Za početak    KOJA IRONIJA! ISPUNJEN, SRETAN I KREATIVAN PETAK 13. NA FILMSKOJ REVIJI MLADEŽI I FOUR RIVER FILM FESTIVALU.

Prebrzo prolaze dani! Iza nas je već treći dan filmske karlovačke idile. Četvrtak je bio iznimno zanimljiv! Kraj Europskog seminara i milenijska fotografija na Dobri obilježili su 12. rujan, a jučerašnji 13.rujan obilježio je iznimno šaren raspored.  Filmski dan počeo je već u 9 sati ujutro. Peta projekcija natjecateljskog programa mladim filmašima ponudila je filmove iz Hrvatske, susjedne nam Slovenije, Hong Konda, Jordana, Velike Britanije i Irske, a u vrijeme dok su filmski autori nakon projekcije komentirali svoje filmove, ideje i iskustva sa snimanja, najmlađi Karlovčani počeli su pristizati u najdraže karlovačko kino. Filmski 5+ u 10 i 30 sati u kinu Edison nudio je kultni film redatelja Krešimira Golika, Imam dvije mame i dva tate iz 1968.godine. Nepotrebno je reći da je kino Edison bilo gotovo puno.

U Gradskom kazalištu Zorin domu se tokom cijelog jutra odvijao natjecateljski dio programa. Nakon projekcije u 9 sati, slijedila je druga dnevna, a festivalska šesta projekcija po redu. U 11 sati svoje su radove prikazali opet Hrvati, Australci, stanovnici Bosne i Hercegovine, Izraelci i Amerikanci, a nakon projekcije nije bilo odmora, jer su ih čekale radionice. U Zorin Domu se odvijala radionica pod palicom Ivane Štedul iz Udruge STOPE na temu Foruma kazališta, Jura Troje je pak pokazivao proces snimanja videospota, a Vera Vrbanac-Mitrović održala je radionicu snimanja plesnog pokreta. Rad ovih iskusnih djelatnika ipak nije ostao na samo par sati teorije. Danas svoje iskustvo ponovno prenose na zainteresirane filmaše.

I dok su na radionicama razvijali svoju kreativnost i stvaralaštvo, u 17 sati u Zorin domu bili su spremni na argumentiranu raspravu. Naime, u karlovačkom kazalištu čekala ih je debata s glavnim pitanjem- Može li se filmom utjecati na razinu prava manjina u koju su bili uključeni učenici svih karlovačkih srednjih škola, kao i profesori. Posebna gošća debate bila je Sandra Bosnar iz dječje emisije o filmu, Kokice.

Nakon neumornog rada ruku, jezika i mozgova sudionici su mogli predahnuti uz još jednu filmsku projekciju I razgovor s autorima iz Hrvatske, Srbije preko Norveške i Irske pa sve do Tajvana i Kanade. Poprilično naporan dan, ali činjenica jest da Gradsko kazalište Zorin dom nikad nije bilo punije za vrijeme projekcija natjecateljskog programa, što samo dokazuje da su srednjoškolski filmovi našli put do svoje publike.

Večer je završila na Starom Gradu Dubovcu, koji je pod vedrim nebom, ali niskom temperaturom ugostio program Nekad laureate Revije I Festivala, a danas? U okviru istoga prikazan je prvi dugometražni film prošlogodišnjeg laureata Brune Mustića, Glazbena kutija.  Jedna od glavnih zvijezda filma, Robert Kurbaša, posjetio je Karlovčane i  prvi je put pogledao film u kojem igra ulogu oca. Kako je sam rekao, nije dvojio ni trenutka o ponudi Brune Mustića da bude dio njegovog prvog dugometražnog filma. Nakon jedne takve volonterske, ali iznimno zanimljive glumačke priče nastavlja suradnju s glumicom Doris Pinčić s kojom radi na dramskim radionicama za mlade. Možda baš tu radionicu posjeti i glavna glumica filma, 17-godišnja Zrinka Svetić koja nije krila oduševljenje, ali i tremu prije same projekcije Glazbene kutije. Iako su brojne starije kolege nagovaraju na studij glume, ona još uvijek nije sigurna u svoju buduću karijeru. Možda je razlog tomu i njena samokritičnost. "U sklopu ovog programa drugi sam put gledala film i uočavam poneke greške. Ne znam jesam li previše samokritična, ali ovaj put sam vidjela neke stvari koje bi u svojoj glumi promijenila", rekla je no s njom se ne bi složila puno iskusnija glumica, Darinka Vukić koja je ovom mladom damom očarana baš kao i Brunom. "Kad vidim sve te studente s kojima sam radila i ovog mladog momka uopće se ne bojim za budućnost hrvatske filmske scene. Oni su toliko talentirani i scenarij ovog filma mi se svidio. Na nagovor Roberta Kurbaše odmah sam pristala", rekla je glumica rodom iz Karlovca i pohvalila Reviju i Festival koji se odvijaju upravo u njenom rodnom gradu.

Zadnji dan Revije i Festivala je pred nama. Tko su pobjednici moći će te saznati u 13 sati u Gradskom kazalištu Zorin dom.

14.09.2013.

Uvodna riječ
Europska mreža filmskog stvaralaštva mladih radi punom parom: Four River Film Festival putuje od festivala do festivala; dogovorena je i razmjena mladih i agilnih festivalskih organizatora
Filmska revija mladeži i Four River Film Festival započeli jesensku festivalsku turneju u Gornjem Milanovcu – na sljedeće izdanje dolaze i pingvini!
Svjetlosna zraka
ČUNJEVI SU SRUŠENI, A 19. FILMSKA REVIJA MLADEŽI & 7. FOUR RIVER FILM FESTIVAL ČEKAJU VAS NAJESEN
KOJA IRONIJA! ISPUNJEN, SRETAN I KREATIVAN PETAK 13. NA FILMSKOJ REVIJI MLADEŽI I FOUR RIVER FILM FESTIVALU.
Okrugli stol na temu filmskog stvaralaštva mladih i prezentacija zaključaka svake pojedine grupe
Karlovačka deklaracija
DRUGI DAN ŽUTILA U ZNAKU MILENIJSKE FOTOGRAFIJE I KRAJA DRUGOG EUROPSKOG SEMINARA O FILMSKOM STVARALAŠTVU MLADIH. VEČERAS KONAČNO PROGRAM NA STAROM GRADU DUBOVCU.
Kugla je bačena - počela 18. Filmska revija mladeži i 6. Four River Film Festival
Summertime
KARLOVAČKA DJECA PRVA KRENULA U PUSTOLOVINU ZVANU FILMSKO ŽUTILO
Poticaj mladim autorima
6 dana srednjoškolskog filma, filma, i samo filma
Gradovi bez kina
Filmske perspektive
Otvoren Europski seminar o filmskom stvaralaštvu mladih!
18. FILMSKA REVIJA MLADEŽI & 6. FOUR RIVER FILM FESTIVAL - TVORNICA FILMA
Europski seminar o filmskom stvaralaštvu mladih – kruna filmske mreže Revije i Festivala!
Njih šest, a filmova sedamdeset i osam!
ZNAMO DA ŽELIŠ BITI DIO ČETVERODNEVNOG FILMSKOG KUGLANJA!
U okviru 18. filmske revije mladeži i 6. Four River Film Festivala i ove godine Filmski 5+ program
ŽIVITE SVOJU IDEJU
ŽIVITE SVOJU IDEJU
OVE GODINE OBARAMO REKORDE!
PRIJAVE ZA KARLOVAČKU ŽUTU GROZNICU JOŠ SAMO DO PETKA! INSPIRACIJU POTRAŽI U PROŠLOGODIŠNJEM POBJEDNIKU!
Revija i Festival vjetar su u leđa brojnim mladim filmašima – prijavi se i TI do 01. lipnja!
Foršpan 18. Filmske revije mladeži i 6. Four River Film Festivala napravili mladi Varaždinci – autori s proteklih izdanja Revije i Festivala
Filmska revija mladeži i Four River Film Festival predstavljeni na Scala Youth Film Festivalu u Walesu!
Bruno Mustić, pobjednik prošlogodišnje edicije Filmske revije mladeži snimio dugometražni film „Glazbena kutija“
PRIJAVE ZA KARLOVAČKU ŽUTU GROZNICU SU OTVORENE!