Novosti

Facebook HFS
20.09.2023.
Održana panel rasprava o filmskoj pismenosti u školama u sklopu simpozija European Film Factoryja i Four River Film Festivala
Panel rasprava Filmska pismenost u školama – Od filmske pismenosti do razvoja publike: Kako dovesti mlade u kina održana je 14. rujna u Karlovcu, u novoobnovljenom Kinu Edison u sklopu simpozija European Film Factoryja, a u okviru programa 28. Filmske revije mladeži i 16. Four River Film Festivala u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Kinokluba Karlovac.

Svrha panel rasprave bila je identificirati ključne uloge i stanje filmske pismenosti u Europi te naglasiti važnost filmskog obrazovanja, doprinoseći razvoju publike diljem Europe.

Program European Film Factory (EFF) pokrenuli su 2019. Institut français, ARTE Education i European Schoolnet, uz potporu potprograma MEDIA programa Kreativna Europa. EFF predstavlja inovativan i praktičan pristup promicanju filmske pismenosti u Europi i izvan njezinih granica. Ovaj program omogućuje učenicima/studentima od 11 do 25 godina, kao i nastavnicima i kulturnim posrednicima koji rade s mladom publikom iz svih zemalja Europe, besplatni pristup katalogu europskih filmova od 1954. do 2014. godine, kao i pristup novijim europskim kratkim filmovima, uz pedagoška pomagala.

U suradnji s Hrvatskim filmskim savezom i Kinoklubom Karlovac, European Film Factory organizirao je simpozij koji se održava u Karlovcu od 13. do 15. rujna, tijekom 16. Four River Film Festivala, međunarodnog festivala posvećenog srednjoškolskom filmu koji povezuje mlade ljude i nastavnike iz različitih europskih zemalja. Ovakvo okruženje čini Four River Film Festival izuzetno prikladnom platformom za bavljenje temama filmske pismenosti i mlade publike u Europi, što je glavni fokus EFF-a.

U raspravi su sudjelovali stručnjaci iz Hrvatske: Maja Vukić, pomoćnica ravnatelja Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC), Martina Petrović, rukovoditeljica Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA te Tatjana Aćimović, tajnica Hrvatskog filmskog saveza, kao i cijenjeni međunarodni panelisti koji su podijelili svoja iskustva i inicijative vezane uz filmsko obrazovanje: Clémentine Charlemaine (Francuska) iz udruge Cinema pour tous i dopredsjednica organizacije Collectif 50/50; Mikk Granström (Estonija), direktor Tallinn Black Nights Film Festivala i direktor programa Dječjeg festivala Just Film i Marion Czarny (Francuska) iz FIPADOC Campusa - međunarodnog festivala dokumentarnog filma. Panel je moderirao filmski kritičar, novinar i profesor doc. dr. sc. Boško Picula.

Zaključeno je kako zemlje Europske unije imaju vrlo slične probleme u uvođenju filmske edukacije u sustav obrazovanja te da ovakvi konstruktivni susreti i dijalozi među stručnjacima trebaju biti češći. Naravno, svi su panelisti istaknuli važnost nastavnika entuzijasta koji unatoč svim preprekama u svoj nastavni proces uspješno uključuju nastavu filmske umjetnosti.

U sklopu simpozija imali smo i čast održati masterclass sa Florinom Șerbanom, dobitnikom Srebrnog medvjeda u Berlinu 2010. Za film "If I Want to Whistle, I Whistle" koji smo imali prilike pogledati uživo u Kinu Edison i online na platformi European Film Factory.

Također, održana je radionica s temom Rodne raznolikosti i inkluzivnosti na ekranu i izvan njega na primjeru filma Lopoči i Billy Elliot. Cilj je radionice nastavnicima pokazati načine razgovora o reprezentaciji raznolikosti i inkluzivnosti u filmovima, posebno kroz dva spomenuta filma te izoštriti naš pogled na rodne stereotipe. Radionicu je vodila Clémentine Charlemaine (Francuska) iz udruge Cinema pour tous, dopredsjednica organizacije Collectif 50/50 koja se zalaže za promicanje jednakosti, raznolikosti i ravnopravnosti spolova u filmskoj industriji.

Danas nas očekuje projekcija Young Europeans Take to the Screen / Mladi Europljani na velikom ekranu, program europskih kratkih filmova iz Irske, Francuske, Nizozemske, Bugarske, Italije i Poljske; impresivan kolaž odrastanja europskih adolescenata izdiže mlade glasove koji zahtijevaju da ih se čuje.

Upisi Vanima

U tijeku su upisi u VANIMINE godišnje grupe 2023./2024.
- animirani film – za uzrast od 8 do 18 godina
- likovna grupa – za uzrast od 8 do 15 godina... »više

Podrum ponedjeljkom

Pred nama je još jedna u nizu izložbi što ih u sklopu svog programa „Podrum ponedjeljkom“ organizira Filmsko kreativni studio Vanima. U podrumu Centra za mlade i nezavisnu kulturu P4 svoje će radove izložiti Dominik Višnjić... »više

Otvoreni 28. Filmska revija mladeži i 16. Four River Film Festival u novom Kinu Edison u Karlovcu!

28. Filmska revija mladeži i 16. Four River Film Festival svečano su otvoreni sinoć u Kinu Edison! Sljedeća 4 festivalska dana, Karlovac i njegova okolica postaju središtem srednjoškolskog filma s epicentrom u novom prostoru Kina Edison. »više

Kino Edison otvara svoja vrata i Karlovac postaje središte mladih filmaša!

Kino Edison otvara svoja vrata 9. i 10. rujna. Prva manifestacija koja će biti održana u Kinu je filmski festival 28. Filmska revija mladeži i 16. Four River Film Festival, od 12. do 16. rujna, a redovan kino program kreće 17. rujna. »više