Zapis

Facebook HFS
55
2006
55/2006
Povodi
Bloomsday na Tuškancu

Leopold Bloom krenuo je u romanu Jamesa Joycea Uliks na odisejadu dugu dvadeset i četiri sata u četvrtak, 16. lipnja 1904, oko osam ujutro, a u petak, 16. lipnja 2006, održan je u napuštenom Ljetnom kinu Tuškanac Bloomsday, kojim je obilježena 103. obljetnica slavnoga dana.

Program je započeo u osam ujutro košnjom trave i drugim radovima nužnim kako bi se nekad kultno ljetno okupljalište Zagrepčana pripremilo za večernje sadržaje. Projekt u nastajanju izveo je Ivan Ladislav Galeta sa suradnicima, u organizaciji Hrvatskoga filmskog saveza i Hrvatskog društva skladatelja. Ovogodišnji je Bloomsday bio i najava 24. muzičkog biennala, koji će se održati od 19. do 28. travnja iduće, 2007. godine.

Bloomsday je koncipiran kao smještanje projekcije eksperimentalnoga filma ili videa u točno određen prostor, koji prije toga valja stvoriti i režirati kako bi scena postala sastavnim dijelom kontekstualne umjetničke cjeline. To nije niti neobično ni rijetko, a svaka instalacija unutar koje je predviđena i videoprojekcija može se smatrati proširenom projekcijom.

Nakon košnje trave i uređenja pozornice, u 20.00 sati održan je koncert Ansambla Cantus, koji je izveo četrnaestominutnu kompoziciju Leptiri Olje Jelaska, sa stavcima Afrička ljubica, Noćurak i Ružine latice.

Uslijedila je višesatna videoprojekcija Ivana Ladislava Galete, pa još jedan nastup Ansambla Cantus, a program je završen oko 23.00 sata.

Bloomsday na Tuškancu održan je uz tehničku potporu Eldra d. o. o. i Inki Dinki produkcije, te uz potporu Gradskog ureda za kulturu Zagreb i Kinematografa Zagreb.

SADRŽAJ

ZAPIS