Za početak    18. FILMSKA REVIJA MLADEŽI & 6. FOUR RIVER FILM FESTIVAL - TVORNICA FILMA

U samo nekoliko godina od grada koji je bio samo usputna stanica do mora, Karlovac je postao filmska meka u koju se mladi svake godine rado vraćaju. Filmovi, tribine, koncerti i gosti iz svih dijelova Hrvatske i svijeta i ove će godine oplemeniti karlovačke ulice unoseći dozu žutila i radosti u svakodnevicu. Tako Karlovac sedmu, odnosno šestu godinu zaredom ima privilegiju biti domaćin Filmske revije mladeži i Four River Film Festivala od kojih nas dijeli tek šest dana. Uskoro će grad na četiri rijeke preplaviti žuta groznica, a srednjoškolci će na kratko izaći iz školskih klupa zamijenivši ih udobnim sjedalima kino dvorane.


Snimio Marko Kekić

Revija i Festival kroz godine su se etablirali kao mjesto okupljanja najvećih filmskih virtuoza i nepopravljivih kreativaca, a upravo će njihove radove ovog puta imati priliku ocjenjivati najveći filmski znalci – hrvatski redatelj Danijel Kušan, njemačka redateljica i medijska pedagoginja Vera Schöpfer i profesorica novih medija na Wayne State Collegu u Nebraski, Maureen Carrieg U četiri festivalska dana tijekom kojih će se prikazati 78 filmova s 5 kontinenata budno i stručno oko morat će imati upravo ovaj trojac. Kao i svake godine i ove će spomenuti žiri odlučivati o devet od ukupno jedanaest nagrada, a to su: po jedna nagrada posebno u Revijskom, posebno u Festivalskom dijelu u svakoj od četiri kategorije animiranog, dokumentarnog i igranog filma, te u kategoriji slobodnog stila, kao i onoj glavnoj za najbolji film - Grand Prixu koji ujedinjuje i Reviju i Festival. Deseta nagrada je nagrada publike a o onoj jedanaestoj – Žutoj zastavi (nagradi za poticanje nenasilja na filmu) odlučivat će žiri sastavljen od mahom uspješnih srednjoškolaca: agilne mlade producentice Jorunn Olaussen iz Norveške, Thijsa de Blocka iz Belgije, prošlogodišnjeg osvajača Grand Prix-a i Antonia Paraća, alias Koka iz dječjih filmskih hitova nastalima po romanima Ivana Kušana.


Snimio Marko Kekić

Koncept ovogodišnje Revije i Festivala danas su na press konferenciji u karlovačkom Šancu predstavile koordinatorica Revije i Festivala, Marija Ratković Vidaković i članice organizacijskog tima, Adrijana Dimić, Ksenija Sanković i Ivana Štedul (uz neizostavni modni dodatak – Dukatino maskotu). Zašto baš u Šancu? Jer će se upravo na travnatom dijelu Šanca u ostatku jednog od krakova zvijezde otvoriti ovogodišnje izdanje u srijedu, 11. rujna u 20.30. Naime, svečano otvaranje koje će voditi Danijela Trbović i prva projekcija natjecateljskog programa održat će se u jednom od krakova nekadašnje zvijezde - na taj način će se i gosti (iz 30 različitih zemalja svijeta) upoznati sa činjenicom o Karlovcu kao jednom od tri idealna renesansa grada u Europi.


Snimio Marko Kekić

Osim bogatog natjecateljskog programa koji se održava u Gradskom kazalištu Zorin Dom, na ostalim  (ove godine čak četiri) lokacijama (kino Edison, Stari grad Dubovac, Gradski muzej, Knjižnica za mlade) održat će se bogati popratni program.:

  • Predivni ambijent Starog grada Dubovca u 21.30 u petak i subotu rezerviran je za program Nekad laureati Revije i Festivala, a danas? kojim se zatvara svojevrsni krug. Program ugošćuje nekadašnje pobjednike i pokazuje gdje se oni danas nalaze na svojem profesionalnom putu. Ovogodišnji gosti navedenog programa su Bruno Mustić, mladi Splićanina koji će se publici predstaviti sa svojim prvim dugometražnim filmom Glazbena kutija te Libanonka Jude Chebab koja je na prošlogodišnjem izdanju Revije i Festivala osvojila srce žirija i publike te sa svojim dokumentarnim filmom Iza šatora odnijela nagradu za najbolji dokumentarni film i nagradu publike. Ove godine Chebab je otišla korak dalje pa će tako svi okupljeni imati priliku pogledati njezin film Netko iz Bejruta. Uoči projekcije u razgovoru s publikom Jude će napraviti i mali case study svog dokumentarističkog stila. U petak, kada je na rasporedu Brunin film, projekciju će posjetiti i ekipa filma, predvođena Brunom te glumcima Robertom Kurbašom, Karlovčankom Daro Vukić i mladim nadama Filipom Mayerom i Zrinkom Svetić.
  • Kino Edison je kao i lani osmišljeno kao dječja filmska lokacija namijenjena Filmskom 5+ programu u okviru koje će se svaki dan u 10.30 prikazati animirane uspješnice Igor i Avanture male Chirico, te kultna ostvarenja hrvatske dječje kinematografije – Imam dvije mame i dva tate i Kapetan Mikula Mali.
  • U prostorima Gradskog muzeja smjestio se program Srednjoškolci predstavljaju Srednjoškolcima gdje će se prezentirati četiri uspješna filmska festivala odnosno programa namijenjena srednjoškolcima – Slobodna Zona i Kratka forma iz Srbije, REC iz Njemačke i Dubrovnik Film Festival iz Hrvatske.
  • Knjižnica za mlade ugostit će edukativni program koji se ove godine sastoji od ni više ni manje nego pet radioničkih i teorijskih programa: radionice plesnog filma pod vodstvom Vere Vrbanac Mitrović, radionice video spota mentora Jure Troje, radionice fotografije pod pokroviteljstvom Canona, radionice Forum kazališta u suradnji s Udrugom Stope koju će voditi Ivana Štedul i teorijskog predavanje na temu američkog nezavisnog filma koje će držati članica žirija Maureen Carrieg.

Kao potpora širenju međunarodne filmske mreže ove će godine poslužiti i drugi Europskog seminara o filmskom stvaralaštvu mladih od 09. do 12. rujna. Tako će dva dana prije samog početka Revije i Festivala, Karlovac dobrodošlicu poželjeti sudionicima Seminara, čiji su ovogodišnji fokus filmski festivali posvećeni stvaralaštvu mladih. Na Seminaru će sudjelovati po jedan predstavnik 18 europskih filmskih festivala koji u sebi sadržavaju segment filmova mladeži ili su u potpunosti posvećeni filmovima mladeži, a svi oni dolaze iz ni manje ni više nego dvanaest europskih zemalja - od susjedne nam Srbije i Italije do daleke Rusije i Norveške. Na Seminaru će sudjelovati i medijski pedagozi iz zemalja u kojima je filmsko stvaralaštvo mladih posebno aktivno – Belgije, Danske, Grčke, te zemlje domaćina, kao i predstavnici uspješnih europskih filmskih družina. Seminar uključuje pojedinačne prezentacije svih sudionika, rad u grupama na gore navedene teme, te okrugli stol kojim će se cijeli Seminar zaključiti. Ovakva okupljanja u internacionalnom okruženju uvijek su inspiracija za nova kreativna rješenja, napredak u radu te izvrsna platforma za razmjenu iskustava. Europski seminar o filmskom stvaralaštvu mladih podupire Mladi na djelu, program Europske unije namijenjen mladima i organizacijama aktivnim u radu s mladima u razdoblju od 2007. do 2013. godine.


Snimio Marko Kekić

Nadamo se da ste spremni na ovu filmsku poslasticu u organizaciji Kinokluba Karlovac i Hrvatskog filmskog saveza te još jedan žuti rujan u Karlovcu od 11. do 14. istog mjeseca! Kako je ovogodišnja tema vizualnog identiteta kuglanje pridružite nam se i na masovnom kuglanju ispred glavne festivalske lokacije u subotu, 07. rujna u 10 sati! Bowl your Roll!


Snimio Marko Kekić

05.09.2013.

Uvodna riječ
Europska mreža filmskog stvaralaštva mladih radi punom parom: Four River Film Festival putuje od festivala do festivala; dogovorena je i razmjena mladih i agilnih festivalskih organizatora
Filmska revija mladeži i Four River Film Festival započeli jesensku festivalsku turneju u Gornjem Milanovcu – na sljedeće izdanje dolaze i pingvini!
Svjetlosna zraka
ČUNJEVI SU SRUŠENI, A 19. FILMSKA REVIJA MLADEŽI & 7. FOUR RIVER FILM FESTIVAL ČEKAJU VAS NAJESEN
KOJA IRONIJA! ISPUNJEN, SRETAN I KREATIVAN PETAK 13. NA FILMSKOJ REVIJI MLADEŽI I FOUR RIVER FILM FESTIVALU.
Okrugli stol na temu filmskog stvaralaštva mladih i prezentacija zaključaka svake pojedine grupe
Karlovačka deklaracija
DRUGI DAN ŽUTILA U ZNAKU MILENIJSKE FOTOGRAFIJE I KRAJA DRUGOG EUROPSKOG SEMINARA O FILMSKOM STVARALAŠTVU MLADIH. VEČERAS KONAČNO PROGRAM NA STAROM GRADU DUBOVCU.
Kugla je bačena - počela 18. Filmska revija mladeži i 6. Four River Film Festival
Summertime
KARLOVAČKA DJECA PRVA KRENULA U PUSTOLOVINU ZVANU FILMSKO ŽUTILO
Poticaj mladim autorima
6 dana srednjoškolskog filma, filma, i samo filma
Gradovi bez kina
Filmske perspektive
Otvoren Europski seminar o filmskom stvaralaštvu mladih!
18. FILMSKA REVIJA MLADEŽI & 6. FOUR RIVER FILM FESTIVAL - TVORNICA FILMA
Europski seminar o filmskom stvaralaštvu mladih – kruna filmske mreže Revije i Festivala!
Njih šest, a filmova sedamdeset i osam!
ZNAMO DA ŽELIŠ BITI DIO ČETVERODNEVNOG FILMSKOG KUGLANJA!
U okviru 18. filmske revije mladeži i 6. Four River Film Festivala i ove godine Filmski 5+ program
ŽIVITE SVOJU IDEJU
ŽIVITE SVOJU IDEJU
OVE GODINE OBARAMO REKORDE!
PRIJAVE ZA KARLOVAČKU ŽUTU GROZNICU JOŠ SAMO DO PETKA! INSPIRACIJU POTRAŽI U PROŠLOGODIŠNJEM POBJEDNIKU!
Revija i Festival vjetar su u leđa brojnim mladim filmašima – prijavi se i TI do 01. lipnja!
Foršpan 18. Filmske revije mladeži i 6. Four River Film Festivala napravili mladi Varaždinci – autori s proteklih izdanja Revije i Festivala
Filmska revija mladeži i Four River Film Festival predstavljeni na Scala Youth Film Festivalu u Walesu!
Bruno Mustić, pobjednik prošlogodišnje edicije Filmske revije mladeži snimio dugometražni film „Glazbena kutija“
PRIJAVE ZA KARLOVAČKU ŽUTU GROZNICU SU OTVORENE!