Novosti

Facebook HFS
04.09.2017.
Star Film Fest
Domaće je domaće

Drugi je dan četvrtog Star Film Festa bio ispunjen programom za djecu, radionicama i koncertima te nastavkom službenih projekcija, a zaokružen u Sisku premijernim prikazivanjem filma Hane Jušić Ne gledaj mi u pijat za kojeg smo kasnije iste večeri saznali da će biti predstavnik Hrvatske u utrci za Oscara. Dok je treći i završni dan obilježen beskrajnom i dosadnom kišom.

Doduše, tako se samo činilo u jutarnjim satima, a onda se pokazalo da za vrsne organizatore i prave ljubitelje filma nikakva kiša i slične trice i kučine nisu razlog za nezadovoljstvo, pa je publike bilo na sve tri preostale radionice, glazbeno-filmskoj, kazališnoj i medijskoj, a još više na završnim projekcijama poslije kojih su na red došle nestrpljivo iščekivane nagrade najboljima.

Stručni je žiri u sastavu glumica Ivona Kundert, rođena Osječanka, koja je uz glumu studirala i lutkarstvo, a poznata je po već brojnim kazališnim ulogama i TV-serijama, kao predsjednica te pisac i glumac Dado Ćosić, kojeg znamo posebno po ulogama u filmovima Nedjeljom ujutro, subotom navečer (2012), Kosac (2014) odnosno Zvizdan (2015), voditelj Filmsko-kreativnog studija VANIMA iz Varaždina i tajnik ASIFA Hrvatske Hrvoje Selec i scenarista i redatelj Ivan Sikavica, diplomirani politolog i redatelj, autor niza one take kratkometražnih filmova, nagrađen Zlatnim kolicima na Zagreb Film Festivalu za film Ko da to nisi ti, nakon podužeg vijećanja odlučio da najboljim dokumentarnim filmom proglasi After party redatelja Viktora Zahtile (rođen 1984.) iz Hrvatske, ljubavnu dramu i rastanak dvojice strastvenih muškaraca koji svoju emotivnu i tjelesnu vezu okončavaju sporazumno, iako ljubav i dalje traje, najboljim eksperimentalnim filmom rad domaće mlade redateljice Eve Basta (2001.) Refleksija, koji se bavi odnosima boje, zvukova, svjetla i tame i naravno emocija, najboljim igranim filmom još jedan domaći rad, Med i mliko redatelja Marka Jukića (1990.), priču o trojici mladića iz Splita, od kojih jedan živi sa starom bakom nakon čije smrti je prilično izgubljen i traži novi smisao u svom postojanju, dok je najboljim animiranim filmom proglašen belgijski Catherine redatelja Britta Raesa (1980.), o djevojčici koja odrasta u stalnoj potrazi za ljubavlju, ali joj svi koje voli, od kućnih ljubimaca do dečka umiru, a ona se pretvara u sve čudniju spodobu.

Nagradu publike dobio je film Proljećem probuđen hrvatskog redatelja Borne  Armaninija (1988.) o studentskom životu Šljuke i Mikija koji od srednje škole do kraja studija prolaze niz zanimljivih i duhovitih situacija u kojima se (ne) snalaze na razne načine.

Kako je u službenoj selekciji bilo dvadeset i sedam stranih filmova (od toga jedanaest iz Španjolske, dva u koprodukcijama) i jedanaest radova autora iz Hrvatske, sportskim bi rječnikom mogli zaključiti da je konačan rezultat 4:1za domaće.

Pobjednicom natječaja za najbolju fotografiju koji je proveden pod nazivom Rascvjetani Sisak, a tema mu je bila cvijeće u Sisku i okolici, proglašena je Dunja Mihajlović, za rad naslovljen A flower blossoms for its own joy.

Tulum poslije svečanog zatvaranja bio je, kažu, spektakularan, a obilježili su ga posebno pjevačica cover grupe 4head Dinka Radonić i DJ Mario Kovač.

Čak je i kiša prestala, prije ponoći! A nakon kiše uvijek dolazi sunce, pa valja vjerovati da će peti i jubilarni Star Film Fest, iduće godine, biti obasjan zlaćanim sjajem i još bolji i uspješniji od prva četiri.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

Star Film Fest

Zlatokosa

Sve je bilo tu. I moćna scenografija Staroga grada Sisak, i crveni tepih uokviren bakljama, i nježna glazbena pratnja violine i gitare koju su svirali Martina Sabljak i Darko Ružec, i sunce koje je u ružičastim nijansama tonulo negdje za Kupom... »više

Predstavljanje filmskih početaka danas priznatih autora: autorske večeri s Čejen Černić i Goranom Ribarićem

Program Najbolje iz dječje filmske kuhinje ukazuje na početke autora ovogodišnje konkurencije... »više

DOKUart

...pod zvijezdama

Zadnjeg dana rujna počinje u Bjelovaru dvanaesti DOKUart, međunarodni festival dokumentarnog filma, a prvog dana tog mjeseca, u petak, dakle sutra, Udruga DOKUart organizira poseban program pod nazivom DOKUart pod zvijezdama... »više

Split Film Festival

U znaku velikana

Dvadeset i drugi Split Film Festival održat će se od 9. do 16. rujna, a na njemu će biti prikazana selekcija međunarodne i domaće kinematografije, posebno neovisnih te inovativnih ostvarenja i vizualne umjetnosti... »više