Novosti

Facebook HFS
22.11.2017.
Film je ponovno u Vrbovcu!

Službeni početak 49. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva koja će ove godine biti održana u Vrbovcu od 24. do 26. studenog se približava. Uz organizaciju Hrvatskog filmskog saveza, domaćini i suorganizatori Revije su Avis Rara Studio te Pučko otvoreno učilište Vrbovec.

Iako službeno Revije počinje u petak 24. studenoga, cijeli tjedan Vrbovec živi film. Popratni program je započeo u ponedjeljak predstavljanjem eksperimentalne filmske instalacije Sad znaš, autora Verene Jakuš i Donata Radasa.

Sad znaš je subjektivna reakcija autora i plesačice Ive Richtermoc na zbivanja u Zagrebačkom plesnom centru u razdoblju od ljeta 2016. do danas.

U prostorima Centra 2. studenog 2016. autori i plesačica snimili su kratki plesni film, koji je godinu dana kasnije podvrgnut opetovanom presnimavanju. Presnimavanja su izvedena in situ u izlagačkom prostoru i rad se sastoji od više projekcija čije je prikazivanje ciklično. Projekciju prati zvučni zapis intervjua s plesačicom.

U četvrtak 23. studenoga u Narodnoj knjižnici Vrbovec održat će se pjesnička večer „Perlice na tamnom nebu“. Vrbovečka će publika imati priliku uživati u poeziji nekoliko vrbovečkih pjesnika u rasponu od najpoznatijeg Branka Čegeca, ujedno i člana žirija ovogodišnje Revije, preko pokojnih Josipa Velebita, Jure Žgele i Stjepana Pajsara, do pjesnika Darka Vidovića i  na kraju Ivana Koprića, koji dosad kao pjesnik nije javno nastupao.

U petak 24. studenoga u 10h u Pučkom otvorenom učilištu Vrbovec osnovnoškolci će imati priliku pogledati nagrađene filmove sa ovogodišnje 55. revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, a srednjoškolci će u 13h imati priliku uživati u najboljim filmovima ovogodišnje Filmske revije mladeži.

Svečano otvorenje revije zakazano je za petak, 24. studenog, u 19 sati u Pučkom otvorenom učilištu Vrbovec, s dvije revijske projekcije. Na reviji će biti prikazano trideset i pet filmova, a osim nagrade žirija, dodijelit će se i nagrada publike koja nosi ime uglednog Vrbovčanina, književnika i prevoditelja Josipa Velebita.

Službeni programski raspored 49. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva pogledajte ovdje.

Kino Tuškanac od 22. do 25. studenoga 2017.

Dani norveškoga filma

U četiri večeri tuškanačka će publika vidjeti bogat izbor aktualnih programa dugometražnih i kratkometražnih filmova suvremene norveške kinematografije. Ciklus otvara dugometražni igrani Kraljev izbor, redatelj Erik Poppe, film koji je norveški kandidat u prednominacijama za Oscara... »više

Predstavljena knjiga

Tomislav Gotovac: Anticipator kriza

U Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci u ponedjeljak popodne je predstavljena knjiga Tomislav Gotovac: Anticipator kriza koja je nastala kao rezultat suradnje većeg broja kustosa, kritičara, povjesničara umjetnosti, teoretičara i umjetnika... »više

Kino Tuškanac
Večeras u kinu

Poljske filmske večeri: Obećana zemlja

Obećana zemlja, film velikog poljskog redatelja Andrzeja Wajde, ekranizacija je naturalističkoga romana rijeke nobelovca Władysława Reymonta (1867-1925) o krvavoj pozadini industrijalizacije... »više

Kino Tuškanac od 20. do 25. studenog 2017.

Veliki klasični naslovi i suvremene uspješnice sa sjevera Europe

Vremenski kratak ali brojem naslova bogati ciklus norveškog filma donosi najnovije dugometražne i kratkometražne filmove ove bogate kinematografije, a otvara ga ovogodišnji norveški kandidat za Oscara Kraljev izbor... »više