Za početak    Svjetlosna zraka

Mnogima je to prva uspomena iz kina: svjetlosna zraka koja dolazi iz onog malog prozorčića, iz tame, niotkuda… a rasprši se u cijeli svijet boja, oblika i kretanja. U život.

Bilo je to iz onih vremena kada se u kinima glasno navijalo, za ili protiv, svejedno, kada se na filmske poljupce vikalo „šic“, a kad bi se filmska vrpca prekinula i začulo se kako lepeće kroz projektor operater bi doživio salve uvreda i jurnuo u hitan popravak, kako još ne bi završio pred uzrujanim gledalištem i prepričavao film do kraja.

Naime, i prije digitalizacije je bilo filma, i kina. Možemo danas raspravljati o tome koliko se poboljšala kvaliteta projekcije, ali svjetlosna je zraka ostala ista. I uzbuđenje gledatelja kada se sudari s platnom i oživi snove.

Zato valja promatrati lica mladih autora.

Došli su iz Donje Stubice, Dubrovnika, Gradića, Grubišnog Polja, Gunje, Karlovca, Koprivnice, Našica, Novog Virja, Osijeka, Pakraca, Pazina, Poreča, Požege, Rijeke, Siska, Slatine, Splita, Tužnog, Varaždina, Virovitice, Vrbovca, Zagreba i Zaprešića, iz  Australije, Austrije, Belgije, Bosne i Hercegovine, Češke, Danske, Farskih otoka, Filipina, Grčke, Hong Konga, Irana, Irske, Italije, Izraela, Jordana, Južnoafričke republike, Kanade, Koreje, Libanona, Mađarske, Nizozemske, Norveške, Njemačke, Poljske, Portugala, Rumunjske, Rusije, SAD, Slovenije, Srbije, Španjolske, Tajvana, Turske, Ukrajine i Velike Britanije, a svi su isti. Očiju sjajnih od iščekivanja, ruku treperavih od nade, malo suhih usta dok se čekaju reakcije, uzbuđeni, nestrpljivi, sretni. I svatko od njih želi pokazati svoj svijet, svoje viđenje, strahove, sumnje, svoje ljubavi i svoja razočarenja.

Nagrađeni filmovi 18. filmske revije mladeži i 6. Four River Film Festivala

Animirani filmovi, najbolji film u domaćoj konkurenciji Galeb. Škola likovnih umjetnosti Split, u međunarodnoj Lov (Hunt), Electric December, Bristol, Velika Britanija; Dokumentarni filmovi, najbolji film u domaćoj konkurenciji Samo jedno mjesto na svijetu se zove dom?, Almodovarci, Osijek, u međunarodnoj C&C - film o ljubavi (C&C - A film about love), Tvibit, Tromsǿ, Norveška;
Igrani filmovi, najbolji film u domaćoj konkurenciji Haralampije, SKIG, Gunja, u  međunarodnoj konkurenciji Čudan grad (Strange City), Cinema en curs, Barcelona, Španjolska;
Slobodni stil, najbolji film u domaćoj konkurenciji Ekvinocij, UN SAVE, Poreč, u  međunarodnoj konkurenciji Osobna aplikacija (Personal Application), Stefan Bohun, Beč, Austrija.
Nagradu publike osvojio je film Plima vremena (Tide of Time), Station next, Hvidovre, Danska.
Žutu zastavu dobio je film Igra (Play), Montemor-o-novo, Portugal.
Grand Prix 18. filmske revije mladeži i 6. Four River Film Festivala dobio je film Kak' je doma?, Slobodna zona, Beograd, Srbija.

Na kraju od svega ostanu brojna sjećanja, uspostavljena ili obnovljena prijateljstva, malo ljubavi, poneka psovka, odlasci i rastanci, vjera u nove susrete, želja da se iduće godine dođe s friškim i boljim filmom, da možda ipak izostane kiša, da gosti budu zadovoljni, da domaćini odahnu, pa prionu novom poslu, da ovogodišnje ideje osvanu kao idućegodišnja ostvarenja, da se ponovi onaj pogled i smiješak uhvaćen u letu, da nam se jave oni koji su to obećali, i da se mi javimo njima, da djeca rastu i budu nam zdrava, da se opet, uskoro, svi nađemo u nekom drugom gradu, a čim prije vratimo u Karlovac, da naša filmska priča traje i dalje.

I da ona svjetlosna zraka iznad naših glava još dugo sjaji u mraku.

Duško Popović

15.09.2013.

Uvodna riječ
Europska mreža filmskog stvaralaštva mladih radi punom parom: Four River Film Festival putuje od festivala do festivala; dogovorena je i razmjena mladih i agilnih festivalskih organizatora
Filmska revija mladeži i Four River Film Festival započeli jesensku festivalsku turneju u Gornjem Milanovcu – na sljedeće izdanje dolaze i pingvini!
Svjetlosna zraka
ČUNJEVI SU SRUŠENI, A 19. FILMSKA REVIJA MLADEŽI & 7. FOUR RIVER FILM FESTIVAL ČEKAJU VAS NAJESEN
KOJA IRONIJA! ISPUNJEN, SRETAN I KREATIVAN PETAK 13. NA FILMSKOJ REVIJI MLADEŽI I FOUR RIVER FILM FESTIVALU.
Okrugli stol na temu filmskog stvaralaštva mladih i prezentacija zaključaka svake pojedine grupe
Karlovačka deklaracija
DRUGI DAN ŽUTILA U ZNAKU MILENIJSKE FOTOGRAFIJE I KRAJA DRUGOG EUROPSKOG SEMINARA O FILMSKOM STVARALAŠTVU MLADIH. VEČERAS KONAČNO PROGRAM NA STAROM GRADU DUBOVCU.
Kugla je bačena - počela 18. Filmska revija mladeži i 6. Four River Film Festival
Summertime
KARLOVAČKA DJECA PRVA KRENULA U PUSTOLOVINU ZVANU FILMSKO ŽUTILO
Poticaj mladim autorima
6 dana srednjoškolskog filma, filma, i samo filma
Gradovi bez kina
Filmske perspektive
Otvoren Europski seminar o filmskom stvaralaštvu mladih!
18. FILMSKA REVIJA MLADEŽI & 6. FOUR RIVER FILM FESTIVAL - TVORNICA FILMA
Europski seminar o filmskom stvaralaštvu mladih – kruna filmske mreže Revije i Festivala!
Njih šest, a filmova sedamdeset i osam!
ZNAMO DA ŽELIŠ BITI DIO ČETVERODNEVNOG FILMSKOG KUGLANJA!
U okviru 18. filmske revije mladeži i 6. Four River Film Festivala i ove godine Filmski 5+ program
ŽIVITE SVOJU IDEJU
ŽIVITE SVOJU IDEJU
OVE GODINE OBARAMO REKORDE!
PRIJAVE ZA KARLOVAČKU ŽUTU GROZNICU JOŠ SAMO DO PETKA! INSPIRACIJU POTRAŽI U PROŠLOGODIŠNJEM POBJEDNIKU!
Revija i Festival vjetar su u leđa brojnim mladim filmašima – prijavi se i TI do 01. lipnja!
Foršpan 18. Filmske revije mladeži i 6. Four River Film Festivala napravili mladi Varaždinci – autori s proteklih izdanja Revije i Festivala
Filmska revija mladeži i Four River Film Festival predstavljeni na Scala Youth Film Festivalu u Walesu!
Bruno Mustić, pobjednik prošlogodišnje edicije Filmske revije mladeži snimio dugometražni film „Glazbena kutija“
PRIJAVE ZA KARLOVAČKU ŽUTU GROZNICU SU OTVORENE!