Novosti

Facebook HFS
01.09.2017.
Star Film Fest
Zlatokosa

Sve je bilo tu. I moćna scenografija Staroga grada Sisak, i crveni tepih uokviren bakljama, i nježna glazbena pratnja violine i gitare koju su svirali Martina Sabljak i Darko Ružec, i sunce koje je u ružičastim nijansama tonulo negdje za Kupom, i puno gledatelja, od kojih su neki stigli vlakićem, jer je vodostaj prenizak da bi mogao voziti brodić, i zlatokosa gradonačelnica.

Govoreći kratko i šarmantno na svečanom otvaranju četvrtog Star Film Fest-a, Kristina Ikić Baniček se prisjetila razgovora s Matijom Holjevcem, kad je prije pet godina došao po prvi put prezentirati svoju viziju budućeg festivala, i priznala da je bila ponesena mladošću i entuzijazmom pa je mislila, ajmo probati jednom, pa ćemo vidjeti kako će to ići dalje. Da je išlo dobro, da se Matijin entuzijazam prelio i na mnoge volontere, o kojima u dobroj mjeri ovisi kvaliteta priprema i realizacije, da je povjerenje i potpora bilo opravdano, svjedoči i dosadašnji uspjeh prva četiri festivala i vjera u buduće, jednako dobre i bolje rezultate. Pa potpora, bez koje bi dobra volja bila ipak nedostatna, neće izostati. Ako je Goran Grgić kum festivala, zlatokosa gradonačelnica je njegova dobra vila!

Gledatelji će moći vidjeti ukupno trideset i osam ostvarenja, u kategorijama igranog, dokumentarnog, eksperimentalnog i animiranog filma, a prve večeri je izvan konkurencije prikazan dokumentarni film Gorana Devića Buffet Željezara, iskrena i mučna priča o gašenju nekada omiljenog ugostiteljskog objekta bračnog para Selimović, na autobusnoj stanici ispred nekadašnjeg ulaza u Željezaru. Autobusi još zastanu ali je u njima sve manje putnika, a jednako je i s gostima u buffetu. Sveli su se uglavnom na nešto prijatelja i poznanika koji vlasnicima više krate vrijeme nego donose zaradu. Ni u Željezaru više nitko ne ulazi. Vlasnici imaju djecu koja su već otišla u Njemačku, a sad će i oni za njima. Na prozore u zadnjim kadrovima lijepe neke kartone, a prostorije će pokušati iznajmiti kakvoj političkoj stranci. Metafora je to naravno za cijelu zemlju i stanje općeg beznađa u kojem se nalazi. Mladi sve češće i više odlaze, a sad za njima kreću i stariji. Ostaju tek bezbrojne političke stranke koje vode uglavnom besplodne rasprave. I magla nad buffetom Željezara.

U prvoj projekciji službenog dijela programa prikazani su igrani film Med i Mliko autora Marka Jukića, o mladiću koji živi s bakom i prodaje osvježavajuća pića igračima balote, a nakon bakine smrti vodi filozofske rasprave o smislu postojanja, animirani Sirocco skupine autora o kobnom utjecaju vjetra na ostarjelog mafijaškog  vođu koji slavi rođendan, pa njegova cijela obitelj i on poginu u spletu neobičnih i smiješnih okolnosti te dokumentarni Florian autora Daria Bukovskog o glazbeniku, klaunu i uličnom performeru koji pokušavaju izbjeći komformizam i ostvariti vlastitu viziju života.  

U petak je na programu film za sisačku djecu redateljice Čejen Černić Uzbuna na Zelenom vrhu i radionica Photoshopa, a projekcije se nastavljaju u 17.00 sati. U 20.00 će se premijerno u Sisku prikazati film Hane Jušić Ne gledaj mi u pijat, a slijede mu dva koncerta, filmske glazbe u izvedbi Antonija Kihalića i Saše Tadića te grupe Radio Aktiv.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

Predstavljanje filmskih početaka danas priznatih autora: autorske večeri s Čejen Černić i Goranom Ribarićem

Program Najbolje iz dječje filmske kuhinje ukazuje na početke autora ovogodišnje konkurencije... »više

DOKUart

...pod zvijezdama

Zadnjeg dana rujna počinje u Bjelovaru dvanaesti DOKUart, međunarodni festival dokumentarnog filma, a prvog dana tog mjeseca, u petak, dakle sutra, Udruga DOKUart organizira poseban program pod nazivom DOKUart pod zvijezdama... »više

Split Film Festival

U znaku velikana

Dvadeset i drugi Split Film Festival održat će se od 9. do 16. rujna, a na njemu će biti prikazana selekcija međunarodne i domaće kinematografije, posebno neovisnih te inovativnih ostvarenja i vizualne umjetnosti... »više

Star Film Fest 2017

Film pod zvijezdama

Četvrti Star Film Fest ove godine počinje 31. kolovoza otvaranjem izložbe fotografija Rascvjetani Sisak koja se bavi motivom cvijeća na lokacijama grada Siska, a koje je odabrao stručni žiri u sastavu Mladen Cukor, Lorna Kijurko i Franjo Matković... »više