Novosti

Facebook HFS
20.09.2023.
Dodjelom nagrada zatvoreni 28. Filmska revija mladeži i 16. Four River Film Festival!
Projekcijom višestruko nagrađivanog filma Stric redateljskog dua Andrije Mardešića i Davida Kapca u petak navečer te upravo završenom dodjelom nagrada zatvorena su ovogodišnja izdanja Filmske revije mladeži i Four River Film Festivala u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Kinokluba Karlovac te u suorganizaciji novootvorenog Kina Edison.

Grand Prix festivala osvojio je igrani film Bestijarij (r. Paul Van der Stegen) iz Francuske, dok je ukrajinski film Nisam kao oni (r. Mika Nechyporenko) osvojio nagradu Žuta zastava koja se dodjeljuje za film koji svojim temama i pričama najuspješnije i najuvjerljivije osuđuje nasilje.

O najboljim filmovima odlučivao je ocjenjivački sud u sastavu: Zdenka Gold, producentica i osnivačica produkcijske kuće Spiritus movens, redatelj i multimedijski umjetnik Tomaž Pavkovič te redatelj i producent Ljubo Zdjelarević.

Najboljim filmovima 28. Filmske revije mladeži žiri je proglasio: u kategoriji animiranog filma Prijateljstvo dvaju bića grupe autora pod vodstvom mentora Sandra Totha, Centar za cjeloživotno učenje i kulturu Bjelovar, u kategoriji dokumentarnog filma nagrađen je film Bez veze Video skupine Učeničkog doma Ugostiteljsko-turističke škole Osijek, najboljim igranim filmom proglašen je Slog mladog redatelja Dražena Bošnjaka iz Splita, a istovremeno je i dobitnik nagrade publike, dok je u kategoriji slobodnog stila najboljim proglašen Koji je tvoj način? u režiji Jakova Benčića, mladog autora iz Zagreba.

Najbolja ostvarenja 16. Four River Film Festivala su: u kategoriji animiranog filma, Irski film Izdajničko srce  (r. Max Hendrickson) , nagradu za najbolji dokumentarni osvojio je film Oyum (r. Aidai Askarova) iz Kirgistana, u kategoriji igranog filma nagrađen je ukrajinski film Nisam kao oni (r. Mika Nechyporenko), dok je u kategoriji slobodnog stila nagrađen film Lucid (r. Enis Prijić) iz Bosne i Hercegovine.

Žiri mladih koji je ove godine uključivao filmoljupce iz Hrvatske, Katra i Italije dodijelio je sljedeće nagrade: nagradu za najboljeg glumca dobiva Dražen Bošnjak za ulogu Mirka u filmu Slog (r. Dražen Bošnjak, Hrvatska), najboljom glumicom proglašena je Julie Nicola za ulogu Julie u filmu Bestijarij (r. Paul Van der Stegen, Francuska), nagradu za najbolju režiju osvojio je film Izdajničko srce (r. Max Hendrickson, Irska), nagrada za najbolji scenarij također je pripala filmu Slog (Škola za dizajn, grafiku i održivu gradnju Split), dok je ona za najboljeg snimatelja dodijeljena filmu Nisam kao oni (r. Mika Nechyporenko, Ukrajina) i nagradu za najbolju montažu osvojio je film Ciklus sjemena (r. Francesca Antounette Rodriguez Reyes, Peru).

Posljednja službena večernja projekcija ovogodišnjih festivala bila je ona spomenutog filma Stric Andrije Mardešića i Davida Kapca. Ovaj je dugometražni igrani prvijenac osvojio čak 13 nagrada među kojima je i glavna nagrada žirija na 36. Međunarodnom filmskom festivalu u njemačkom Braunschweigu te je nagrađen na 56. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Karlovim Varima posebnim priznanjem u natjecateljskom programu Proxima. Projekcija filma u Karlovcu odvijala se pred prepunim gledalištem ispod zvjezdanog neba, tik uz rijeku Koranu. Ovogodišnji večernji program uključio je i debitantski film pulskog redatelja Filipa Herakovića, Pelikan na kojem je radio i mladi karlovčanin Pavle Kocanjer, a dio glumačke ekipe su i karlovački glumci Peđa i Vanja Gvozdić, dugometražni prvijenac Josipa Žuvana, Garbura te višestruko nagrađivani film Sigurno mjesto redatelja Juraja Lerotića.

Na ovogodišnju Filmsku reviju mladeži i Four River Film Festival prijavljeno je čak 1447 filmova, od čega su u natjecateljski program uvrštena 63 naslova. Broj prijava potvrđuje važnost i kredibilitet ovih manifestacija među mladim filmašima diljem svijeta.

Svečanu dodjelu nagrada karlovačka publika pratila je uživo u kinu Edison, a svi koji žele mogu pogledati snimku ovdje: https://web.facebook.com/four.river.film.festival/videos/833974134798592/

Filmovi iz natjecateljskih programa oba festivala moći će se pogledati online na https://frff.com.hr/screening-schedule/ do nedjelje, 17. rujna. Sve informacije o manifestacijama kao i programu istih pratite na www.frff.com.hr.

fotografije: Demjan Rožman i Antonela Zvonković

Reviju i festival financijski podržavaju Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatska zajednica tehničke kulture, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Zaklada “Kultura nova”, Grad Karlovac, Karlovačka županija, Turistička zajednica grada Karlovca, Hrvatska turistička zajednica, Zajednica tehničke kulture karlovačke županije i Grada Karlovca i Turbing d.o.o.

Održana panel rasprava o filmskoj pismenosti u školama u sklopu simpozija European Film Factoryja i Four River Film Festivala

Panel rasprava Filmska pismenost u školama – Od filmske pismenosti do razvoja publike: Kako dovesti mlade u kina... »više

Upisi Vanima

U tijeku su upisi u VANIMINE godišnje grupe 2023./2024.
- animirani film – za uzrast od 8 do 18 godina
- likovna grupa – za uzrast od 8 do 15 godina... »više

Podrum ponedjeljkom

Pred nama je još jedna u nizu izložbi što ih u sklopu svog programa „Podrum ponedjeljkom“ organizira Filmsko kreativni studio Vanima. U podrumu Centra za mlade i nezavisnu kulturu P4 svoje će radove izložiti Dominik Višnjić... »više

Otvoreni 28. Filmska revija mladeži i 16. Four River Film Festival u novom Kinu Edison u Karlovcu!

28. Filmska revija mladeži i 16. Four River Film Festival svečano su otvoreni sinoć u Kinu Edison! Sljedeća 4 festivalska dana, Karlovac i njegova okolica postaju središtem srednjoškolskog filma s epicentrom u novom prostoru Kina Edison. »više