Novosti

Facebook HFS
13.09.2023.
Otvoreni 28. Filmska revija mladeži i 16. Four River Film Festival u novom Kinu Edison u Karlovcu!
28. Filmska revija mladeži i 16. Four River Film Festival svečano su otvoreni sinoć u Kinu Edison! Sljedeća 4 festivalska dana, Karlovac i njegova okolica postaju središtem srednjoškolskog filma s epicentrom u novom prostoru Kina Edison.

Ceremonija otvaranja, kao i projekcija filma Pelikan redatelja Filipa Herakovića, odvijala se pred prepunim gledalištem novouređene projekcijske dvorane u Kinu Edison, koje je nakon više od desetljeća ponovno otvorilo svoja vrata za ljubitelje filma.


Fotograf: Demjan Rožman

Okupljenu je publiku i goste festivala prvi pozdravio Ivan Gojmerac, ravnatelj ustanove Kino Edison, multimedijskog centra za kulturno-turističke sadržaje. Prije nekoliko dana održani su dani otvorenih vrata Kina Edison, ono što me se najviše dojmilo je broj priča i sjećanja na ovu zgradu koje starije generacije imaju. Mlađe generacije zasad nisu imale priliku povezati se s kinom, ali ovaj festival čini bitan čimbenik u stvaranju nove povezanosti između mladih i kina Edison. Festival je konačno dobio svoj krov nad glavom, i to ne bilo kakav, već Kino Edison!


Fotograf: Demjan Rožman

Nakon ravnatelja novootvorenog kina, publici se obratio i Damir Mandić, gradonačelnik Grada Karlovca. Ekipa okupljena oko nekadašnje gimnazijske video grupe, Kinokluba Karlovac i zatim ovih festivala imala je jednu posebnu energiju koju je prenijela oko sebe. Ta je energija ono što garantira budućnost ovog festivala, ali i našeg grada i svih u gradu Karlovcu, a pogotovo mladih.


Fotograf: Demjan Rožman

U ime Karlovačke županije okupljene je pozdravila Vesna Hajsan Dolinar. U Karlovačkoj smo županiji iznimno ponosni na ovaj međunarodni festival koji se u Karlovcu odvija još od 2007. godine. Voljela bih znati što je vas sve inspiriralo, vidjeti što je nit vodilja u stvaralaštvu ovih mladih autora i kako su zapravo nastala ova 63 filma iz natjecateljskog programa koje će sljedećih dana publika gledati na festivalskim projekcijama.


Fotograf: Demjan Rožman

Zatim se publici u kinu i gostima festivala obratio izaslanik ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek - ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Christopher Peter Marcich. Kulturni je diverzitet temelj za ono što radimo u Hrvatskom audiovizualnom centru, ali i za rad drugih centara diljem Europe. Uvjeren sam da će ovo kino postati jedan od vodećih promotora kulturnog diverziteta u Europi prikazivanjem naših filmova, ali i nezavisnih europskih filmova. Veselimo se tim filmovima i zajedno ćemo raditi na tome da Karlovac postane jedan od vodećih nositelja kino mreže i promociji domaćeg filma.


Fotograf: Demjan Rožman

Na samom kraju, publiku je pozdravila i Tatjana Aćimović, tajnica Hrvatskog filmskog saveza, koji zajedno s Kinoklubom Karlovac organizira Filmsku reviju mladeži i Four River Film Festival. Želim posebno pozdraviti mlade autore filmova i zahvaliti vam se što ste odabrali kulturu, umjetnost i film da bi govorili o temama koje vas zanimaju i činili mjesto, svijet u kojem živimo ugodnijim, ispravnijim i pravednijim mjestom za život. Pozdravljam i mentore ovih mladih autora, znam da vam nije lako i da nemate uvijek podršku okoline i da bez vaše suradnje i vaše podrške ne bi nastala ova 63 filma u selekciji odnosno 1447 prijavljenih na festival. Hrvatski filmski savez ponosni je suorganizator Revije i Festivala, a Kinoklub Karlovac je naša članica, važna članica i karika koja vrijedno doprinosi razvoju filmske pismenosti, ne samo festivalom, već s velikim brojem aktivnosti koje redovito provode. Hvala cjelokupnoj organizaciji festivala.


Fotograf: Demjan Rožman

Festivali su otvoreni projekcijom debitantskog dugometražnog filma Pelikan, u režiji pulskog redatelja Filipa Herakovića. Radi se o drami s elementima humora u kojoj je glavni lik profesionalni golman Josip kojeg tumači Edi Ćelić. Josipa upoznajemo u toplicama u kojima je na oporavku završio nakon ozljede koljena na skijanju. Tijekom njegovih interakcija s fizioterapeutom usmjerenim na vlastitu promociju, posjeta Josipove djevojke s kojom odnos nije idealan i najboljeg prijatelja kojeg vidi novim očima, pratimo čovjeka koji nije sasvim siguran u to tko je i što od života želi. U toplicama slučajno naiđe na poslovnu konferenciju gdje ga greškom identificiraju kao jednog od prodajnih predstavnika robotskih usisavača. Josip prihvaća igru i počinje istraživati život iz nove perspektive.


Fotograf: Demjan Rožman

Uz projekciju filma Pelikan održan je i prvi ovogodišnji Žuti reflektor, program koji u fokus stavlja filmske profesionalce koji su svoje bavljenje filmom započeli upravo u Karlovcu. Gost prvog Žutog reflektora bio je mladi karlovčanin Pavle Kocanjer koji je na filmu Pelikan radio kao asistent kamere. Pavle je diplomirao snimanje na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, od svoje 15. godine bavi se fotografijom, filmom i glazbom, a uz filmove snima i glazbene spotove. Imao je nekoliko samostalnih izložbi i napravio više od 10 fotografskih fanzina. Svira bubnjeve u dva benda s kojima je proputovao Europu, a pod žutim je reflektorom za publiku i goste festivala opisivao svoje iskustvo rada na filmskom setu Pelikana.


Fotograf: Demjan Rožman

Večernji program Filmske revije mladeži i Four River Film Festivala nastavlja se u srijedu,13. rujna u 20:30 sati na rijeci Dobri kada je na rasporedu film Garbura, dugometražni prvijenac redatelja i scenarista Josipa Žuvana. Dvanaestogodišnjaci Nikola i Antonio najbolji su prijatelji koji žive u susjednim kućama. Zabavljaju se paljenjem karbida, a svoje eskapade snimaju i objavljuju na YouTubeu, nadajući se milijunskim pregledima. Njihove su obitelji već godinama zavađene i protive se njihovom prijateljstvu. Kada dođe vrijeme blagdana, svađa između obitelji će eskalirati i preliti se u odnos dvojice prijatelja.


Fotograf: Demjan Rožman

Treći dan večernji program smjestit će publiku u gledalište kino dvorane – u četvrtak, 14. rujna u 20:30 sati bit će prikazan Sigurno mjesto. Ovaj potresan film iz režije Juraja Lerotića tematizira traumatski događaj – iznenadni pokušaj suicida i otvara procijep u svakodnevnom životu tročlane obitelji. Njihov život se mijenja iz temelja, kao da su uvučeni u rat nevidljiv svima ostalima. Radnja je reducirana na ono najakutnije, kratak vremenski period i situaciju koja se svodi na najvažnije – spasiti bližnjega. Film se temelji na osobnom iskustvu autora koji ujedno igra i glavnu ulogu.


Fotograf: Demjan Rožman

Večernji program u petak, 15.  rujna u 20:30 sati na Foginovo kupalište donosi višestruko nagrađivani prvijenac autorskog dvojca Andrije Mardešića i Davida Kapca - Stric. Riječ je o trileru mračne atmosfere s elementima apsurdnog humora i groteske u kojem naslovnu ulogu tumači Predrag Miki Manojlović, a uz njega glume Ivana Roščić, Goran Bogdan i Roko Sikavica. Radnja Strica odvija se u vrijeme Božića u Jugoslaviji, krajem 1980-ih. Obitelj – majka, otac i sin – sretni dočekuju svog voljenog strica koji se vraća kući za blagdane iz Njemačke. Stric dijeli poklone te slijedi tradicionalni hrvatski božićni ručak – purica s mlincima i francuskom salatom. Obiteljsku idilu prekida zvonjava najnovijeg pametnog telefona. Ubrzo postaje jasno da vrijeme radnje nisu osamdesete, da nije 25. prosinca i da se za prepunom blagdanskom trpezom, osim purice, nožem može rezati i napetost.


Fotograf: Demjan Rožman

Reviju i festival financijski podržavaju Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatska zajednica tehničke kulture, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Zaklada “Kultura nova”, Grad Karlovac, Karlovačka županija, Turistička zajednica grada Karlovca, Hrvatska turistička zajednica, Zajednica tehničke kulture karlovačke županije i Grada Karlovca i Turbing d.o.o.


Fotograf: Demjan Rožman

Kino Edison otvara svoja vrata i Karlovac postaje središte mladih filmaša!

Kino Edison otvara svoja vrata 9. i 10. rujna. Prva manifestacija koja će biti održana u Kinu je filmski festival 28. Filmska revija mladeži i 16. Four River Film Festival, od 12. do 16. rujna, a redovan kino program kreće 17. rujna. »više

DUFF 2023. – Izabrani filmovi za ovogodišnji festival

Odabrani su filmovi za ovogodišnje izdanje Dubrovačkog festivala filmskog stvaralaštva djece i mladih zemalja Mediterana. Za 12. izdanje popularnog DUFF-a pristiglo je oko 400 prijava iz različitih zemalja... »više

11 NAGRADA NAJBOLJIM KRATKIM FILMOVIMA 10. STAR FILM FESTA

Na Šetalištu Vladimira Nazora u Sisku na desetom izdanju Star Film Festa, međunarodnog festivala kratkog filma, dodijeljeno je 11 zvjezdanih nagrada... »više

Zatvoren pulski dio 25. Škole medijske kulture “Dr. Ante Peterlić”

Prva Škola medijske kulture “Dr. Ante Peterlić” održana je 1999. u Šibeniku i od tada funkcionira kao vrijedna platforma za edukaciju nastavnika, ali i studenata, učenika i svih zainteresiranih građana. »više