Zapis

Facebook HFS
60
2007
60/2007
FILMSKI PROGRAMI
Kino Tuškanac u 2008. godini

Ovogodišnji redoviti programi u kinu Tuškanac započinju u ponedjeljak 4. veljače. Sezonu otvara posveta velikanu svjetske kinematografije Michelangelu Antonioniju. Vidjet ćemo filmove Krik, Poraženi, Noć, Avantura, Pomrčina, Crvena pustinja i Identifikacija jedne žene. Slijedi ciklus još jednoga velikoga Talijana, Federica Fellinija, s jedanaest filmova među kojima su i 8 i po, Slatki život, Amarcord, Giulietta i duhovi, Casanova, Grad žena...

Ožujak započinje uvijek zanimljivim i neobičnim iranskim filmovima, a slijedi tjedan frankofonskoga filma.

Pomračenje, M. Antonioni, 1962.

U istom mjesecu na velikom je ekranu i nekoliko remek-djela ukrajinskoga redatelja Aleksandra Petroviča Dovženka. U istom ciklusu filmoljupci će imati rijetku priliku pogledati nekoliko filmova njegove žene Julije Ipolitovne Solnceve. Počela je kao glumica, a u Dovženkovoj Zemlji glumila je i asistentirala redatelju, da bi postala suradnica na režiji, te koredateljica Dovženkovih dugometražnih dokumentaraca u prvoj polovici četrdesetih godina prošloga stoljeća.

Slatki život, Federico Fellini, 1960

Slijede Treće mediteranske igre, međunarodni festival filmova mediteranskih zemalja, a potom izbor iz brazilske kinematografije. U već tradicionalnoj suradnji s Finskim veleposlanstvom i Finskom filmskom fondacijom ove je godine na programu ciklus filmova Mike Kaurismäkija. U suradnji s francuskim institutom prikazat ćemo tri programa: filmove Jacquesa Demyja, ciklus dugometražnih animiranih filmova te izbor ponajboljih francuskih naslova iz pedesetih i šezdesetih godina prošloga stoljeća. Iz domaće kinoteke u pripremi je autorski ciklus Krste Papića: svi igrani filmovi te izbor iz redateljeva bogata dokumentarističkog opusa. Do kraja godine slijede ciklusi ruske avangarde, suvremenih japanskih i talijanskih filmova.

Zemlja, Aleksandr Dovženko, 1930.

Nove članske iskaznice za 2008. (srednjoškolci, studenti i umirovljenici uz godišnju novčanu naknadu od 150,00 kuna, a ostali građani 200,00 kuna) izdavat će se od 26. siječnja na blagajni kina Tuškanac od 18 do 19 sati. Za iskaznicu treba donijeti jednu fotografiju veličine one za osobnu iskaznicu. Članovi imaju pravo i na besplatne programske knjižice.

Za sve one koji nemaju člansku iskaznicu karta za kino predstavu kao i programska knjižica stajat će 10 kuna.

SADRŽAJ

ZAPIS