Za početak    Gradovi bez kina

Predstavnici brojnih filmskih festivala namijenjenih prvenstveno mladima, okupljeni na drugom Europskom seminaru o filmskom stvaralaštvu mladih koji se od ponedjeljka do četvrtka održava u Karlovcu, slažu se u procjeni kako je jedan od bitnih razloga za njihovo pokretanje u sredinama iz kojih dolaze bio – nedostatak kina u njihovu gradu! Za mjesta poput Berlina, Istanbula ili Beograda to se naravno ne može reći, ali mnogi su se drugi, od irskog Limericka preko britanske Scale i našeg Varaždina pa, konačno, do domaćina, Karlovca, suočili s gašenjem kina u svome gradu i nužnošću pokretanja aktivnosti koje će to stanje prevladati, a jedno od mogućih rješenja bilo je osnivanje filmskih skupina mladih što je u mnogim sredinama dovelo i do organiziranja festivala. U nekima, poput naših Varaždina i Karlovca, i do ponovnog otvaranja kina koja su se u jednom trenutku činila kao nedostupan san.

Prezentacija gotovo dvadeset uglavnom međunarodnih filmskih festivala namijenjenih mladima u prvi se mah može činiti kao dosta zamorna djelatnost, no pokazalo se da svaki ima brojne specifičnosti, da su njihove priče o nastanku i konceptu sasvim osebujne, a i prezenteri su si dali truda pa su prvih dan i pol seminara protekli u zanimljivim izlaganjima, dopunjeni nizom fotografija i drugih dokumenata, a iznad svega vrsnim odabirom filmova prikazanih na pojedinim festivalima što je i drugi Europski seminar o filmskom stvaralaštvu mladih pretvorilo u svojevrsni festival srednjoškolskog filma i dostojan uvod u događanja koja nas tek čekaju na 18. filmskoj reviji mladeži i osmom Four River Film Festivalu

Na redu su sada konstruktivni razgovori u pet seminarskih skupina koje će se pozabaviti s pet ključnih pitanja kojima se u drugome dijelu svoga trajanja bavi Europski seminar, a ona su poboljšanje uzajamne suradnje, ujednačavanje festivalskih programa i organizacijskih oblika u cilju jačanja medijske kulture, od njezina širenja općenito do konkretnih oblika edukacije, analiza utjecaja kojeg festivali imaju na lokalne sredine u kojima se održavaju i mogućnosti unapređenja, financijska potpora, od gradskih i državnih dotacija do sponzora (iako je većina suočena s raznim oblicima snalaženja kako bi uopće preživjeli) te doprinosi festivala, poput kvalitetne provedbe slobodnog vremena mladih, kreativnog stvaralaštva i poticanja otkrivanja talenta i sklonosti u mladih autora.

Bit će zanimljivo čuti, na okruglom stolu koji će se održati u četvrtak popodne, kao sukus razgovora vođenih na drugom Europskom seminaru o filmskom stvaralaštvu mladih, do kojih su zaključaka došle radne skupine i koja se platforma koordiniranoga djelovanja predlaže za ubuduće.

Europski seminar o filmskom stvaralaštvu mladih održava se u organizaciji Kinokluba Karlovac i Hrvatskog filmskog saveza te uz financijsku potporu Agencije za mobilnost i programe EU, kroz program Mladi na djelu i projekt Youth Pass.

Iako se nekima u prvi mah odabir lokacije održavanja Europskog seminara, u karlovačkom Gradskom muzeju, učinio neobičnim jer je filmsko stvaralaštvo mladih okrenuto prvenstveno kritičkom pristupu sadašnjosti i vizijama, pa i oblikovanju  budućnosti, barokni svodovi Muzeja i njegova kaldrmisana dvorišta posve su lijepo uokvirili sadržaje seminara i poruke koje nosi. Prošlost se nasmiješila sadašnjosti i zajedno su vedro pogledali u budućnost.

Čak ni dosadna jesenska kišica koja je uporna curila nije to mogla pokvariti!

Duško Popović

10.09.2013.

Uvodna riječ
Europska mreža filmskog stvaralaštva mladih radi punom parom: Four River Film Festival putuje od festivala do festivala; dogovorena je i razmjena mladih i agilnih festivalskih organizatora
Filmska revija mladeži i Four River Film Festival započeli jesensku festivalsku turneju u Gornjem Milanovcu – na sljedeće izdanje dolaze i pingvini!
Svjetlosna zraka
ČUNJEVI SU SRUŠENI, A 19. FILMSKA REVIJA MLADEŽI & 7. FOUR RIVER FILM FESTIVAL ČEKAJU VAS NAJESEN
KOJA IRONIJA! ISPUNJEN, SRETAN I KREATIVAN PETAK 13. NA FILMSKOJ REVIJI MLADEŽI I FOUR RIVER FILM FESTIVALU.
Okrugli stol na temu filmskog stvaralaštva mladih i prezentacija zaključaka svake pojedine grupe
Karlovačka deklaracija
DRUGI DAN ŽUTILA U ZNAKU MILENIJSKE FOTOGRAFIJE I KRAJA DRUGOG EUROPSKOG SEMINARA O FILMSKOM STVARALAŠTVU MLADIH. VEČERAS KONAČNO PROGRAM NA STAROM GRADU DUBOVCU.
Kugla je bačena - počela 18. Filmska revija mladeži i 6. Four River Film Festival
Summertime
KARLOVAČKA DJECA PRVA KRENULA U PUSTOLOVINU ZVANU FILMSKO ŽUTILO
Poticaj mladim autorima
6 dana srednjoškolskog filma, filma, i samo filma
Gradovi bez kina
Filmske perspektive
Otvoren Europski seminar o filmskom stvaralaštvu mladih!
18. FILMSKA REVIJA MLADEŽI & 6. FOUR RIVER FILM FESTIVAL - TVORNICA FILMA
Europski seminar o filmskom stvaralaštvu mladih – kruna filmske mreže Revije i Festivala!
Njih šest, a filmova sedamdeset i osam!
ZNAMO DA ŽELIŠ BITI DIO ČETVERODNEVNOG FILMSKOG KUGLANJA!
U okviru 18. filmske revije mladeži i 6. Four River Film Festivala i ove godine Filmski 5+ program
ŽIVITE SVOJU IDEJU
ŽIVITE SVOJU IDEJU
OVE GODINE OBARAMO REKORDE!
PRIJAVE ZA KARLOVAČKU ŽUTU GROZNICU JOŠ SAMO DO PETKA! INSPIRACIJU POTRAŽI U PROŠLOGODIŠNJEM POBJEDNIKU!
Revija i Festival vjetar su u leđa brojnim mladim filmašima – prijavi se i TI do 01. lipnja!
Foršpan 18. Filmske revije mladeži i 6. Four River Film Festivala napravili mladi Varaždinci – autori s proteklih izdanja Revije i Festivala
Filmska revija mladeži i Four River Film Festival predstavljeni na Scala Youth Film Festivalu u Walesu!
Bruno Mustić, pobjednik prošlogodišnje edicije Filmske revije mladeži snimio dugometražni film „Glazbena kutija“
PRIJAVE ZA KARLOVAČKU ŽUTU GROZNICU SU OTVORENE!