Obrazovni programi

Facebook HFS

INFO

Filmska naSTAVa online - nastava filmske umjetnosti za srednjoškolce - prijave za proljetni ciklus u tijeku!

Filmska naSTAVa u kinu Tuškanac za srednjoškolce jedinstven je program na području Republike Hrvatske: jedini je filmskoobrazovni program namijenjen srednjoškolskim učenicima te je za svoje polaznike potpuno besplatan. Započeo je radom školske godine 2012./2013. i otad se održava svake godine u dva ciklusa: tijekom zimskih i proljetnih učeničkih praznika, dok je u školskoj godini 2015./2016. po prvi puta održan i ljetno-jesenski ciklus.

U školskoj godini 2019./2020. godini očekuju nas tri ciklusa:
zimski odmor učenika (7. - 11. siječnja 2020. i 01. veljače, 08. veljače, 15. veljače i 22. veljače 2020.)
proljetni odmor učenika (travanj 2020.)
ljetni odmor učenika (kolovoz 2020.)

Tijekom pet nastavnih dana unutar jednoga ciklusa, učenici imaju priliku na kinoplatnu pogledati pet raznovrsnih, umjetnički relevantnih, a mlađim generacijama uglavnom nepoznatih filmskih djela koja pripadaju različitim nacionalnim kinematografijama, stilskim epohama i žanrovima te koja su odabrana uzevši u obzir njihovu estetsku vrijednost, ali i zrelost srednjoškolskih učenika.

Nakon projekcije svakoga od tih filmova, slijede njihova analiza i intepretacija, što podrazumijeva stjecanje temeljne filmske pismenosti, a u skladu s time i razumijevanje filmskoga jezika.

Cilj je programa filmski odgajati mlade, stvarati filmski pismenu kinopubliku, pozitivno utjecati na ukupan položaj filma u obrazovnom sustavu Republike Hrvatske, a svime navedenim dati potporu hrvatskoj filmskoj produkciji i cjelokupnoj audiovizualnoj zajednici.

Program je utemeljen na metodici nastave filma, a nastao je prema idejama i višegodišnjoj praksi njegovih voditeljica Ane Đordić, prof. i doc. art. Jelene Modrić te na poticaj Vere Robić Škarice, tadašnje predsjednice Hrvatskoga filmskog saveza. Program se održava uz financijsku podršku Hrvatskog audiovizualnog centraHrvatske zajednice tehničke kulture, Agencije za elektroničke medije, Društva hrvatskih filmskih redatelja i Grada Zagreba te uz pozitivno mišljenje Ministarstva znanosti i obrazovanja RH.

Programu su dali preporuku: 
- Akademija dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu
- Katedra za filmologiju Odsjeka za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (izv. prof. dr.sc. Nikica Gilić)
- Hrvatski filmski arhiv (Hrvatska kinoteka pri Hrvatskom državnom arhivu; pročelnik Dinko Majcen)
- portal medijskapismenost.hr (Ana Dokler)

Za proljetni ciklus nastave možete se prijaviti do 07. travnja 2020. Ovogodišnji proljetni ciklus odvijat će se online te je za sudjelovanje potrebno ispuniti prijavnicu na linku.

Za dodatne informacije i prijave obratite se na:
Sanja Zanki Pejić, voditeljica revijskih i obrazovnih programa
sanja.zanki@hfs.hr