Hrvatski Filmski Ljetopis

Facebook HFS

Hrvatski filmski ljetopis

Projekt izdavanja filmološkog časopisa Hrvatski filmski ljetopis bio je zajednički pothvat Hrvatske kinoteke pri Hrvatskom državnom arhivu, Hrvatskog društva filmskih kritičara i Filmoteke 16 iz Zagreba, a danas je izdanje Hrvatskog filmskog saveza (sa središtem u Zagrebu). Uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Ureda za kulturu grada Zagreba, časopis je počeo izlaziti 1995. godine kao tromjesečnik, te je u dvadeset godina tiskano 80 brojeva.

Časopis je evidentiran u FIAF International Index to Film Periodicals, u Arts and Humanities Citation Index, u SCOPUS-u te u najprestižnijoj međunarodnoj bazi radova Web of Science (WoS).

Hrvatski filmski ljetopis - 89 / 2017.

U ovom broju

Proljetni broj (89) na 232 stranice donosi temat filmska priča, posvećen filmskoj naraciji u intermedijalnom kontekstu. O dubini polja, klasičnom montažnom stilu i aspektima recepcije na primjeru filmova Louisa Feuilladea, konvergencijama filma i videoigara te antinarativu žudnje i dijalogu u Nimfomanki Larsa von Triera pišu Boris Ružić, gostujuća urednica Saša Vojković, Ilija Barišić, Katarina Peović Vuković i Nataša Govedić.

Irena Klemenčić donosi pregled hrvatskog sustava državnih potpora za proizvodnju audiovizualnih djela i njegove usklađenosti s pravilima Europske unije.

Damir Radić priredio je opsežan intervju s jednim od vodećih scenarista rumunjskog novog vala i uglednim književnikom Răzvanom Rădulescuom, dok Maja Gregorović prati tematiku Edipova kompleksa kroz nadrealističke filmove nastale od 1970-ih do 2000-ih.

Bogata je i rubrika posvećena hrvatskom filmu. Tekst Ive Prosoli o filmskoj karijeri Toše Dabca popraćen je foto-specijalom rijetkih fotografija sa snimanja filmova Oktavijana Miletića i Branka Marjanovića, dok Juraj Kukoč otkriva jedinstvene postupke pri uporabi zvuka u dokumentarnim filmovima Krste Papića.

Darko Masnec raspravlja pak o teorijskim, estetskim, medijskim i tehnološkim karakteristikama animiranoga filma.

Kao i uvijek, novi Ljetopis donosi i recenzije kinorepertoara (filmovi Anka, Goran, Neruda, Noćne životinje, Sve ili ništa, Sve najbolje, Toni Erdmann), ovoga puta i s novom rubrikom posvećenom serijama (otvara je Karla Lončar tekstom o domaćoj seriji Novine), kao i temeljite prikaze domaćih i stranih festivala (ZagrebDox, FEST, Human Rights, Vukovar) te novih knjiga.

HFLJ