Zapis

Facebook HFS
55
2006
55/2006
Povodi
Fotosafari na Dravi
8. podravski salon umjetničke fotografije

Sudionici 8. podravskog salona umjetničke fotografije okupili su se u jutarnjim satima 30. rujna 2006. ispred Staroga grada u Đurđevcu, odnosno istoimene galerije u kojoj će te večeri biti svečano otvorena izložba njihovih radova, ali i odabranih fotografija autora koji nisu osobno mogli stići u Đurđevac.

Ukupno je 158 autora iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Mađarske, Makedonije, Slovenije i Srbije prijavilo 1050 fotografija, a međunarodni žiri u sastavu Božica Jelušić, predsjednica (Hrvatska), Vasja Doberlet (Slovenija), Geza Lennert (Srbija), Vladko Lozić (Hrvatska) i Gyori Vilmos (Mađarska) za izlaganje je izabrao 188 najboljih fotografija te dodijelio 28 nagrada.

Pedesetak se sudionika 8. salona toga jutra ukrcalo u autobus pa otišlo do nedaleke Grabrovnice, rodnoga sela pjesnika Petra Preradovića, a zatim do Pitomače. Na obali Drave nalazi se slikovito mjesto Križnica, s visećim pješačkim mostom i skelom koja sporo, ali sigurno prometuje s desne na lijevu obalu, i obrnuto. Prešavši preko mosta koji se solidno njihao pod težinom sudionika i organizatora, skupina se podijelila. Pola je autora odjenulo narančaste pojaseve za spašavanje i hrabro sjelo u čamce s kojima su otišli na desetak kilometara dugu plovidbu odnosno fotosafari niz Dravu, da bi se vratili nakon dva sata i ustupili mjesto ostalima, koji su u međuvremenu snimali most, njegovu okolicu i skelu. Poslije četiri sata vrijedna rada i brojnih snimljenih fotografija sudionici fotosafarija otišli su na objed, već tradicionalni dravski fišpaprikaš. A zatim nastavili snimati do večeri. Slovenci su boravak produžili i na idući dan i proveli ga snimajući po Pitomači, Otrovanecu s njegovom izložbom starih zanata, Đurđevcu i Koprivnici. Uz veliku umjetničku vrijednost, fotografije snimljene na tradicionalnim podravskim fotosafarijima imaju i važnu turističko-propagandnu ulogu jer se njihovim sudjelovanjem na međunarodnim izložbama širi spoznaja o prirodnim i drugim ljepotama Đurđevca, Podravine i Hrvatske.

Podravski salon umjetničke fotografije pokrenut je inicijativom članova FKK Drava, a ponajviše Krune Heidlera 1998. i jedna je od pet međunarodnih izložbi koje se održavaju u Hrvatskoj, uz one u Zagrebu, Rovinju, Kukljici i Osijeku. Najviše je autora, čak 242, bilo prijavljeno 2005, a tada je pristiglo i najviše fotografija, ukupno 1140. Najviše nagrada, 36, dodijeljeno je na 6. salonu, 2004. godine. Tijekom osam godina na Podravskom salonu umjetničke fotografije bilo je prijavljeno ukupno 6 282 fotografije 350 autora iz trinaest zemalja.

Vrijedne organizatore, a posebno Krunu Heidlera, pokretača i osobu oko koje se već osam godina vrte sva događanja u tome kraju vezana uz neprofesijsko filmsko i videostvaralaštvo, umjetničku fotografiju i još mnogo toga, s pravom smetaju odnosi unutar Grada Đurđevca i neshvaćanje važnosti takvih događanja kako u Gradskom poglavarstvu tako i u Turističkoj zajednici i ostalim ustanovama koje bi mogle i morale prepoznati i pomoći jer je to u interesu grada, županije pa i širem.

Ove su godine sudionici fotosafarija stigli iz Novigrada istarskog, Rijeke, Zagreba, Osijeka, Karlovca, Križa, Varaždina, Punta na otoku Krku, Koprivnice i Samobora te iz Kranja, Jesenica, Sežane i Celja, iz Republike Slovenije. Vrijedi napomenuti da su troškove putovanja i smještaja snosili sami, a još više da je samo toga dana snimljeno više od tisuću i pol fotografija, od kojih će neke, možda, naći svoje mjesto i na 9. podravskom salonu umjetničke fotografije, koji je najavljen za 29. rujna 2007, ili na drugim izložbama kod nas i u svijetu.

SADRŽAJ

ZAPIS