Novosti

Facebook HFS
07.09.2017.
Splitska izložba Ane Hušman
Pripreme za film

Prva samostalna splitska izložba Ane Hušman, naslovljena Pripreme za film, otvorena je u utorak navečer u Galeriji umjetnina, a kustosica Ivana Meštrov je na otvorenju naglasila da je izložba medijska, s obzirom na činjenicu da je Ana Hušman  medijska umjetnica, prisutna na domaćoj i stranoj kulturnoj sceni već više od deset godina.

Docentica na Odsjeku za animirani film i nove medije Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu Ana Hušman rođena je 28. ožujka 1977. u Zagrebu, a 2002. diplomirala na Odjelu za multimedije i nastavnički smjer zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti. Autorica je niza uglavnom kratkometražnih eksperimentalnih filmova i videa, poput Kuća, Voli svog susjeda, Daily Progress, Comida, I'm Nobody, Plac (2006), Ručak (2008), Nogomet (2011) - za ta tri je i posebno nagrađivana kod nas i u inozemstvu - ili Razglednice (2013). Njezini radovi su prikazani na DOK-u u Leipzigu (2006), IFF-u u Rotterdamu (2009), 9. Gwanju Biennaleu (2012), 25. i 26. Oktobarskom salonu u Beogradu (2012 i 2016), a Skoro ništa u riječkom MMSU (2016) i drugdje. Radi i kao producentica, a jedna je od suosnivača udruge Restart u kojoj vodi program filmske edukacije dokumentarnog filma za mlade i odrasle. Ana Hušman je u više navrata bila članicom stručnog žirija Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva koju organizira i provodi Hrvatski filmski savez.   

Filmovi Ane Hušman obično izmjenjuju i spajaju različite žanrove, od dokumentarnog do eksperimentalnog, a na splitskoj se izložbi bavi dvjema tematikama, s jedne strane je tu gotov film koji priča o transformacijama pejzaža u relaciji s jačinom vjetra, a drugi rad svjedoči o autoričinom procesualnom načinu gledanja filma kao takvog, gdje onda klasični, linearni narativ razlaže u više fragmenata i priča neku priču, rekla je na otvaranju splitske izložbe Ivana Meštrov, dok je autorica Ana Hušman objasnila kako se njezina prva samostalna izložba u Splitu sastoji od dva rada, prvog koji je nastao prije godinu i pol dana, zove se Skoro ništai bavi se snimanjem na Korčuli, posebno pitanjima turizma, pejzaža i ideje i već je prezentiran prošle godine u MMSU u Rijeci, dok je drugi naslovljen Šest puta sedam metara pripreme za film i sastoji se  od sedam odvojenih videa koji su u suštini dijelovi filma u nastajanju, među kojima je i trominutni kratki film koji je cjelina za sebe. Ostali filmovi su pokušaji i naznake smjerova u kojima ide.

Film je propitivanje i razmišljanje o tome što mi danas smatramo nekim reguliranim dijelovima prostora u kojima živimo, što je javni prostor, na koji način se odnosimo prema prirodi, to je više istraživanje u smislu audia i zvuka te o tomu što se kroz neki zvuk koji čujemo u nekom pejzažu može iščitavati o stvarima koje su se dogodile možda u zadnjih tristo godina, ističe Ana Hušman.

Prvu je samostalnu izložbu u Splitu pripremala tri godine, a osim videa posjetiteljima je ponuđen i katalog koji je nastao kao neka vrsta čitanke i pripreme za film, u kojem se mogu pronaći tekstovi kustosice Ivane Meštrov kao i Petre Mileta te određeni materijali kojih nema u filmu nego su rađeni isključivo i namjerno za katalog.

Izložba u Splitu ostaje otvorena do 1. listopada.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

OŠ Sveti Petar Orehovec

Mali korak za film, veliki za europsko građanstvo

U Osnovnoj školi Sveti Petar Orehovec provest će se u naredne dvije godine, u suradnji s partnerskim školama iz Italije, Poljske i Španjolske, Erasmus + projekt Small step for film, a big one for European citizenship (Mali korak za film, veliki za europsko građanstvo)... »više

Star Film Fest

Domaće je domaće

Drugi je dan četvrtog Star Film Festa bio ispunjen programom za djecu, radionicama i koncertima te nastavkom službenih projekcija, a zaokružen u Sisku premijernim prikazivanjem filma Hane Jušić Ne gledaj mi u pijat za kojeg smo kasnije iste večeri saznali... »više

Star Film Fest

Zlatokosa

Sve je bilo tu. I moćna scenografija Staroga grada Sisak, i crveni tepih uokviren bakljama, i nježna glazbena pratnja violine i gitare koju su svirali Martina Sabljak i Darko Ružec, i sunce koje je u ružičastim nijansama tonulo negdje za Kupom... »više

Predstavljanje filmskih početaka danas priznatih autora: autorske večeri s Čejen Černić i Goranom Ribarićem

Program Najbolje iz dječje filmske kuhinje ukazuje na početke autora ovogodišnje konkurencije... »više