Za početak    OVE GODINE OBARAMO REKORDE!

Karlovac će u rujnu biti filmski svijet u malom: 30 zemalja s 5 kontinenata

I ove godine Karlovac postaje središte srednjoškolskog filma: 18. Filmska revija mladeži i 6. Four River Film Festival održat će se od 11. do 14. rujna 2013. Filmska revija mladeži nacionalna je revija srednjoškolskog filma i kao takva centralno mjesto hrvatskog srednjoškolskog filmskog stvaralaštva te se održava u organizaciji Kinokluba Karlovac i Hrvatskog filmskog saveza. Od 2008. godine u sklopu Revije organizira se i međunarodna inačica, Four River Film Festival, festival namijenjen srednjoškolskom filmu. Prošle smo godine Festival i Reviju najavljivali kao jedinstvene ne samo na području Hrvatske već i cijele regije, no ove godine slobodno možemo reći - Karlovac će u rujnu biti svijet u malom.

Dva mjeseca prije održavanja spomenutih manifestacija, odnosno jučer, selekcijska je komisija koja uključuje filmskog kritičara Boška Piculu, redatelja Dražena Žarkovića i profesoricu hrvatskog jezika i medijske kulture Anu Đordić, odlučila koji će filmovi činiti ovogodišnji Revijski i Festivalski program. Primljeni su filmovi s čak 5 različitih kontinenata (Europe, Sjeverne Amerike, Azije, Afrike i Australije) i iz 30 država: Australije, Austrije, Belgije, Bosne i Hercegovine, Danske, Filipina, Grčke, Hong Konga, Irana, Irske, Italije, Izraela, Jordana, Južne Koreje, Južnoafričke Republike, Kanade, Norveške, Njemačke, Poljske, Portugala, Rusije, Sjedinjenih Američkih Država, Slovenije, Srbije, Španjolske, Švicarske, Tajvana, Turske, Ujedinjenog Kraljevstva i naravno, Hrvatske. Ove godine zaprimljeno je 99 hrvatskih i 208 stranih filmova s kojima smo srušili naš osobni rekord zaprimljenih uradaka. Za titulu najboljih borit će se pak 78 odabranih sretnika: 40 hrvatskih i 38 stranih filmova. Najzastupljeniji Klub iz reda hrvatskih autora je onaj zaprešićki, Foto kino video klub Zaprešić, čiji filmovi okupiraju čak petinu revijskog programa, ispred organizatora je istaknula Ksenija Sanković.

Srednjoškolski filmoljupci ove će godine koristiti sve svjetske jezike i pisma, samo kako bi se sporazumjeli. Međunarodnu mrežu kontakata neće ostvariti samo među natjecateljima već i sa sudionicima drugog Europskog seminara o filmskom stvaralaštvu mladih, koji se održava netom prije Revije i Festivala, od 09. do 12. rujna. Prošlogodišnji domaćin, norveški grad Tromso predao je štafetu Karlovcu. Kako je primopredaja izgledala najbolje zna koordinatorica Festivala i Revije koja je i sama sudjelovala na prvom seminaru u sklopu norveškog North Youth Film Festivala: U lipnju prošle godine Ksenija Sanković i ja boravile smo na norveškom festivalu filmskog stvaralaštva. Objeručke smo prihvatile ideju našeg grada kao domaćina, a ubrzo i krenule u organizaciju programa Seminara. Tako će dva dana prije samog početka Revije i Festivala početi ovaj drugi po redu Europski seminar o filmskom stvaralaštvu mladih, na kojemu će sudjelovati predstavnici čak 18 europskih filmskih festivala koji u sebi sadržavaju segement filmova mladeži ili su u potpunosti posvećeni filmovima mladeži, te predstavnici uspješnih filmskih družina i medijskih pedagoga. Fokus ovogodišnjeg izdanja ja na filmskim festivalima i uključuje pojedinačne prezentacije svih sudionika, rad u grupama na teme koje se direktno tiču filmskog stvaralaštva mladih te okrugli stol koji će temama poput- koliko je bitan festival za lokalnu sredinu u kojoj se održava i kako sponzorima učiniti zanimljivijim festivale, zaključiti Seminar, kazala je Marija Ratković Vidaković i dodala kako sudionici Seminara dolaze iz četrnaest europskih zemalja, a posebni gost je predstavnik festival iz Južnoafričke Republike.

Filmska revija mladeži i Four River Film Festival na dobrom je putu da postane poznat kao Canneski ili Berlinski film festival, jer su srednjoškolski zaljubljenici u film kreativniji no ikad, a mreža međunarodnih kontakata samo se širi.

Detaljan popis svih prijavljenih filmova, kao i filmova uvrštenih u selekciju bit će objavljen danas u 17 sati na službenim stranicama Revije i Festivala: frff.hfs.hr

10.07.2013.

Uvodna riječ
Europska mreža filmskog stvaralaštva mladih radi punom parom: Four River Film Festival putuje od festivala do festivala; dogovorena je i razmjena mladih i agilnih festivalskih organizatora
Filmska revija mladeži i Four River Film Festival započeli jesensku festivalsku turneju u Gornjem Milanovcu – na sljedeće izdanje dolaze i pingvini!
Svjetlosna zraka
ČUNJEVI SU SRUŠENI, A 19. FILMSKA REVIJA MLADEŽI & 7. FOUR RIVER FILM FESTIVAL ČEKAJU VAS NAJESEN
KOJA IRONIJA! ISPUNJEN, SRETAN I KREATIVAN PETAK 13. NA FILMSKOJ REVIJI MLADEŽI I FOUR RIVER FILM FESTIVALU.
Okrugli stol na temu filmskog stvaralaštva mladih i prezentacija zaključaka svake pojedine grupe
Karlovačka deklaracija
DRUGI DAN ŽUTILA U ZNAKU MILENIJSKE FOTOGRAFIJE I KRAJA DRUGOG EUROPSKOG SEMINARA O FILMSKOM STVARALAŠTVU MLADIH. VEČERAS KONAČNO PROGRAM NA STAROM GRADU DUBOVCU.
Kugla je bačena - počela 18. Filmska revija mladeži i 6. Four River Film Festival
Summertime
KARLOVAČKA DJECA PRVA KRENULA U PUSTOLOVINU ZVANU FILMSKO ŽUTILO
Poticaj mladim autorima
6 dana srednjoškolskog filma, filma, i samo filma
Gradovi bez kina
Filmske perspektive
Otvoren Europski seminar o filmskom stvaralaštvu mladih!
18. FILMSKA REVIJA MLADEŽI & 6. FOUR RIVER FILM FESTIVAL - TVORNICA FILMA
Europski seminar o filmskom stvaralaštvu mladih – kruna filmske mreže Revije i Festivala!
Njih šest, a filmova sedamdeset i osam!
ZNAMO DA ŽELIŠ BITI DIO ČETVERODNEVNOG FILMSKOG KUGLANJA!
U okviru 18. filmske revije mladeži i 6. Four River Film Festivala i ove godine Filmski 5+ program
ŽIVITE SVOJU IDEJU
ŽIVITE SVOJU IDEJU
OVE GODINE OBARAMO REKORDE!
PRIJAVE ZA KARLOVAČKU ŽUTU GROZNICU JOŠ SAMO DO PETKA! INSPIRACIJU POTRAŽI U PROŠLOGODIŠNJEM POBJEDNIKU!
Revija i Festival vjetar su u leđa brojnim mladim filmašima – prijavi se i TI do 01. lipnja!
Foršpan 18. Filmske revije mladeži i 6. Four River Film Festivala napravili mladi Varaždinci – autori s proteklih izdanja Revije i Festivala
Filmska revija mladeži i Four River Film Festival predstavljeni na Scala Youth Film Festivalu u Walesu!
Bruno Mustić, pobjednik prošlogodišnje edicije Filmske revije mladeži snimio dugometražni film „Glazbena kutija“
PRIJAVE ZA KARLOVAČKU ŽUTU GROZNICU SU OTVORENE!