Novosti

Facebook HFS
06.09.2017.
OŠ Sveti Petar Orehovec
Mali korak za film, veliki za europsko građanstvo

U Osnovnoj školi Sveti Petar Orehovec provest će se u naredne dvije godine, u suradnji s partnerskim školama iz Italije, Poljske i Španjolske, Erasmus + projekt Small step for film, a big one for European citizenship (Mali korak za film, veliki za europsko građanstvo), okupljajući škole koje imaju iskustva s produkcijom školskog filma i postizale su važne uspjehe s radovima svojih učenika na festivalima ili različitim natjecanjima. Partnerstvo je utemeljeno na zajedničkom stavu da filmovi proizvedeni u školi nisu dovoljno iskorišten resurs u nastavi i da su uglavnom nevidljivi nakon što budu prikazani na natjecanjima ili festivalima. Pokazalo se da se kolege nastavnici, osim nekih iznimaka, rijetko zanimaju za filmove koje su snimili učenici njihove škole.

Cilj je projekta potaknuti partnerske škole da više koriste metodu kreiranja filma kao uspješan alat učenja, popularizirati film i pokazati učiteljima i učenicima kako učenje uz film može biti efikasno, posebno na satima građanskog odgoja. Projektu će iz EU programa Erasmus biti dodijeljena potpora u iznosu od 105.915,00 EUR-a, a ubraja se u kategoriju strateških partnerstava u općem obrazovanju, tzv. K2, kojem je cilj suradnja za inovacije i razmjena primjera dobre prakse. Koordinatorica projekta koji potiče povećanje vidljivosti ostvarenja školskih filmskih skupina njihovim korištenjem u medijskom i građanskom odgoju, a jedan od važnih rezultata bit će i repozitorij filmova s temama iz građanskog odgoja, je voditeljica filmske skupine u OŠ Sveti Petar Orehovec, knjižničarka  Stojanka Lesički.

Medijska pismenost je usko povezana s aktivnim sudjelovanjem u demokratskom životu, s građanstvom i sposobnošću kritičkog i neovisnog prosuđivanja, kao i razmišljanja o vlastitim postupcima i povećava otpornost mladih na ekstremističke poruke i dezinformacije. Nositelji projekta planiraju i festival dječjih filmova s temama iz građanskog odgoja koji bi se trebao održati za vrijeme razmjene kod talijanskih partnera u svibnju 2019. Osim Italije, po šestoro orehovečkih osnovaca i dva učitelja ići će i na petodnevne razmjene u ostale dvije partnerske zemlje što će biti prilika za upoznavanje njihovih kultura, ali i za usporedbu načina provedbe medijskog i građanskog odgoja u partnerskim školama.

Ključni rezultati projekta će biti osam kratkih učeničkih filmova s nekom temom iz građanskog odgoja, međunarodni repozitorij filmova s temama iz građanskog obrazovanja (koji će sadržavati filmove snimljene unutar projekta, ali i filmove iz partnerskih zemalja snimljene u drugim školama), šesnaest radionica u tiskanoj i formi e-knjige, primjerenih satovima građanskog odgoja, filmski festival s  prezentacijom snimljenih filmova te blog projekta. Aktivnosti će se provoditi kroz šest modula, Učimo o filmu, Vrijeme je za školski film, Istražujemo teme za naše filmove, Produkcija filmova, Pripremamo radionice za naše filmove te Međunarodna razmjena, a diseminacija repozitorija, radionica i filmova vršit će se kroz posjete školama i predstavljanje radionica, putem medija, repozitorija s filmovima, te pomoću tiskanih i e-publikacija.

Projekt osnažuje inovacije u poučavanju, uspoređivanje obrazovnih sustava i razmjenu primjera dobre prakse, posebno na području građanskog i medijskog obrazovanja te ima utjecaj na spremnost učitelja za vođenje projekata,  što će utjecati i na njihovu karijeru. Radionice i repozitorij će biti dostupni na svim jezicima partnera u projektu, a također i na engleskom, što će omogućiti uvid u različitost filmova i kultura partnerskih zemalja. Repozitorij će biti primjer za moguće formiranje sličnih u drugim zemljama.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

Star Film Fest

Domaće je domaće

Drugi je dan četvrtog Star Film Festa bio ispunjen programom za djecu, radionicama i koncertima te nastavkom službenih projekcija, a zaokružen u Sisku premijernim prikazivanjem filma Hane Jušić Ne gledaj mi u pijat za kojeg smo kasnije iste večeri saznali... »više

Star Film Fest

Zlatokosa

Sve je bilo tu. I moćna scenografija Staroga grada Sisak, i crveni tepih uokviren bakljama, i nježna glazbena pratnja violine i gitare koju su svirali Martina Sabljak i Darko Ružec, i sunce koje je u ružičastim nijansama tonulo negdje za Kupom... »više

Predstavljanje filmskih početaka danas priznatih autora: autorske večeri s Čejen Černić i Goranom Ribarićem

Program Najbolje iz dječje filmske kuhinje ukazuje na početke autora ovogodišnje konkurencije... »više

DOKUart

...pod zvijezdama

Zadnjeg dana rujna počinje u Bjelovaru dvanaesti DOKUart, međunarodni festival dokumentarnog filma, a prvog dana tog mjeseca, u petak, dakle sutra, Udruga DOKUart organizira poseban program pod nazivom DOKUart pod zvijezdama... »više