Splitska izložba Ane Hušman

Pripreme za film

Prva samostalna splitska izložba Ane Hušman, naslovljena Pripreme za film, otvorena je u utorak navečer u Galeriji umjetnina, a kustosica Ivana Meštrov je na otvorenju naglasila da je izložba medijska, s obzirom na činjenicu da je Ana Hušman  medijska umjetnica, prisutna na domaćoj i stranoj kulturnoj sceni već više od deset godina.

Docentica na Odsjeku za animirani film i nove medije Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu Ana Hušman rođena je 28. ožujka 1977. u Zagrebu, a 2002. diplomirala na Odjelu za multimedije i nastavnički smjer zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti. Autorica je niza uglavnom kratkometražnih eksperimentalnih filmova i videa, poput Kuća, Voli svog susjeda, Daily Progress, Comida, I'm Nobody, Plac (2006), Ručak (2008), Nogomet (2011) - za ta tri je i posebno nagrađivana kod nas i u inozemstvu - ili Razglednice (2013). Njezini radovi su prikazani na DOK-u u Leipzigu (2006), IFF-u u Rotterdamu (2009), 9. Gwanju Biennaleu (2012), 25. i 26. Oktobarskom salonu u Beogradu (2012 i 2016), a Skoro ništa u riječkom MMSU (2016) i drugdje. Radi i kao producentica, a jedna je od suosnivača udruge Restart u kojoj vodi program filmske edukacije dokumentarnog filma za mlade i odrasle. Ana Hušman je u više navrata bila članicom stručnog žirija Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva koju organizira i provodi Hrvatski filmski savez.   

Filmovi Ane Hušman obično izmjenjuju i spajaju različite žanrove, od dokumentarnog do eksperimentalnog, a na splitskoj se izložbi bavi dvjema tematikama, s jedne strane je tu gotov film koji priča o transformacijama pejzaža u relaciji s jačinom vjetra, a drugi rad svjedoči o autoričinom procesualnom načinu gledanja filma kao takvog, gdje onda klasični, linearni narativ razlaže u više fragmenata i priča neku priču, rekla je na otvaranju splitske izložbe Ivana Meštrov, dok je autorica Ana Hušman objasnila kako se njezina prva samostalna izložba u Splitu sastoji od dva rada, prvog koji je nastao prije godinu i pol dana, zove se Skoro ništai bavi se snimanjem na Korčuli, posebno pitanjima turizma, pejzaža i ideje i već je prezentiran prošle godine u MMSU u Rijeci, dok je drugi naslovljen Šest puta sedam metara pripreme za film i sastoji se  od sedam odvojenih videa koji su u suštini dijelovi filma u nastajanju, među kojima je i trominutni kratki film koji je cjelina za sebe. Ostali filmovi su pokušaji i naznake smjerova u kojima ide.

Film je propitivanje i razmišljanje o tome što mi danas smatramo nekim reguliranim dijelovima prostora u kojima živimo, što je javni prostor, na koji način se odnosimo prema prirodi, to je više istraživanje u smislu audia i zvuka te o tomu što se kroz neki zvuk koji čujemo u nekom pejzažu može iščitavati o stvarima koje su se dogodile možda u zadnjih tristo godina, ističe Ana Hušman.

Prvu je samostalnu izložbu u Splitu pripremala tri godine, a osim videa posjetiteljima je ponuđen i katalog koji je nastao kao neka vrsta čitanke i pripreme za film, u kojem se mogu pronaći tekstovi kustosice Ivane Meštrov kao i Petre Mileta te određeni materijali kojih nema u filmu nego su rađeni isključivo i namjerno za katalog.

Izložba u Splitu ostaje otvorena do 1. listopada.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

07.09.2017.