Za početak    Filmske perspektive

Europski seminar o filmskom stvaralaštvu mladih održava se od 8. do 12. rujna u Karlovcu, kao najveće ovogodišnje okupljanje predstavnika srednjoškolskih filmaša u Europi i svijetu, ali i kao svojevrstan uvod u 18. (punoljetnu!) filmsku reviju mladeži i 6. Four River Film Festival.

Seminar je započeo prezentacijom programa Mladi na djelu i predstavljanjem Hrvatske, kao zemlje domaćina, održanim u nedjelju navečer u karlovačkom Mikrokinu, a uslijedilo je i predstavljanje projekta Youth Pass Agencije za mobilnost i programe EU.

U ponedjeljak se u Gradskom muzeju program seminara nastavlja prezentacijom Four River Film Festivala, koji u srijedu navečer započinje u Karlovcu te Fresh Film Festivala iz irskog Limericka, koji se kontinuirano održava od 1996. godine i festivala Youki iz austrijskog Welsa, koji se ove godine održava od 19. do 23. studenoga. Slijede ih Jugendmedien Festival iz Berlina, Njemačka i Timeline Film Festival iz Carate Brianza, Italija odnosno naš Dubrovnik Film Festival, kojeg organizira Udruga za promicanje medijske kulture Luža, a zatim Media Youth Summit iz Beograda, Srbija, čije se deveto izdanje priprema za srpanj 2014. godine, Scala Youth Film Festival iz grada Scala, Velika Britanija, namijenjen autorima od jedanaest do šesnaest godina, pa Southern Youth Film Festival iz Cape Towna, Južnoafrička Republika, koji je otvoren autorima od 14 do 35 godina, Teen International Shorts Festival iz turskog Istanbula, koji je najmlađi filmski festival u Turskoj, VAFI iz Varaždina, Hrvatska, namijenjen autorima animiranih filmova i Barents Ecology Film Festival iz Petrozavodska, Rusija, pokrenut 2011. godine.


Organizatori sve pripremili, pa se malo odmorili

Cjelodnevni program u utorak započinje prezentacijom festivala Kratka forma iz Gornjeg Milanovca, Srbija, s micro, do jedne minute, mini, do tri minute i kratkim filmom, do petnaest minuta te filmskim stvaralaštvom djece i mladih odnosno Kid's Eye Film Festivala iz mađarske Budimpešte, s kojim Kinoklub Karlovac ima višegodišnju suradnju i Camera Zizanio iz grčkog Pyrgosa, koji se ove godine održava početkom prosinca, a nastavlja se predstavljanjem Festivala filmova o pravima djece kojeg UNICEF organizira u raznim hrvatskim gradovima, od Zagreba preko Rijeke do Osijeka i dalje, Nordic Youth Film Festivala iz norveškog grada Tromsǿ, za autore od 15 do 25 godina i MLA iz Beča, Austrija.

Poslije predstavljanja svakog od festivala, u formi polusatne prezentacije sadržaja koje okupljaju i poruke koju žele odaslati, u Gradskom muzeju, Knjižnici za mlade i Glazbenoj školi provodi se rad u pet grupa sa po sedam polaznika, a u večernjim je satima za sve sudionike Europskog seminara organizirano razgledanje grada Karlovca.

Predstavnici festivala mladih iz cijeloga svijeta i u srijedu nastavljaju rad u grupama te se pripremaju za okrugli stol koji je najavljen za četvrtak. U srijedu se održava i speeddating s drugim gostima Revije i FRFF-a, a sudionici Europskog seminara o filmskom stvaralaštvu mladih bit će i na svečanom otvaranju 18. filmske revije mladeži odnosno 6. Four River Film Festivala i pogledati prvu projekciju natjecateljskog programa. 

Završni dan Europskog seminara posvećen je održavanju Okruglog stola na temu filmskog stvaralaštva mladih te prezentaciji zaključaka do kojih su došli sudionici u svih pet radnih grupa, a završava posve mladenački, druženjem sudionika s mladim filmašima čiji se filmovi prikazuju na Reviji i Four River Film Festivalu i tulumom na starom gradu Dubovcu.

Duško Popović

09.09.2013.

Uvodna riječ
Europska mreža filmskog stvaralaštva mladih radi punom parom: Four River Film Festival putuje od festivala do festivala; dogovorena je i razmjena mladih i agilnih festivalskih organizatora
Filmska revija mladeži i Four River Film Festival započeli jesensku festivalsku turneju u Gornjem Milanovcu – na sljedeće izdanje dolaze i pingvini!
Svjetlosna zraka
ČUNJEVI SU SRUŠENI, A 19. FILMSKA REVIJA MLADEŽI & 7. FOUR RIVER FILM FESTIVAL ČEKAJU VAS NAJESEN
KOJA IRONIJA! ISPUNJEN, SRETAN I KREATIVAN PETAK 13. NA FILMSKOJ REVIJI MLADEŽI I FOUR RIVER FILM FESTIVALU.
Okrugli stol na temu filmskog stvaralaštva mladih i prezentacija zaključaka svake pojedine grupe
Karlovačka deklaracija
DRUGI DAN ŽUTILA U ZNAKU MILENIJSKE FOTOGRAFIJE I KRAJA DRUGOG EUROPSKOG SEMINARA O FILMSKOM STVARALAŠTVU MLADIH. VEČERAS KONAČNO PROGRAM NA STAROM GRADU DUBOVCU.
Kugla je bačena - počela 18. Filmska revija mladeži i 6. Four River Film Festival
Summertime
KARLOVAČKA DJECA PRVA KRENULA U PUSTOLOVINU ZVANU FILMSKO ŽUTILO
Poticaj mladim autorima
6 dana srednjoškolskog filma, filma, i samo filma
Gradovi bez kina
Filmske perspektive
Otvoren Europski seminar o filmskom stvaralaštvu mladih!
18. FILMSKA REVIJA MLADEŽI & 6. FOUR RIVER FILM FESTIVAL - TVORNICA FILMA
Europski seminar o filmskom stvaralaštvu mladih – kruna filmske mreže Revije i Festivala!
Njih šest, a filmova sedamdeset i osam!
ZNAMO DA ŽELIŠ BITI DIO ČETVERODNEVNOG FILMSKOG KUGLANJA!
U okviru 18. filmske revije mladeži i 6. Four River Film Festivala i ove godine Filmski 5+ program
ŽIVITE SVOJU IDEJU
ŽIVITE SVOJU IDEJU
OVE GODINE OBARAMO REKORDE!
PRIJAVE ZA KARLOVAČKU ŽUTU GROZNICU JOŠ SAMO DO PETKA! INSPIRACIJU POTRAŽI U PROŠLOGODIŠNJEM POBJEDNIKU!
Revija i Festival vjetar su u leđa brojnim mladim filmašima – prijavi se i TI do 01. lipnja!
Foršpan 18. Filmske revije mladeži i 6. Four River Film Festivala napravili mladi Varaždinci – autori s proteklih izdanja Revije i Festivala
Filmska revija mladeži i Four River Film Festival predstavljeni na Scala Youth Film Festivalu u Walesu!
Bruno Mustić, pobjednik prošlogodišnje edicije Filmske revije mladeži snimio dugometražni film „Glazbena kutija“
PRIJAVE ZA KARLOVAČKU ŽUTU GROZNICU SU OTVORENE!