Za početak    ČUNJEVI SU SRUŠENI, A 19. FILMSKA REVIJA MLADEŽI & 7. FOUR RIVER FILM FESTIVAL ČEKAJU VAS NAJESEN

14. rujan na kalendaru svima nam je označio kraj filmskog kuglanja i kraj 18. Filmske revije mladeži i 6. Four River Film Festivala, a redovi prepuni Hrvata, Danaca, Srba, Austrijanaca, Poljaka,  Norvežana i filmaša iz nama dalekih zemalja značili su da je ovo pravi sretan kraj.

Danas smo zatvorili Reviju i Festival koji su počeli jutarnjom projekcijom Filmskog 5+ programa. Klinci u Kinu Edison tako su zadnjeg dana festivala uživali u japanskom obiteljskom animiranom filmu- filmskom uratku koji je uvršten u popis 250 najboljih filmova kinematografije na hvaljenoj web site-u IMDB.com i ono još važnije, dobitniku Oscara iz 2002. Godine. Dok su najmlađi prepričavali dojmove filma Avanture male Chihiro, nešto stariji filmoljupci radili su na širenju filmskih poznanstava u sklopu popratnog programa Srednjoškolci predstavljaju srednjoškolcima. Tako su se u Gradskom muzeju grada Karlovca predstavili austrijski JugendMedien Festival i srpski program Slobodna zona koji nam predstoji u studenom u Beogradu.

Konačno, došao je red i na dodijele nagrada. Nakon 3 dana gledanja filmova, proučavanja kadrova, zapisivanja ocjena i komentiranja dojmova- žiri i publika odlučili su se za 11 sretnika. Osim glavne nagrade Grand Prixa, nagrade za najbolji animirani, dokumentarni, igrani film te onaj u kategoriji slobodnog stila četvrtu godinu za redom tročlani žiri odlučio je i o nagradi namijenjenoj autorima filma koji svojom temom, pričom i junacima najuspješnije progovara o nasilju, s naglaskom na mlade.  Žiri srednjoškolaca kojeg su ove godine činili Belgijanac Thijs de Block, Norvežanka Jorunn Oluassen i hrvatski glumac Antonio Parač odlučili su se za portugalski film Igra. Po njihovom mišljenju film video kluba Montemor-o-novo najviše je priodnio širenju svijesti o nenasilju u filmu, ali i u svijetu.

Karlovačka Revija i Festival možda bi mogli biti najbolji promotori normalizacije međuljudskih odnosa na uzbuktalom Balkanu, s obzirom da je glavnu nagrdau osvojio film srpskog producenta i hrvatske autorice. Filmovi Slobodne zone iz Beograda nude sasvim drugačije viđenje svijeta daleko od holivudskog spektakla, a to je dokazao i filmski uradak Kaje Šišmanović- Kak’ je doma? osvojivši nagradu Grand Prix. Upravo njen film zarobio je srca velikog žirija- Daniela Kušana, Maureen Carrig i Vere Schopfer.

U konkurenciji filmova prijavljenih za 18. Filmsku reviju mladeži nagrade su osvojili sljedeći: najbolji animirani film - Galeb, Škole likovnih umjetnosti iz Splita, najbolji dokumentarni film –Samo jedno mjesto na svijetu se zove dom?, osječkih Almodovarca, najbolji igrani film - Haralampije, Studia kreativnih ideja Gunja, a  porečki UM SAVE je s filmom Ekvinocijkući ponio nagradu za najbolji film u kategoriji slobodnog stila.

U sklopu 6. Four River Film Festivala žiri je nagrade dodijelio igranom filmu Čudan grad, Cinema en cursa iz Barcelone, animiranom filmu iz Velike Britanije - Lov videoskupine Electric December te norveškom Tvibitu za najbolji dokumentarni film – C&C- Film o ljubavi. U konkurenciji filmova slobodnog stila najboljim se pokazao austrijski film Osobna aplikacija mladog Stefana Bohuna.

Kako je voditelj ceremonija zatvaranja, mladi karlovački glumac Peđa Gvozdić naglasio, publika je ove godine imala puno dvojbi pa čak i trojbi. Tako je nakon dugog zbrajanja glasova nagrada otišla u ruke mladića iz danskog Station Nexta. Oni su svojim filmom Plima vremena osvojili karlovačku, ali i svjetsku publiku koja je punila redove našeg kazališta.

Ova godina pobjednicima će zbog još jedne stvari ostati u sjećanju. Nakon prozivanja pobjednika na scenu je izašla kooridnatorica Revije i Festivala- Marija Ratković Vidaković te iznenadila sve prisutne. Nagrada za njihove odlične uratke tako neće ostati samo na već tradicionalnom filmu u boci već i na brojnim putovanjima. Zagrepčanka Kaja Šišmanović tako u organzaciji putničke agencije KAtravel putuje u Gardaland, osvajači nagrade Žute zastave u Pulu na Foto dane mladih koje sponzorira udruga Izvan fokusa, a svi ostali posjetit će Jadransko more. Naime, svih 8 pobjednika iz revijskog i festivalskog natjecateljskog programa, kao I dobitnik nagrade publike sljedeće godine odlaze u Kraljevicu na Školu medijske kulture pod palicom Hrvatskog filmskog saveza.

Kugle su bačene, čunjevi srušeni, a vrijedne nagrade dovele su nas do kraja 18. Filmske revije maldeži i 6. Four River Film Festivala. Četiri dana za redom, podnevne sate posjetitelji i gosti Revije i Festivala kratili su projekcijama natjecateljskog programa, točnije njih sedam, na kojim je prikazano sedamdeset i osam filmova iz cijelog svijeta. Uživali su u još jednom u filmskom druženju i oživili strast za filmom u nizu radionica i popratnim programima.

Karlovac se pozdravlja od Revije i Festivala.  Pred nama je cijela godina napornog rada i osmišljavanja 19. Filmske revije mladeži i 7. Four River Film  Festivala u organizaciji Kinokluba Karlovac i Hrvatskog filmskog saveza koje će 2014. godine trajati do 10. do 13. rujna. Smišljajte, stvarajte, snimajte i sjetite nas se u proljeće kada kreću nove prijave za natjecateljski program!

15.09.2013.

Uvodna riječ
Europska mreža filmskog stvaralaštva mladih radi punom parom: Four River Film Festival putuje od festivala do festivala; dogovorena je i razmjena mladih i agilnih festivalskih organizatora
Filmska revija mladeži i Four River Film Festival započeli jesensku festivalsku turneju u Gornjem Milanovcu – na sljedeće izdanje dolaze i pingvini!
Svjetlosna zraka
ČUNJEVI SU SRUŠENI, A 19. FILMSKA REVIJA MLADEŽI & 7. FOUR RIVER FILM FESTIVAL ČEKAJU VAS NAJESEN
KOJA IRONIJA! ISPUNJEN, SRETAN I KREATIVAN PETAK 13. NA FILMSKOJ REVIJI MLADEŽI I FOUR RIVER FILM FESTIVALU.
Okrugli stol na temu filmskog stvaralaštva mladih i prezentacija zaključaka svake pojedine grupe
Karlovačka deklaracija
DRUGI DAN ŽUTILA U ZNAKU MILENIJSKE FOTOGRAFIJE I KRAJA DRUGOG EUROPSKOG SEMINARA O FILMSKOM STVARALAŠTVU MLADIH. VEČERAS KONAČNO PROGRAM NA STAROM GRADU DUBOVCU.
Kugla je bačena - počela 18. Filmska revija mladeži i 6. Four River Film Festival
Summertime
KARLOVAČKA DJECA PRVA KRENULA U PUSTOLOVINU ZVANU FILMSKO ŽUTILO
Poticaj mladim autorima
6 dana srednjoškolskog filma, filma, i samo filma
Gradovi bez kina
Filmske perspektive
Otvoren Europski seminar o filmskom stvaralaštvu mladih!
18. FILMSKA REVIJA MLADEŽI & 6. FOUR RIVER FILM FESTIVAL - TVORNICA FILMA
Europski seminar o filmskom stvaralaštvu mladih – kruna filmske mreže Revije i Festivala!
Njih šest, a filmova sedamdeset i osam!
ZNAMO DA ŽELIŠ BITI DIO ČETVERODNEVNOG FILMSKOG KUGLANJA!
U okviru 18. filmske revije mladeži i 6. Four River Film Festivala i ove godine Filmski 5+ program
ŽIVITE SVOJU IDEJU
ŽIVITE SVOJU IDEJU
OVE GODINE OBARAMO REKORDE!
PRIJAVE ZA KARLOVAČKU ŽUTU GROZNICU JOŠ SAMO DO PETKA! INSPIRACIJU POTRAŽI U PROŠLOGODIŠNJEM POBJEDNIKU!
Revija i Festival vjetar su u leđa brojnim mladim filmašima – prijavi se i TI do 01. lipnja!
Foršpan 18. Filmske revije mladeži i 6. Four River Film Festivala napravili mladi Varaždinci – autori s proteklih izdanja Revije i Festivala
Filmska revija mladeži i Four River Film Festival predstavljeni na Scala Youth Film Festivalu u Walesu!
Bruno Mustić, pobjednik prošlogodišnje edicije Filmske revije mladeži snimio dugometražni film „Glazbena kutija“
PRIJAVE ZA KARLOVAČKU ŽUTU GROZNICU SU OTVORENE!