Zapis

Facebook HFS
55
2006
55/2006
Kino
Uzbudljiv završetak i početak sezone u Tuškancu

Sezona je prikazivanja filmova u Kinu Tuškanac, prije ljetnog prekida, zaokružena ciklusom Françoisa Truffauta, a između ostalih su tijekom lipnja prikazani i filmovi Ljubav u bijegu, Posljednji metro, Susjedova žena i Živahno nedjeljom, nastali od 1979. do 1983.

Potkraj lipnja i prvih dana srpnja prikazani su i filmovi Goya u Bordeauxu redatelja Carlosa Saure, Luda ljubav Vicentea Aranda, Vrtlarev pas Pilar Miró, Zapanjeni kralj Imanola Uribe i Djed redatelja Joséa Luisa Garcije, u okviru ciklusa španjolskih filmova naslovljenog Pet stoljeća španjolske povijesti kroz film i prikazanog u suradnji Veleposlanstva Kraljevine Španjolske i Hrvatskoga filmskog saveza.

Nova je sezona započela queer-programima i reprizom najgledanijih filmova iz ciklusa Velikani svjetskog filma, među kojima su prikazani Noćni portir Liliane Cavani, Stablo za klompe Ermanna Olmija, Proba orkestra Federica Fellinija, Čovjek slon Davida Lyncha, Nedjelja na selu Bertranda Taverniera i Doviđenja, djeco Louisa Mallea.

Listopad u kinu Tuškanac obilježen je ciklusom filmova francuskoga klasika Claudea Chabrola, jednog od najistaknutijih autora novoga vala, koji je ukupno snimio šezdeset filmova, uz još nešto ostvarenja poput segmenata u omnibusima ili televizijskih radova. Ukupno dvanaest filmova bit će prikazano od 2. do 25. listopada, a među njima su i Naivne djevojke iz 1960, koje se smatraju njegovim najboljim filmom iz prve stvaralačke faze, Violette Noziere iz 1978, s Isabelle Hupert u glavnoj ulozi te, po mišljenju kritičara, najbolji Chabrolov film Nevjerna žena, iz 1969, sa Stéphane Audran i Michelom Bouquetom u glavnim ulogama. U ciklusu su i filmovi Tigar voli sirovo meso, Marie Chantal, Neka zvijer crkne, Mesar, Raskid, Doktor Popaul, Nevini ljudi prljavih ruku, Krvni srodnici i Ženski posli.

Za studeni je najavljeno obilježavanje stogodišnjice rođenja Luchina Viscontija i Louise Brooks, a posebnu pozornost privlače ciklus indijskih filmova, kultna serija Dekalog Krzysztofa Kieslowskog i retrospektiva filmova Lordana Zafranovića.

SADRŽAJ

ZAPIS