Novosti

Facebook HFS
18.08.2017.
Mladi filmaši uživali i učili na filmskim radionicama za djecu i mladež u Kraljevici

Filmske radionice za djecu i mladež u Kraljevici završile su svečanom premijerom filmova koje su snimili polaznici radionica, koje su se održavale od 25. srpnja do 1. kolovoza u Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici. Riječ je o jedinstvenom projektu koji je zamišljen kao edukacijski program koji kroz različite aktivnosti mladima omogućava upoznavanje s filmskom tehnikom i usmjeravanje prema profesionalnom bavljenju filmom. Na ovogodišnjem izdanju radionica sudjelovali su mladi ljubitelja filma iz Slovenije, Mađarske, Italije i Hrvatske.

Uz već tradicionalni radionički program koji je ove godine bio međunarodnog karaktera s obzirom da su dvojica voditelja iz Slovenije, odnosno Mađarske (uz profesionalne mentore: medijskog pedagoda Zorana Šmida is Slovenije, medijskog pedagoga Tamasa Gabelija iz Mađarske, animatora Hrvoja Seleca iz članice udruge Vanima i direktora fotografije Borisa Poljaka iz članice udruge Kino klub Split) lani su uvedene i večernje projekcije otvorene za javnost, a ovogodišnji novitet je i masterclass Luke Hrgovića – animatora koji se specijalizirao u segmentu specijalnih efekata. Kako bi se napravila bolja povezanost s revijskim i ostalim obrazovnim programima Hrvatskog filmskog saveza, na radionici animiranog filma radio se festivalski foršpan za 55. reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva djece dok su na radionici za igrani film napravljena čak dva foršpana za Four River Film Festival i Filmsku reviju mladeži. Povezivanje s Nastavom filmske umjetnosti odvijalo se u segmentu večernjh analiza te se je tako ljetni ciklus Nastave filmske umjetnosti održao upravo u Kraljevici.

Radionica igranog filma brojila je najviše polaznika koji su napravili čak tri filma. Polaznici radionice za igrani film: Ljudevit Cindrić, Francesco Polini, Pietro Pantani, Luna Culjak, Tena Strčić, Ivan Munđar, Petra Bilić, Leda Nikolić, Tina Grgić, Morana Mladić, Edi Erceg, Nina Hlad, Rea Iveković i Kajan Branimir Bulić s voditeljem Zoranom Šmidom snimili su kratke igrane filmove  Why, Eggs i Different one.


Why


Eggs


Different one

Polaznici radionice za dokumentarni film: Nolan Scrutton, Ted Scrutton, Jurica Nikolić, Marko Puškar, Paula Žitnik, Botond Gábeli, Balint Kovács, Lucija Bilandžić i Fran Rajković s voditeljemTamasom Gabeliem snimili su dva kratka filma NCTK i Making of NCTK.


NCTK


Making of NCTK

Polaznici radionice za animirani film: Gabriela Prpić, Marija Nikolić, Rita Vukušić, Tomislav Terzić, Niko Šikić, Ivana Roubin, Paula Roubin i Lara Mravičić s voditeljem Hrvojem Selecom snimili su festivalski foršpan za 55. reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva djece pod nazivom Od rode do rode.


Od rode do rode

Polaznici radionice za eksperimentalni film: Noemi Ferrara, Annarita Gaudieri, Valentina Santoro, Jaka Kunič,  Marko Trošt Čebela, Emil Unger i Leon Unger s voditeljem Borisom Poljakom snimili su kratki film Ponavljanje.


Ponavljanje

Također, najmarljivije polaznike ovogodišnjih filmskih radionica Gabrielu Prpić, Leona Ungera, Ivana Munđara i Frana Rajkovića nagradili smo sudjelovanjem na Busho Film Festivalu, koji će se održati od 30. kolovoza do 3. rujna u Budimpešti.

Još jedno vrijedno priznanje za film Oni samo dolaze i odlaze

Dokumentarni film Borisa Poljaka Oni samo dolaze i odlaze nastavlja uspješan niz te je na netom završenom međunarodnom festivalu dokumentarnog filma DokuFestu u Priznenu osvojio posebno priznanje... »više

Hrvatski filmaši nagrađeni na 79. UNICA-i

Uspješno predstavljanje hrvatskih filmova na ovogodišnjoj UNICA-i, Svjetskom festivalu neprofesijskog filma, koja se održala u njemačkom gradu Dortmundu, sjajno je zaključeno s dvije medalje i jednomm posebnom nagradom... »više

Završena četrnaesta Ljetna Škola filma Šipan

Treća grana

Je li s jednom od tri goleme grane staroga platnja u Šipanskoj Luci, pod kojima je održano svih dosadašnjih četrnaest Ljetnih Škola filma na Šipanu, a skršila se u srijedu dopodne (srećom, nikoga ne ozlijedivši pri padu)... »više

Osnovna škola Strahoninec

Lektira i film

Učiteljica hrvatskog jezika Dijana Pasarić ujedno je i voditeljica, s kolegom Mariom Kanižajem, uspješne školske filmske skupine OŠ Strahoninec, a njihovi su filmovi u proteklih nekoliko godina već osvojili niz nagrada i priznanja na revijama... »više