Zapis

Facebook HFS
60
2007
60/2007
FILMSKI PROGRAMI
Završen prvi dio projekta Škola u Kinu Tuškanac

Programom naslovljenim Djeca djeci, svečano je završen prvi dio projekta Škola u kinu koji je od 1. listopada do 29. studenoga 2007. godine uspješno proveden u zajedničkoj organizaciji Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba i Hrvatskoga filmskog saveza.

Programom je obuhvaćeno 105 zagrebačkih osnovnih škola, čijih su 17.547 učenika i 755 učitelja i profesora na 72 filmska programa upoznali ključne pojmove filmske odnosno medijske kulture, prilagođene njihovu uzrastu i usklađene sa zadaćama HNOS-a.

U okviru projekta Škola u kinu projekcije su za učenike zagrebačkih osnovnih škola održavane četiri puta tjedno, od 9.30 i 11.30, u kinu Tuškanac, a uz projekcije odabranih filmova učenici su upoznali i pojedine elemente filmske odnosno medijske kulture. Tako su učenici prvih razreda saznali mnogo o animiranom filmu, posebno o razlici između crtanoga i lutkarskoga filma, drugi razredi bavili su se filmskom pričom, slijedom događaja, glavnim i sporednim likovima, a učenici trećih razreda dječjim filmom, te razlikovanjem dječjeg filma i filma za djecu, ulogom glumaca, boje i zvuka u filmu te sličnostima i razlikama stripa i filma. Učenicima četvrtih razreda tema je bila usporedba književnoga djela i filma, a učenicima petih razreda filmski rodovi, dokumentarni, igrani i animirani film. Za učenike šestih razreda odabrana je tema filmska izražajna sredstva, kadar, plan, kut snimanja, sedmaši su se bavili igranim filmom, vrstama i obilježjima igranoga filma, odnosima među likovima te odnosom književnoga djela i igranoga filma, a učenici osmih razreda filmskim rodovima, scenarijem, knjigom snimanja i ulogom i značenjem redatelja.

Mnogim je učenicima dolazak na filmske predstave i nastavu medijske kulture u okviru projekta Škola u kinu bio i prvi odlazak u kino uopće. Mogli su naučiti mnogo toga o važnim segmentima nastanka i razumijevanja filma, a jedna je od posebnih vrijednosti programa bila i prikazivanje filmova nastalih u školskim filmskim skupinama, uz radove profesionalnih autora, čime se učenicima zagrebačkih osnovnih škola zorno pokazalo kako njihovi vršnjaci kreativno provode slobodno vrijeme i snimaju vlastite, vrijedne i kvalitetne filmske radove.

Stoga je i završna svečanost prvoga dijela projekta Škola u kinu organizirana kao projekcija jedanaest filmova raznih žanrova i sadržaja koje su snimili učenici zagrebačkih osnovnih škola.

Prikazani su filmovi Pero, OŠ Marije Jurić Zagorke, voditeljice Melita Horvatek Forjan i Nataša Jakob, Pozne godine, OŠ Frana Galovića, voditeljica Nada Arbutina, Antonio, OŠ Ivana Cankara, voditelj Predrag Vukičević, Opasna riba Tea, OŠ Luka, Sesvete, voditelj Dragomir Dančević, HNOS po Ivani, OŠ Otok, voditeljica Jelena Bunijevac Matičić, Škola bez nasilja, OŠ Pavleka Miškine, voditelj Predrag Vukičević, Novi život, OŠ Malešnica, voditeljica Sanja Bosak, Ribeo i Ribea, OŠ Ivana Gundulića, voditelj Zoran Čorkalo, Umjetnost ulice, OŠ Trnsko, voditeljice Andrea Bosak i Lovorka Hrdlička, Petak 14, OŠ Bartola Kašića, voditeljica Marina Zlatarić i Križni put, OŠ Rudeš, voditeljice Mirjana Jukić i Katica Šarić.

Očekuje se da će projekt Škola u kinu, u suradnji Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba i Hrvatskog filmskog saveza, biti nastavljen početkom ožujka 2008.

SADRŽAJ

ZAPIS