Za početak    Kugla je bačena - počela 18. Filmska revija mladeži i 6. Four River Film Festival

Kugla je bačena! Žamor, žuta boja i prepuno kazalište Zorin dom označili su još jednom početak najžuće filmske manifestacije - 18. Filmske revije mladež i 6. Four River Film Festivala. Poznata nasmijana lica prošetala su se daskama koje život znače pretvorivši ih još jednom u filmsku platformu na kojoj će se sljedeća četiri dana prikazivali filmski uradci srednjoškolaca iz cijelog svijeta.

'Njemački povjesničar William Pehle obilježio je početak kuglanja u Njemačkoj u 300toj godini, a kuglalo se i u Engleskoj u 14. stoljeću. Kažu: 'Povijest je majka znanja!', pa eto kugla se i u Karlovcu od 11. do 14. rujna. Filmsko stvaralaštvo u Karlovcu nema toliku povijesti, no o sve većoj popularnosti Revije i Festivala na prostoru Hrvatske, ali i regije i svijeta govori podatak o broju prijavljenih filmova. 307 prijavljenih filmova, što u Revijskoj, što u Festivalskoj konkurenciji, zadalo je selekcijskoj komisiji puno posla. No unatoč velikoj konkurenciji filmski trio gušt u sastavu profesorice hrvatskog jezika i medijske kulture Ane Đordić, poznatog filmskog kritičara Boška Picule i filmskog redatelja i autora nedavne uspješnice 'Zagonetni dječak' Dražena Žarkovića izdvojilo je 40 filmova koji će se natjecati u nacionalnom, odnosno Revijskom programu te njih 38 u međunarodnom - Festivalskom programu.', ponosno je naglasila voditeljica Danijela Trbović ustupivši svojim simpatičnim opaskama mjesto na pozornici gradonačelniku grada Karlovca prof. Damiru Jeliću koji je zaključio kako je festival poput ovog uistinu pravi most između istoka i zapada, svojevrsni jezik koji nadilazi sve jezike. Inače za sav trud koji je bio potreban da bi se pogledalo toliko filmova Dukatino je selekcijsku komisiju nagradio velikim čunjevima za kuglanje. Naravno, žutim.

Bez čunjeva kao poklona (odnosno mita za posao koji im predstoji) nije ostao niti žiri u sastavu Maureen Carrieg - profesorica filmske umjetnosti i novih medija na Wayne State Collegu u Nebraski, Vera Schoepfer – filmska redateljica i voditeljica filmske družine Screenagers te domaći redatelj Daniel Kušan. 78 filmova borit će se u četiri kategorije za 11 nagrada, a tko će srušiti sve čunjeve i osvojiti glavnu nagradu Grand Prix saznat će se u subotu.. Osim toga, ovogodišnje karlovačko izdanje Revije i Festivala domaćin je i Europskog seminara o filmskom stvaralaštvu mladih. Od nedjelje u Karlovcu su se družili i o bitnim temama bliskim filmskom stvaralaštvu mladih raspravljali 30tak sudionika predstavnika čak 15 filmskih festivala iz svih dijelova Europe, predstavnika uspješnih filmskih družina i medijskih pedagoga. Kruna njihovog rada slijedi upravo danas u 17 sati na okruglom stolu kojem će prisustvovati i redateljica Tatjana Aćimović, filmska kritičarka Diana Nenadić, te ispred ureda Pravobraniteljice za djecu, gospođa Maja Flego.

Na sve ove brojke i događanja najponosnije su i one najzaslužnije za održavanje Revije i Festivala - Vera Robić- Škarica i Marija Ratković Vidaković iz Hrvatskog filmskog saveza i Kinokluba Karlovac koje su također pozdravile sve okupljene i zaključile kako se Revija održava u Karlovcu već sedmu godinu, dok je Festival uslijedio godinu dana kasnije i iako mnogi smatraju da je sedma godina braka kritična, za organizatore je baš suprotno bila puna poticaja. Došlo je do smjene generacija koja se više manje uspješno prebrodila i punim jedrima krenulo se dalje – u nove Revije i u nove Festivale! Na Mariji i Veri je samo ostalo primiti vrpcu s jedne strane (Dukatinu s druge) i škare prepustiti članu malog žirija, prošlogodišnjem dobitniku Grand Prixa, belgijanacu Thijs de Blocku. Samo jedan rez filmske vrpce škarama i 18. Filmska revija mladeži i 6. Four River Film Festival su otvoreni!

Iza nas je već jedna natjecateljska projekcija, a ispred nas tri dana bogatog filmskog sadržaja. Danas, 12. rujna filmoljupci imaju priliku pogledati tri projekcije natjecateljskog programa u 9, 11 i u 19 sati, a najmlađi će moći uživati u dječjem animiranom filmu Igor u programu Filmski 5+ u kinu Edison u 10 i 30 sati. Dan ćemo završiti popratnim programom Nekad laureati Revije i Festivala, a danas? na Starom gradu Dubovcu i to prikazivanjem filma prošlogodišnje dobitnice nagrade za najbolji dokumentarni film Jude Chehab – Netko iz Bejruta. U slučaju kiše program se izmještava u Gradsko kazalište Zorin dom.

Svečano otvaranje Revije i Festivala je iza nas. Čunjevi su poredani i spremni za sljedeća tri dana filmskog kuglanja na već poznatim festivalskim lokacijama!

12.09.2013.

Uvodna riječ
Europska mreža filmskog stvaralaštva mladih radi punom parom: Four River Film Festival putuje od festivala do festivala; dogovorena je i razmjena mladih i agilnih festivalskih organizatora
Filmska revija mladeži i Four River Film Festival započeli jesensku festivalsku turneju u Gornjem Milanovcu – na sljedeće izdanje dolaze i pingvini!
Svjetlosna zraka
ČUNJEVI SU SRUŠENI, A 19. FILMSKA REVIJA MLADEŽI & 7. FOUR RIVER FILM FESTIVAL ČEKAJU VAS NAJESEN
KOJA IRONIJA! ISPUNJEN, SRETAN I KREATIVAN PETAK 13. NA FILMSKOJ REVIJI MLADEŽI I FOUR RIVER FILM FESTIVALU.
Okrugli stol na temu filmskog stvaralaštva mladih i prezentacija zaključaka svake pojedine grupe
Karlovačka deklaracija
DRUGI DAN ŽUTILA U ZNAKU MILENIJSKE FOTOGRAFIJE I KRAJA DRUGOG EUROPSKOG SEMINARA O FILMSKOM STVARALAŠTVU MLADIH. VEČERAS KONAČNO PROGRAM NA STAROM GRADU DUBOVCU.
Kugla je bačena - počela 18. Filmska revija mladeži i 6. Four River Film Festival
Summertime
KARLOVAČKA DJECA PRVA KRENULA U PUSTOLOVINU ZVANU FILMSKO ŽUTILO
Poticaj mladim autorima
6 dana srednjoškolskog filma, filma, i samo filma
Gradovi bez kina
Filmske perspektive
Otvoren Europski seminar o filmskom stvaralaštvu mladih!
18. FILMSKA REVIJA MLADEŽI & 6. FOUR RIVER FILM FESTIVAL - TVORNICA FILMA
Europski seminar o filmskom stvaralaštvu mladih – kruna filmske mreže Revije i Festivala!
Njih šest, a filmova sedamdeset i osam!
ZNAMO DA ŽELIŠ BITI DIO ČETVERODNEVNOG FILMSKOG KUGLANJA!
U okviru 18. filmske revije mladeži i 6. Four River Film Festivala i ove godine Filmski 5+ program
ŽIVITE SVOJU IDEJU
ŽIVITE SVOJU IDEJU
OVE GODINE OBARAMO REKORDE!
PRIJAVE ZA KARLOVAČKU ŽUTU GROZNICU JOŠ SAMO DO PETKA! INSPIRACIJU POTRAŽI U PROŠLOGODIŠNJEM POBJEDNIKU!
Revija i Festival vjetar su u leđa brojnim mladim filmašima – prijavi se i TI do 01. lipnja!
Foršpan 18. Filmske revije mladeži i 6. Four River Film Festivala napravili mladi Varaždinci – autori s proteklih izdanja Revije i Festivala
Filmska revija mladeži i Four River Film Festival predstavljeni na Scala Youth Film Festivalu u Walesu!
Bruno Mustić, pobjednik prošlogodišnje edicije Filmske revije mladeži snimio dugometražni film „Glazbena kutija“
PRIJAVE ZA KARLOVAČKU ŽUTU GROZNICU SU OTVORENE!