Novosti

Facebook HFS
27.11.2017.
49. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva
Klimaks

Ne događa se baš često da jedna autorica osvoji dvije prve nagrade na istoj filmskoj reviji, pa još u istom, prvorođenom dokumentarnom filmskom rodu, tako da je već i po tome uspjeh Sunčice Ane Veldić s Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, ponikle u KKZ, izniman i s pravom se može proglasiti apsolutnom pobjednicom 49. revije hrvatskog filmskog stvaralaštva koja je jučer, tim svojevrsnim klimaksom kako je lijepo rekao kolega Franjo Simić, završena u Vrbovcu.

Sunčica je zaslužene dvije prve nagrade dobila filmovima White trash, o znanstvenom istraživanju populacije galebova koji žive na sve većim brdima otpada u okolici naših gradova te Precijenjena dramaturgija, o vlastitom studiranju na Akademiji i manjem ili većem utjecaju svojih profesora i drugih ljudi na njen rad. Jednakopravnu je prvu nagradu, ali za igrani film u maniri dokumentarca, dobio Tomislav Šoban, još jedan član Kinokluba Zagreb, za rad Kako je Iva otišla 16. rujna 2016., priču o djevojci, koja kao i toliki mladi ovih godina, nakon studija odlazi potražiti bolji život u Norveškoj i pri tome se ne osvrće na ono (i one) što je bilo.

Dvije druge nagrade osvojili su Katrin Novaković, Akademija likovnih umjetnosti Zagreb i Zagreb film, za animirani film Protoplazma, o pulsirajućoj živoj tvari stanica svakog organizma te Viktor Zahtyla, Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, za dokumentarni film After party, koji govori o ljubavi, strasti i rastanku.

Sedam trećih nagrada podijelili su Niko Bravarić, Udruga Punkt, projekt Grad na drugi pogled, Rijeka odnosno Zagreb, za eksperimentalni film Grad kroz moj pogled, kombinaciju timelapsa, animacije i glazbe, Nikica Zdunić, Akademija dramske umjetnosti Zagreb, za igrani film Opet, unedogled, o ljubavnom odnosu mlade djevojke i starijeg  muškarca, razočaranih predvidivošću, Božena Končić Badurina, Udruga Punkt, projekt Grad na drugi pogled, Zagreb, za eksperimentalnu Čekaonicu, posebno viđenje putničke čekaonice na željezničkom kolodvoru u Koprivnici, Petra Balekić, Akademija likovnih umjetnosti Zagreb i Zagreb film, za animirani „Stranac“ u mojoj glavi, osebujni pokušaj rekonstrukcije istoimene knjige Alberta Camusa, Marko Jukić, samostalni autor, Udruga Punkt, projekt Grad na drugi pogled, Koprivnica, za eksperimentalni Silens – 28. 4. 2016., zvučni, fotografski i filmski zapis o istoimenoj tvornici obuće u Koprivnici (mladi autor iz Osijeka se prvi put prijavio na Reviju, prošao selekciju i dobio nagradu), Damir Radić, samostalni autor iz Zagreba, novinar i filmski kritičar, za igrani film Ništa se ne može vratiti, o ulozi camere obscure u toku svijesti i Tea Nucak, Akademija likovnih umjetnosti Zagreb i Zagreb film, za animirani Otok, o mjestu postojanosti boja, zvukova, mirisa i horizonta u svijetu koji poznaje samo prolazne užitke.

O nagradama je na javom žiriranju po pravilima UNICA-e odlučivao žiri u sastavu Dinka Radonić kao predsjednica te članovi Igor Bezinović, Branko Čegec, Silvestar Kolbas i Zdravko Mustač.

Nagradu publike Josip Velebit dobila je Martina Marasović, Blank_filmski inkubator  Zagreb, za igrani film Kraljica, o krizi sredovječne žene koju pokušava razriješiti kratkotrajnom tjelesnom vezom s bivšim obožavateljem.

Neformalnu ali opće prihvaćenu nagradu dobio je Mladen Božić, FFVAL, Luka za duhoviti dokumentarni film Zbregov.

Dobitnicom nagrade UNICA-e za cjelokupni doprinos filmu proglašena je Vera Robić-Škarica.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

49. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva: završio filmski vikend u Vrbovcu!

Ovog je vikenda u Vrbovcu završena i 49. po redu Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva odraslih filmaša. Više od 70 sudionika Revije, što autora, što udruga članica Hrvatskog filmskog saveza, u pet je revijskih projekcija pogledalo 35 filmova... »više

49. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva

Uzbuđenje

Vrbovčani zbog nekog razloga obožavaju stepenice. Na mnogim su kućama silno raskošne, od mramora ili bar granita, s rukohvatima od kovanog željeza ili inox-a. Negdje su tamni, negdje opet svijetli. U pravilu, od ulice do prve stube vodi staza kroz pomno održavani vrt... »više

49. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva

Predigra

Poslije dvanaest i više godina pauze, koja se nekima vjerojatno učinila beskrajnom i vječnom, kino se vraća u Vrbovec! Narodno sveučilište Vrbovec počelo je s radom 1961. godine, a u njegovom je sklopu djelovao i Centar za kulturu i film te kino... »više

Kino Tuškanac, prosinac 2017.

Izraelske ljubavne priče

Prosinac u našem i vašem kinu počinje bogatim ciklusom novog izraelskog filma. Otvara ga melankolična melodrama Ophira Raula Graziera Slastičar koja je s uspjehom je prikazana u Karlovym Varyma. Izvrsni mali film Matana Yaira Skele... »više