Film Festival predstavljeni na Scala Youth Film Festivalu u Walesu!
Bruno Mustić, pobjednik prošlogodišnje edicije Filmske revije mladeži snimio dugometražni film „Glazbena kutija“
PRIJAVE ZA KARLOVAČKU ŽUTU GROZNICU SU OTVORENE!