Za početak    Okrugli stol na temu filmskog stvaralaštva mladih i prezentacija zaključaka svake pojedine grupe

U prostoru Gradske knjižnice za mlade u Karlovcu održan je u četvrtak, 12. rujna 2013. godine od 17.00 do 18.45 okrugli stol na temu filmskog stvaralaštva mladih i prezentacija zaključaka svake pojedine grupe s Europskog seminara o filmskom stvaralaštvu mladih, koji je održan od 9. do 12. rujna.

Moderator okruglog stola bio je Boško Picula, a u raspravi su sudjelovali Tatjana Aćimović, umjetnička ravnateljica Festivala o pravima djece u organizaciji UNICEF-a Hrvatska, Vera Robić Škarica, tajnica Hrvatskog filmskog saveza, Irena Šegović Šulig, poglavarstvo Karlovačke županije, Renata Labaš, urednica na HRT, Maja Flego, savjetnica Pravobraniteljice za djecu RH i Diana Nenadić, voditeljica Izdavačke djelatnosti u Hrvatskom filmskom savezu.

Uvodno je Marija Ratković Vidaković naglasila kako je na drugom Europskom seminaru o filmskom stvaralaštvu mladih sudjelovalo tridesetak predstavnika s petnaest europskih filmskih festivala, u cijelosti ili djelomično posvećenih filmskom stvaralaštvu mladih, odnosno medijskih pedagoga i predstavnika filmskih udruga mladih, koji su prezentirali programske sadržaja pojedinih festivala, a zatim u okviru radnih grupa raspravljali o pitanjima od posebne važnosti za njihov uspješan rad.

Tatjana Aćimović predstavila je Festival o pravima djeteta koji se u organizaciji UNICEF-a Hrvatska i u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom i Uredom pravobraniteljice za djecu održava u raznim hrvatskim gradovima, a zahvaljujući suradnji sa Cinestarom filmove o pravima djece istodobno gleda 6.000 mladih gledatelja u gradovima diljem Hrvatske.

Vera Robić Škarica naglasila je da Hrvatski filmski savez kroz različite oblike edukacije, od kojih posebnu važnost ima Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić, ali i kontinuirani rad u školskim filmskim skupinama te više od pola stoljeća dugo održavanje Revije hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece, čije se 51. izdanje početkom listopada 2013. godine održava u Kutini, odnosno kroz Filmsku reviju mladeži koja je upravo započela u Karlovcu, neprestano radi na širenju opće, medijske i filmske kulture, a sudjelovanje mladih autora na međunarodnim festivalima od iznimne je važnosti u cjelokupnom procesu.

Irena Šegović Šulig smatra da je održavanje Filmske revije mladeži i Four River Film Festivala u Karlovcu od velike važnosti za grad i županiju, prije svega u njihovom kulturnom životu ali svakako daje doprinos i u razvoju turizma, odnosno u podizanju razine opće prepoznatljivosti grada i županije.

Renata Labaš naglasila je kako sudjelovanje mladih filmskih autora na međunarodnim festivalima ima posebnu važnost, jer se mogu uspoređivati i natjecati s vršnjacima iz drugih sredina, pri čemu nerijetko originalni pristupi hrvatskih autora u odabiru i prezentaciji tema znaju polučiti zapažene rezultate i donijeti brojne nagrade i priznanja, a nacionalna televizija nastoji pratiti događanja i trendove i filmskom stvaralaštvu mladih.

Savjetnica u Uredu pravobraniteljice za djecu RH Maja Flego smatra kako su utjecaji medija, posebno filma ali i aktivno bavljenje filmskim stvaralaštvom od velikog značaja pri formiranju ličnosti mladih autora ali i u procesu poboljšanja zaštite prava djece i mladih no kako je riječ o dugotrajnom procesu konačne efekte još valja pričekati.

Diana Nenadić uvažava različitosti i originalnosti pojedinih nacionalnih autora iako misli da se mladi posvuda u svijetu uglavnom bave jednakim temama koje ih, posebno u životnoj dobi u kojoj se nalaze, najviše zanimaju, a vrijednost je filmskih festivala mladih, kao i festivala uopće, u mogućnosti uspoređivanja i prihvaćanja onih tema i vrijednosnih sudova koje se pokažu od najveće važnosti.

U drugom dijelu okruglog stola radne grupe koje su raspravljale o konkretnim pitanjima iznijele su svoja zapažanja i zaključke.Mnogi se festivali suočavaju s problemom nedovoljnih financijskih sredstava neophodnih za njihovu organizaciju i provedbu, a rješenja su razna, od potpunog financiranja od strane države, kao u Belgiji, do potpunog izostanka svake potpore kao u Mađarskoj, dok se većina suočava s raznim oblicima sponzorskog praćenja i sufinanciranja. Istaknuto je kako valja prvenstveno osigurati što bolje medijsko praćenje događanja, koje zatim olakšava pristup do drugih potencijalnih sponzora odnosno do partnera u organizaciji i provedbi. Sponzorstva su moguća i u smislu imenovanja pojedinih nagrada po sponzorima koji ih financiraju, odabira tema radionica i drugih sadržaja, iako je naglašeno kako valja imati granice u tome i ne dozvoliti posvemašnju komercijalizaciju koja bi mogla eventualno utjecati na stvaralačku neovisnost i kreativne slobode.

Pri organizaciji i provedbi festivala važno je sudjelovanje lokalne zajednice i brojni međusobni utjecaji koji moraju biti obostrano prepoznatljivi. Lokalne zajednice mogu profitirati održavanjem festivala koji podižu opću, posebno kulturnu razinu sredine u kojoj se odvijaju te dovode brojne goste i jačaju turističke učinke, a festivali pri tomu moraju dobiti potporu u svim aspektima organizacije i provedbe. Pri tomu je važno i uključivanja građana, poput volonterskog sudjelovanja u provedbi festivala ili osiguranja smještaja sudionika u domovima građana.

Širenje medijske kulture putem festivala svakako se mora unaprijediti, a kao jedan od mogućih načina predloženo je stvaranje internetske platforme koja bi okupljala i arhivirala autorske filmove ali i dodatne materijale, poput kritika, medijskih osvrta, razgovora s autorima te ih otvorila svima koje zanimaju.

Umjesto zaključaka o dodanoj vrijednosti filmskih festivala, poput brojnih dodatnih programa i sadržaja u slobodnom vremenu sudionika, prikazan je kratki film nastao u toj radnoj grupi, a organizatorima svakog festivala ili seminara prepušteno da buduća događanja organiziraju što maštovitije i zanimljivije.

Buduća suradnja filmskih festivala mladih bit će bitno unaprijeđena osnivanjem Europske filmske mreže mladih, za koju su se izjasnili svi sudionici Seminara i okruglog stola, potvrdivši odluku i potpisom na predloženi dokument o osnivanju mreže čiji bi zadatak bila koordinacija aktivnosti i jačanje uzajamne suradnje.

Treći Europski seminar o filmskom stvaralaštvu mladih održat će se 2014. godine u Beogradu u organizaciji Medijskog edukativnog centra.

13.09.2013.

Uvodna riječ
Europska mreža filmskog stvaralaštva mladih radi punom parom: Four River Film Festival putuje od festivala do festivala; dogovorena je i razmjena mladih i agilnih festivalskih organizatora
Filmska revija mladeži i Four River Film Festival započeli jesensku festivalsku turneju u Gornjem Milanovcu – na sljedeće izdanje dolaze i pingvini!
Svjetlosna zraka
ČUNJEVI SU SRUŠENI, A 19. FILMSKA REVIJA MLADEŽI & 7. FOUR RIVER FILM FESTIVAL ČEKAJU VAS NAJESEN
KOJA IRONIJA! ISPUNJEN, SRETAN I KREATIVAN PETAK 13. NA FILMSKOJ REVIJI MLADEŽI I FOUR RIVER FILM FESTIVALU.
Okrugli stol na temu filmskog stvaralaštva mladih i prezentacija zaključaka svake pojedine grupe
Karlovačka deklaracija
DRUGI DAN ŽUTILA U ZNAKU MILENIJSKE FOTOGRAFIJE I KRAJA DRUGOG EUROPSKOG SEMINARA O FILMSKOM STVARALAŠTVU MLADIH. VEČERAS KONAČNO PROGRAM NA STAROM GRADU DUBOVCU.
Kugla je bačena - počela 18. Filmska revija mladeži i 6. Four River Film Festival
Summertime
KARLOVAČKA DJECA PRVA KRENULA U PUSTOLOVINU ZVANU FILMSKO ŽUTILO
Poticaj mladim autorima
6 dana srednjoškolskog filma, filma, i samo filma
Gradovi bez kina
Filmske perspektive
Otvoren Europski seminar o filmskom stvaralaštvu mladih!
18. FILMSKA REVIJA MLADEŽI & 6. FOUR RIVER FILM FESTIVAL - TVORNICA FILMA
Europski seminar o filmskom stvaralaštvu mladih – kruna filmske mreže Revije i Festivala!
Njih šest, a filmova sedamdeset i osam!
ZNAMO DA ŽELIŠ BITI DIO ČETVERODNEVNOG FILMSKOG KUGLANJA!
U okviru 18. filmske revije mladeži i 6. Four River Film Festivala i ove godine Filmski 5+ program
ŽIVITE SVOJU IDEJU
ŽIVITE SVOJU IDEJU
OVE GODINE OBARAMO REKORDE!
PRIJAVE ZA KARLOVAČKU ŽUTU GROZNICU JOŠ SAMO DO PETKA! INSPIRACIJU POTRAŽI U PROŠLOGODIŠNJEM POBJEDNIKU!
Revija i Festival vjetar su u leđa brojnim mladim filmašima – prijavi se i TI do 01. lipnja!
Foršpan 18. Filmske revije mladeži i 6. Four River Film Festivala napravili mladi Varaždinci – autori s proteklih izdanja Revije i Festivala
Filmska revija mladeži i Four River Film Festival predstavljeni na Scala Youth Film Festivalu u Walesu!
Bruno Mustić, pobjednik prošlogodišnje edicije Filmske revije mladeži snimio dugometražni film „Glazbena kutija“
PRIJAVE ZA KARLOVAČKU ŽUTU GROZNICU SU OTVORENE!