Novosti

Facebook HFS
25.11.2017.
49. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva
Predigra

Poslije dvanaest i više godina pauze, koja se nekima vjerojatno učinila beskrajnom i vječnom, kino se vraća u Vrbovec! Narodno sveučilište Vrbovec počelo je s radom 1961. godine, a u njegovom je sklopu djelovao i Centar za kulturu i film te kino koje je godinama privlačilo mnoge gledatelje. Vremenom se zanimanje ponešto smanjilo, a od 2005. je, što zbog višegodišnje rekonstrukcije zgrade sagrađene davne 1931.  godine, a što zbog dotrajalosti projektora i ostale prikazivačke opreme, kino prestalo s radom. Ipak, od 15. prosinca ove godine, u onoj istoj ali bitno presvučenoj zgradi  sada Pučkog otvorenog učilišta, s digitaliziranom opremom i u suvremenim uvjetima kreće se iznova, naslanjajući se naravno na dobre, stare dane ali pogleda i nada okrenutih prema naprijed.

Tako je 49. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva postala i svojevrsnom predigrom za vrbovečke prijatelje filma jer se, sa svojih pet službenih projekcija i trideset i pet naslova koji će biti prikazani do subote navečer, pojavila kao dobar znak na kraju tih dvanaest sušnih filmskih godina ili, još bolje, kao sjajna najava novog početka. Za samo tri tjedna stalno kino će opet biti u Vrbovcu.

Jedan od zadataka Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva upravo je i poticanje i pomaganje novim ali i već prokušanim neprofesijskim autorima da svojim radovima dopru do publike te potpora gradovima koji su nekada imali kino pa se vremenom ugasilo da ga obnove ili onima u kojima kino nije nikada djelovalo da ga pokrenu. Između ostaloga i to je jedan od razloga zašto se Revija svake godine seli, pa je tako nakon Vukovara, Karlovca i Varaždina u proteklih nekoliko godina sada stiglo i u Vrbovec, na putu u Zagreb u kojem će se iduće godine obilježiti devedeset godina Kinokluba Zagreb, prvog i najcjenjenijeg kluba u nas i održati pedeseta Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva.

Na prve dvije revijske projekcije prikazano je petnaest filmova, skoro pola od ukupnog broja u službenoj konkurenciji, a među njima su bila četiri animirana. Opći je dojam da su ove godine autori animiranih filmova napravili sjajne radove kojima će se možda natjecati za sam vrh. U dobro balansiranom programu prikazano je i četiri eksperimentalna ostvarenja te jednaki broj igranih filmova, uz tri dokumentarca.

U subotu kasno navečer će se znati kojih je desetak filmova ušlo u proces završnog javnog žiriranja po pravilima UNICA-e, a u nedjelju će biti podijeljene nagrade.

Vrbovec je sudionike 49. revije dočekao u znaku mladog Mjeseca, i s obiljem zvijezda pod vedrim nebom, osunčan po danu, smiren po noći iako su filmaši žustrim i klasičnim filmskim raspravama sve do četiri i pet ujutro donekle razbili tišinu.

No, baš filmskom brzinom, poslije sunčanog petka u subotu su se navukli tmasti oblaci, a stari ljudi dižući kvrgave prste u zrak opominju da je sveta Kata i da bi mogao snijeg na vrata pa će Revija ove godine kako se čini isprobati svakakve v vremenske uvjete.

Za dobre organizacijske, priređivačke i provedbene uvjete pobrinuli su se Hrvatski filmski savez i Avis Rara Studio, kao priređivači te Pučko otvoreno učilište Vrbovec kao partner u organizaciji, a svakako i pokrovitelji, Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatska zajednica tehničke kulture, Grad Vrbovec i Zagrebačka županija te brojni sponzori i medijski pokrovitelji.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

Kino Tuškanac, prosinac 2017.

Izraelske ljubavne priče

Prosinac u našem i vašem kinu počinje bogatim ciklusom novog izraelskog filma. Otvara ga melankolična melodrama Ophira Raula Graziera Slastičar koja je s uspjehom je prikazana u Karlovym Varyma. Izvrsni mali film Matana Yaira Skele... »više

DOČEK NOVE GODINE: Kino Tuškanac, Zagreb
Nedjelja 31. 12. 2017./ ponedjeljak 1. 1. 2018.

SILVESTROVO KAO NA FILMU

Dočekajte Novu u tuškanačkom kinu udruštvu Caryja Granta, Marilyn Monroe, Ginger Rogers, Kate Winslet, Jimija Belushija, Justin Timberlakea i Juno Temple u neodoljivim filmovima Howarda Hawksa i Woodyja Allena... »više

Hrvatski filmski ljetopis 90-91 najveći u povijesti – o animaciji, igrama, španjolskom i hrvatskom filmu

Hrvatski filmski ljetopis (90-91) na 332 stranice, najviše u preko 20 godina izlaženja, donosi tekstove o klasičnoj i suvremenoj animaciji, španjolskom filmu i televiziji, videoigrama... »više

49. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva

Poezija i film

Pred-programi 49. revije hrvatskog filmskog stvaralaštva započeli su u ponedjeljak, 20. studenoga, otvaranjem izložbe odnosno dvadesetominutne eksperimentalne filmske instalacije Sad znaš dvoje autora, magistre umjetnosti Verene Jakuš iz Vrbovca... »više