Novosti

Facebook HFS
17.08.2017.
Hrvatski filmaši nagrađeni na 79. UNICA-i

Uspješno predstavljanje hrvatskih filmova na ovogodišnjoj UNICA-i, Svjetskom festivalu neprofesijskog filma, koja se održala u njemačkom gradu Dortmundu, sjajno je zaključeno s dvije medalje i jednomm posebnom nagradom.

Hrvatsku su predstavljala četiri filma prema odabiru Diane Nenadić: dokumentarac „Rođendan“ Tadije Tadića nastao u produkciji ADU, animirani film „Otok“ Tee Nucak u produkciji ALU i Zagreb filma, igrani film „Med i mliko“ u produkciji Kino kluba Split i Blanka i „Vertikale“ Lorne Kunčić u produkciji Restartove škole dokumentarnog filma.

Ovogodišnju delegaciju na UNICA-u činili su Tadija Tadić, redatelj filma „Rođendan“, i Marko Jukić, redatelj filma „Med i mliko“. Film „Rođendan“ osvojio je prvu nagradu na 48. Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva godine koja se održala u studenom 2016. u Varaždinu. To je naša najstarija manifestacija namijenjena neprofesijskom filmskom stvaralaštvu. Film „Med i mliko“ prikazan je na Danima hrvatskog filma, Festivalu mediteranskog filma, Zagreb film festivalu i mnogim drugima a na Zagreb film festivalu je osvojio posebno priznanje u programu Kockice.

Hrvatska delegacija održala je zaista veoma uspješno predstavljanje koje je i ovjekovječeno zlatnom medaljom za film „Vertikale“ . Isti film nagrađen je i nagradom Young UNICA, a film „Rođendan“ osvojio je srebrnu medalju.

Film „Vertikale“ nam govori o neobičnim životnim pozivima  i transformaciji slabosti u snagu i umjetnost.  One su svjedočanstvo da zadovoljstvo leži onkraj straha, da je planina ogledalo nas samih, a pogled s vrha fantastičan.


Vertikale

Film „Rođendan“ govori o Rudi, koji je nakon što je izgubio posao, odlučio slijediti san i otvoriti boksačku dvoranu „300 boxyng gym“. Da bi mu se isplatio trud i novac koji je uložen u to sve, Ruda svakodnevno radi od jutra do mraka, jednako uživljeno i energično odrađuje i po desetak treninga dnevno s različitim grupama ljudi. Jedan od takvih dana je i njegov rođendan.


Rođendan

Ove godine posebno priznjanje za Hrvatsku je i poziv Sunčici Fradelić u ovogodišnji žiri UNICA-e. Poziv za našeg predstavnika u žiriju je uslijedio s obziorm na veoma uspješan nastup hrvatske delegacije na prošlogodišnjoj UNICA-i.

Sunčica nam donosi svoja zapažanja s ovogodišnje UNICA-e:

Kao članica žirija 79. UNICA-e u Dortmundu dobila sam preciznu ideju o ovom dugogodišnjem međunarodnom filmskom takmičenju, ali i općeniti pregled o stanju filmova nastalima u amaterskim produkcijama diljem svijeta. Prikazani su programi iz 28 zemalja s ukupno 140 filmova. Svaka zemlja ima vlastite programere/selektore koji sastavljaju program do jednog sata trajanja. Naučila sam da programeri različitih zemalja imaju različite predodžbe o tome što je nekomercijalni, amaterski film, te da postoje velike razlike od zemlje do zemlje u načinu odabira filmova. Filmovi se takmiče u različitim kategorijama za zlatnu , srebrnu i brončanu medalja, ali su naglašene razlike između filmova nastalih na akademijama i onih nastalih u klubovima ili sličnim amaterskim produkcijama. Uz medalje, dodijeljuje se nagrada najboljem nacionalnom programu, te nagrada Prix INTERNATIONAL CICT-UNESCO "Delmiro de CARALT" i nagrada Young UNICA (za autore do 25 godina). Uz glavni program održava se i World Minute Movie Cup – takmičenje filmova do najviše jedne minute trajanja. U ovogodišnjem programu učestvovale su Austria, Belgija, Bugarska, Hrvatska, Češka, Estonija, Finska, Francuska, Georgia, Njemačka, Mađarska, Italija, Liechtenstein, Luxembourg, Norveška, Poljska, Republika Korea, Rumunjska, Rusija, Slovačka, Španjolska, Švedska, Švicarska, Tunis, Makedonia, Nizozemska, Ukraina, Velika Britanija.

Samo prikazivanje natjecateljskih filmova počelo je u subotu ujutro. Projekcije traju nekoliko dana, a nakon svih prikazanih projekcija slijedi javno žiriranje na kraju festivala kada se proglašavaju i pobjednici. Takav javni i transparentni princip najveća je odlika ovog amaterskog festivala, a time se ne mogu pohvaliti niti neki od najvažnijih filmskih festivala svijeta. Zato UNICA ima i didaktičko pedagoški karakter jer omogućuje gledateljima, sudionicima ali i samim autorima da dobiju najdirektniji i najtransparetniji feedback moguć i to od strane žirija kojeg su ove godine činili filmski profesionalci koji na neki način i sami potječu iz amaterskih krugova, ali su stasali u vrlo iskusne i minuciozne promatrače i ocjenjivače sedme umjetnosti.

Žiri je istaknuo da su hrvatski filmovi, iako iznose mnoge probleme, profesionalno snimljeni te da su mladi autori koji se natječu u amaterskom programu praktički već profesionalci.

Čestitamo nagrađenima!

Završena četrnaesta Ljetna Škola filma Šipan

Treća grana

Je li s jednom od tri goleme grane staroga platnja u Šipanskoj Luci, pod kojima je održano svih dosadašnjih četrnaest Ljetnih Škola filma na Šipanu, a skršila se u srijedu dopodne (srećom, nikoga ne ozlijedivši pri padu)... »više

Osnovna škola Strahoninec

Lektira i film

Učiteljica hrvatskog jezika Dijana Pasarić ujedno je i voditeljica, s kolegom Mariom Kanižajem, uspješne školske filmske skupine OŠ Strahoninec, a njihovi su filmovi u proteklih nekoliko godina već osvojili niz nagrada i priznanja na revijama... »više

Još niste završili svoj film? Imamo novu kategoriju samo za vas!

Novost u ovogodišnjem programu Filmske revije mladeži i Four River Film Festivala je mogućnost prijave filmskih ostvarenja koji još nisu gotovi, u završnoj su fazi ili fazi postprodukcije... »više

Karlovac u rujnu opet postaje svjetsko središte srednjoškolskog filmskog stvaralaštva!

Natjecateljski program uključuje više od 70 naslova uključujući filmove prikazane na festivalima u Cannesu i Sundanceu... »više