Za početak    Njih šest, a filmova sedamdeset i osam!

Kao što je to običaj već osamnaestu, odnosno šestu godinu za redom, srednjoškolce- filmoljupce i posjetitelje žutog grada Karlovca, drugi tjedan školske godine neće ocjenjivati profesori. Tjedan nakon početka školske godine srednjoškolci iz brojnih zemalja svijeta morat će se nakratko oprostiti od profesora i školskih kolega, jer od 11. do 14. rujna traje 18. Filmska revija mladeži i 6. Four river film festival kojeg svi mladi zaljubljenici u film vrlo rado posjete. Baš u Karlovcu srednjoškolcima će ocjene davati čak tri filmska profesora, člana stručnog ocjenjivačkog suda jer 78 filmova s 5 kontinenata nije mala stvar. U četiri festivalska žuta dana u kojima će se i filmska traka izlizati uvijek budno i stručno oko morat će imati upravo ovi profesori- žiri. Kao i svake godine i ove će upravo oni odlučivati o devet od ukupno jedanaest nagrada, a to su: po jedna nagrada, posebno u Revijskom, posebno u Festivalskom djelu u svakoj od kategorija animiranog filma, dokumentarnog filma, igranog filma, u kategoriji slobodnog stila među nacionalnim filmovima te o onoj glavnoj za najbolji film- Grand Prixu koji ujedinjuje i Reviju i Festival.

Naše boje ove će godine predstavljati Daniel Kušan, sin jednog od naših najpoznatijih pisaca Ivana Kušena. „Koko i duhovi“ samo je jedna od uspješnica oca pisca koju je prije dvije godine ekranizirao upravo Daniel. Baš tim filmom ovaj je filmski režiser u hrvatska kina privukao 80 tisuća gledatelja, a film je bio prikazan i na tridesetak međunarodnih festivala. Film je nagrađen sa sedam hrvatskih i jednom međunarodnom nagradom. U prvim redovima Danielu će praviti društvo i jedna Amerikanka. Radi se o Maureen Carrigg, profesorici video produkcije i novih medija na Sveučilištu u Wayneu u Nebraski. Iskusna poznavateljica filma osim u sedmoj svjetskoj umjetnosti uplela je prste i u produkciju reality showova, a trenutno surađuje na nekoliko dokumentarnih projekata za američku javnu televiziju.

U našu žutu priču možda se najviše uklapa sljedeća članica žirija- Njemica Vera Schöpfer. Nakon diplome na Akademiji medijskih umjetnosti u Kölnu odlučila je svo svoje znanje prenijeti na mlađe generacije. Sudjelovavši na brojnim projektima namijenjenim tinejdžerima, Vera je upoznala njihov svijet i odlučila stvoriti web stranicu www.screenagers.de koji okuplja mlade filmoljupce Njemačke, ali i šire.

Možda se baš na toj stranici za mlade našao i član kolokvijalno rečeno malog žirija- trojca uspješnih srednjoškolaca koji odlučuje o najboljem filmu koji promiče nenasilje i dodjeljuje nagradu Žuta zastava. Tako će natjecatelji morati osvojiti srce prošlogodišnjeg dobitnika Grand Prixa. Thijs de Block je student režije na RITS školi u Bruxellesu. Nakon što će četiri dana biti dio karlovačke filmske žutice, ovaj budući režiser nastavlja raditi na svojem projektu. Radi se o filmu kojim će diplomirati na priznatom fakultetu.

Rame uz rame mladog Thijsa sjedit će i Norvežanka Jorunn Oluassen. U lipnju prošle godine koordinatorica Festivala i Revije, Marija Ratković Vidaković posjetila je upravo njen grad. Naime, Tromso je bio domaćin prvog Europskog seminara o filmskom stvaralaštvu mladih, a šatafetu je ove godine predao Karlovcu prilikom čega je i dogovoreno samo gostovanje ove studentice medija i komunikacija. Početak cijele priče o žirijima počeli smo s režiserom filma „Koko i duhovi“, a završavamo s glavnim glumcem istoimenog filma. Antonio Parač 15-godišnji je Zagrepčanin koji će svojim glumačkim znanjem sigurno dobro moći procijeniti tko zaslužuje nagradu – Žuta zastava.

78 filmova, 5 kontinenata i 6 filmskih vrituoza koji unatoč žutoj filmskoj groznici svih četiri dana moraju držati sve konce u rukama.

21.08.2013.

Uvodna riječ
Europska mreža filmskog stvaralaštva mladih radi punom parom: Four River Film Festival putuje od festivala do festivala; dogovorena je i razmjena mladih i agilnih festivalskih organizatora
Filmska revija mladeži i Four River Film Festival započeli jesensku festivalsku turneju u Gornjem Milanovcu – na sljedeće izdanje dolaze i pingvini!
Svjetlosna zraka
ČUNJEVI SU SRUŠENI, A 19. FILMSKA REVIJA MLADEŽI & 7. FOUR RIVER FILM FESTIVAL ČEKAJU VAS NAJESEN
KOJA IRONIJA! ISPUNJEN, SRETAN I KREATIVAN PETAK 13. NA FILMSKOJ REVIJI MLADEŽI I FOUR RIVER FILM FESTIVALU.
Okrugli stol na temu filmskog stvaralaštva mladih i prezentacija zaključaka svake pojedine grupe
Karlovačka deklaracija
DRUGI DAN ŽUTILA U ZNAKU MILENIJSKE FOTOGRAFIJE I KRAJA DRUGOG EUROPSKOG SEMINARA O FILMSKOM STVARALAŠTVU MLADIH. VEČERAS KONAČNO PROGRAM NA STAROM GRADU DUBOVCU.
Kugla je bačena - počela 18. Filmska revija mladeži i 6. Four River Film Festival
Summertime
KARLOVAČKA DJECA PRVA KRENULA U PUSTOLOVINU ZVANU FILMSKO ŽUTILO
Poticaj mladim autorima
6 dana srednjoškolskog filma, filma, i samo filma
Gradovi bez kina
Filmske perspektive
Otvoren Europski seminar o filmskom stvaralaštvu mladih!
18. FILMSKA REVIJA MLADEŽI & 6. FOUR RIVER FILM FESTIVAL - TVORNICA FILMA
Europski seminar o filmskom stvaralaštvu mladih – kruna filmske mreže Revije i Festivala!
Njih šest, a filmova sedamdeset i osam!
ZNAMO DA ŽELIŠ BITI DIO ČETVERODNEVNOG FILMSKOG KUGLANJA!
U okviru 18. filmske revije mladeži i 6. Four River Film Festivala i ove godine Filmski 5+ program
ŽIVITE SVOJU IDEJU
ŽIVITE SVOJU IDEJU
OVE GODINE OBARAMO REKORDE!
PRIJAVE ZA KARLOVAČKU ŽUTU GROZNICU JOŠ SAMO DO PETKA! INSPIRACIJU POTRAŽI U PROŠLOGODIŠNJEM POBJEDNIKU!
Revija i Festival vjetar su u leđa brojnim mladim filmašima – prijavi se i TI do 01. lipnja!
Foršpan 18. Filmske revije mladeži i 6. Four River Film Festivala napravili mladi Varaždinci – autori s proteklih izdanja Revije i Festivala
Filmska revija mladeži i Four River Film Festival predstavljeni na Scala Youth Film Festivalu u Walesu!
Bruno Mustić, pobjednik prošlogodišnje edicije Filmske revije mladeži snimio dugometražni film „Glazbena kutija“
PRIJAVE ZA KARLOVAČKU ŽUTU GROZNICU SU OTVORENE!