Novosti

Facebook HFS
23.11.2017.
49. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva
Poezija i film

Pred-programi 49. revije hrvatskog filmskog stvaralaštva započeli su u ponedjeljak, 20. studenoga, otvaranjem izložbe odnosno dvadesetominutne eksperimentalne filmske instalacije Sad znaš dvoje autora, magistre umjetnosti Verene Jakuš iz Vrbovca i apsolventa montaže Donata Radasa iz Zagreba, u galeriji Pučkog otvorenog učilišta Vrbovec. Film je sniman puna dva mjeseca prošle godine, a govori o prostornim i drugim problemima Plesnog centra u Zagrebu, zalažući se dakako za njihovo rješavanje.

Nastavljaju se u četvrtak, 23. studenoga održavanjem pjesničke večeri niza autora, od ovogodišnjeg člana žirija 49. revije Branka Čegeca, pjesnika i esejista, dobitnika nagrade Goran 1980. i niza drugih, svojevremenog urednika Poleta, Pitanja i Quoruma te bivšeg pomoćnika ministra kulture i od 1992. do danas uspješnog izdavača, vlasnika, direktora i glavnog urednika izdavačkih kuća Meandar odnosno Meandar medija, preko pokojnih Josipa Velebita, rođenog 1911. u Rijeci, a umrlog 2000. u Novom Marofu, pjesnika, esperantista, prevoditelja i redatelja lutkarskih predstava, nekadašnjeg ravnatelja vrbovačke gimnazije po kojem je nazvana ovogodišnja nagrada publike na 49. reviji, pa Jure Žgele, rođenog 1948. u Slunju, a umrlog 2004. u Vrbovcu, gdje je radio kao profesor gimnazije i bavio se pjesništvom i poginulog branitelja Stjepana Pajsara (1962.-1995.) do Darka Vidovića i prof. dr. Ivana Koprića, predstojnika Katedre za upravnu znanost na Pravnom fakultetu u Zagrebu, redovitog člana Akademije pravnih znanosti Hrvatske i jednog od vodećih eksperata znanosti o upravi u nas, pokretača Avis Rara Studija sa sinom Augustinom i jednog od ključnih organizatora 49. revije hrvatskog filmskog stvaralaštva u Vrbovcu, koji se sad predstavlja i kao poeta. Večer poezije naslovljena je Perlice na tamnom nebu, a održava se u Narodnoj knjižnici u Vrbovcu.

Za petak se u Pučkom otvorenom učilištu u deset sati najavljuje projekcija filmova s 55. revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, nedavno održane u Sisku, a namijenjena je učenicima osnovne škole i održava se pod nazivom Najbolje od dječje filmske kuhinje, pa u trinaest projekcija filmova za srednjoškolce Najbolje od Frame-a te u sedamnaest i trideset obilazak muzejske zbirke i grada Vrbovca, za sve sudionike 49. revije.

U subotu se u Gradskoj vijećnici održavaju sjednica Izvršnog odbora Hrvatskog filmskog saveza i sadržaji pod skupnim nazivom Vikend udruga članica HFS-a, među kojima su prezentacije i rasprave o obrazovnim i revijskim programima HFS-a odnosno o zajedničkim projektima Hrvatskog filmskog saveza i njegovih udruga članica.  

Svečano otvaranje 49. revije hrvatskog filmskog stvaralaštva i prva revijska projekcija najavljeni su u Pučkom otvorenom učilištu u petak u devetnaest sati, a druga revijska projekcija u dvadeset i trideset. Treća, četvrta i peta revijska projekcija održavaju se u subotu od šesnaest sati pa do duboko u noć, a javno žiriranje prema pravilima UNICA-e u nedjelju u deset.

Dodjela nagrada i zatvaranje Revije uz projekciju nagrađenih filmova s ovogodišnje UNICA-e bit će u nedjelju u šesnaest i trideset, a istog dana u devetnaest je projekcija kratkog igranog filma Ako oćeš vesel biti, drugih filmskih ostvarenja Avis Rara Studija odnosno televizijskih reportaža HRT-a o Vrbovcu.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

Film je ponovno u Vrbovcu!

Službeni početak 49. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva koja će ove godine biti održana u Vrbovcu od 24. do 26. studenog se približava. Uz organizaciju Hrvatskog filmskog saveza, domaćini i suorganizatori Revije su Avis Rara Studio... »više

Kino Tuškanac od 22. do 25. studenoga 2017.

Dani norveškoga filma

U četiri večeri tuškanačka će publika vidjeti bogat izbor aktualnih programa dugometražnih i kratkometražnih filmova suvremene norveške kinematografije. Ciklus otvara dugometražni igrani Kraljev izbor, redatelj Erik Poppe, film koji je norveški kandidat u prednominacijama za Oscara... »više

Predstavljena knjiga

Tomislav Gotovac: Anticipator kriza

U Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci u ponedjeljak popodne je predstavljena knjiga Tomislav Gotovac: Anticipator kriza koja je nastala kao rezultat suradnje većeg broja kustosa, kritičara, povjesničara umjetnosti, teoretičara i umjetnika... »više

Kino Tuškanac
Večeras u kinu

Poljske filmske večeri: Obećana zemlja

Obećana zemlja, film velikog poljskog redatelja Andrzeja Wajde, ekranizacija je naturalističkoga romana rijeke nobelovca Władysława Reymonta (1867-1925) o krvavoj pozadini industrijalizacije... »više