Mladi filmaši uživali i učili na filmskim radionicama za djecu i mladež u Kraljevici

Filmske radionice za djecu i mladež u Kraljevici završile su svečanom premijerom filmova koje su snimili polaznici radionica, koje su se održavale od 25. srpnja do 1. kolovoza u Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici. Riječ je o jedinstvenom projektu koji je zamišljen kao edukacijski program koji kroz različite aktivnosti mladima omogućava upoznavanje s filmskom tehnikom i usmjeravanje prema profesionalnom bavljenju filmom. Na ovogodišnjem izdanju radionica sudjelovali su mladi ljubitelja filma iz Slovenije, Mađarske, Italije i Hrvatske.

Uz već tradicionalni radionički program koji je ove godine bio međunarodnog karaktera s obzirom da su dvojica voditelja iz Slovenije, odnosno Mađarske (uz profesionalne mentore: medijskog pedagoda Zorana Šmida is Slovenije, medijskog pedagoga Tamasa Gabelija iz Mađarske, animatora Hrvoja Seleca iz članice udruge Vanima i direktora fotografije Borisa Poljaka iz članice udruge Kino klub Split) lani su uvedene i večernje projekcije otvorene za javnost, a ovogodišnji novitet je i masterclass Luke Hrgovića – animatora koji se specijalizirao u segmentu specijalnih efekata. Kako bi se napravila bolja povezanost s revijskim i ostalim obrazovnim programima Hrvatskog filmskog saveza, na radionici animiranog filma radio se festivalski foršpan za 55. reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva djece dok su na radionici za igrani film napravljena čak dva foršpana za Four River Film Festival i Filmsku reviju mladeži. Povezivanje s Nastavom filmske umjetnosti odvijalo se u segmentu večernjh analiza te se je tako ljetni ciklus Nastave filmske umjetnosti održao upravo u Kraljevici.

Radionica igranog filma brojila je najviše polaznika koji su napravili čak tri filma. Polaznici radionice za igrani film: Ljudevit Cindrić, Francesco Polini, Pietro Pantani, Luna Culjak, Tena Strčić, Ivan Munđar, Petra Bilić, Leda Nikolić, Tina Grgić, Morana Mladić, Edi Erceg, Nina Hlad, Rea Iveković i Kajan Branimir Bulić s voditeljem Zoranom Šmidom snimili su kratke igrane filmove  Why, Eggs i Different one.


Why


Eggs


Different one

Polaznici radionice za dokumentarni film: Nolan Scrutton, Ted Scrutton, Jurica Nikolić, Marko Puškar, Paula Žitnik, Botond Gábeli, Balint Kovács, Lucija Bilandžić i Fran Rajković s voditeljemTamasom Gabeliem snimili su dva kratka filma NCTK i Making of NCTK.


NCTK


Making of NCTK

Polaznici radionice za animirani film: Gabriela Prpić, Marija Nikolić, Rita Vukušić, Tomislav Terzić, Niko Šikić, Ivana Roubin, Paula Roubin i Lara Mravičić s voditeljem Hrvojem Selecom snimili su festivalski foršpan za 55. reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva djece pod nazivom Od rode do rode.


Od rode do rode

Polaznici radionice za eksperimentalni film: Noemi Ferrara, Annarita Gaudieri, Valentina Santoro, Jaka Kunič,  Marko Trošt Čebela, Emil Unger i Leon Unger s voditeljem Borisom Poljakom snimili su kratki film Ponavljanje.


Ponavljanje

Također, najmarljivije polaznike ovogodišnjih filmskih radionica Gabrielu Prpić, Leona Ungera, Ivana Munđara i Frana Rajkovića nagradili smo sudjelovanjem na Busho Film Festivalu, koji će se održati od 30. kolovoza do 3. rujna u Budimpešti.

18.08.2017.