Obrazovni programi

Facebook HFS

INFO

Nastava filmske umjetnosti u kinu Tuškanac za srednjoškolce - prijave za proljetni ciklus u tijeku!

Nastava filmske umjetnosti u kinu Tuškanac za srednjoškolce jedinstven je program na području Republike Hrvatske: jedini je filmskoobrazovni program namijenjen srednjoškolskim učenicima te je za svoje polaznike potpuno besplatan. Započeo je radom školske godine 2012./2013. i otad se održava svake godine u dva ciklusa: tijekom zimskih i proljetnih učeničkih praznika, dok je u školskoj godini 2015./2016. po prvi puta održan i ljetno-jesenski ciklus.

U školskoj godini 2016./2017. godini očekuju nas tri ciklusa:
- zimski odmor učenika (2. - 6. siječnja 2017.)
- proljetni odmor učenika (18. - 22. travnja 2017.)
- ljetni odmor učenika (29. kolovoza - 2. rujna 2017.)

Tijekom pet nastavnih dana unutar jednoga ciklusa, učenici imaju priliku na kinoplatnu pogledati pet raznovrsnih, umjetnički relevantnih, a mlađim generacijama uglavnom nepoznatih filmskih djela koja pripadaju različitim nacionalnim kinematografijama, stilskim epohama i žanrovima te koja su odabrana uzevši u obzir njihovu estetsku vrijednost, ali i zrelost srednjoškolskih učenika.

Nakon projekcije svakoga od tih filmova, slijede njihova analiza i intepretacija, što podrazumijeva stjecanje temeljne filmske pismenosti, a u skladu s time i razumijevanje filmskoga jezika.

Cilj je programa filmski odgajati mlade, stvarati filmski pismenu kinopubliku, pozitivno utjecati na ukupan položaj filma u obrazovnom sustavu Republike Hrvatske, a svime navedenim dati potporu hrvatskoj filmskoj produkciji i cjelokupnoj audiovizualnoj zajednici.

Program je utemeljen na metodici nastave filma, a nastao je prema idejama i višegodišnjoj praksi njegovih voditeljica Ane Đordić, prof. i doc. art. Jelene Modrić te na poticaj Vere Robić Škarice, predsjednice Hrvatskoga filmskog saveza. Program se održava uz financijsku podršku Hrvatskog audiovizualnog centra, a od ove godine i uz pozitivno mišljenje Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta RH.

Za proljetni ciklus nastave možete se prijaviti on-line putem do 10. travnja, pristupom na sljedeći link.

Za dodatne informacije i prijave obratite se na:
Sara Čučić, vanjska suradnica HFS-a za obrazovne programe u kinu Tuškanac
+385 95 578 8511
sara.cucic@gmail.com