Zapis

Facebook HFS
83
2017
83/2017
VELEFILM
Pustolov pred vratima HZZ-a
Možeš biti sve što hoćeš, Hrvatska, Robert Tomić Zuber, 2016.

Nije lako biti pustolov u 21. stoljeću. Junak odlazi s nekim ciljem od svog doma u divljinu gdje će ostvariti svoj cilj i vratiti se – opis je to pustolovnog romana. Da bi pustolovina imala smisla, ona od čitatelja traži da svoj stvarni svijet doživi kao dosadan, kako bi svijet junaka bio sjajan, tj. da bi bio neka vrsta utjehe ili bijega od stvarnosti.

U dokumentarnom filmu Možeš biti sve što hoćeš Roberta Tomića Zubera pratimo novinara Roberta koji nakon jedanaest godina rada na javnoj televiziji napušta posao te se sprema u pustolovinu života: u potragu za poslom. Surova divljina tržišta rada, iscrpna papirologija, šalteri i neljubazne tete nekima bi predstavljali golem napor, no našem junaku sve ide od ruke. U pomoć mu sančopanzovski priskače psiholog koji, osim što izgledom veoma nalikuje Paulu Coelhu, također dijeli mudre savjete kojih se ne bi posramila ni voda s porukom.


Možeš biti sve što hoćeš

Ono što je u šarenom i životnom radošću nabijenom promotivnom videu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Lana Jurčević, to je psiholog u Zuberovu filmu, te stoga ne čudi što je i u filmu ključno odredište junakova putovanja baš HZZ. Stvarna pustolovina zahtijeva od junaka cilj koji neće biti tako lako osvojiv, on se u romanu obično mora vraški potruditi kako bi ga se domogao. Robert, međutim, s lakoćom svladava sve prepreke. Prva je psihološka priprema za samu potragu posla, pri čemu mu uvelike pomaže slušanje Arsena (Dedića) na gramofonu i pokoji gutljaj kave na ogromnom balkonu; zatim odlazak do Plavog ureda gdje ga dočekuje glavna voditeljica te ga uljudno prima i pojašnjava što mu sve nudi njezin ured. Nadalje, treća prepreka našeg junaka činio se veliki sajam poslova, no Robert i na štandovima nevezanima za novinarsku struku upoznaje čovjeka koji mu nudi pomoć. Sav iscrpljen od radionica za potporu (samo)zapošljavanja, Robert kreće prema sivoj zgradi HZZ-a gdje mu nasmiješena savjetnica, pompozno skidajući naočale kao Horatio Caine iz CSI Miamija, kazuje sve poslovne opcije te naš junak, naoružan informacijama do zuba, ponosno odlazi te nakraju – otvara svoje poduzeće.

Sjajan bijeg za 235 712 nezaposlenih.

Radionica filmske kritike Kinokluba Zagreb, proljeće 2017., mentorica Višnja Vukašinović, asistent Dario Dević

SADRŽAJ

ZAPIS