Novosti

Facebook HFS
30.09.2022.
Otvoreno jubilarno 60. izdanje Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece u Malom Lošinju!
Mali Lošinj, 30. rujna – Ovogodišnje jubilarno 60. izdanje Revije filmskog stvaralaštva svečano je otvoreno sinoć u Malom Lošinju uz projekciju prvog dijela filmova iz natjecateljskog programa.

Revija će se održati od 29. rujna do 2. listopada 2022. u Malom Lošinju u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza, OŠ Maria Martinolića Mali Lošinj i Pučkog otvorenog učilišta Mali Lošinj, a bit će prikazano 86 filmova u šest kategorija: 25 animiranih, 14 dokumentarnih, 8 igranih filmova, 17 radioničkih, 12 filmova u slobodnom stilu te 10 TV reportaža.

Na samom početku ceremonije otvaranja sve okupljene pozdravio je gradski vijećnik Grada Mali Lošinj Anto Nedić: Nadamo se da ćete u vremenu između prezentacija filmskih uradaka imati vremena upoznati naš grad. Lošinj ima jako bogatu povijesnu kulturnu baštinu te vas pozivam da je istražite. Čestitam svima koji ste ovdje jer uspjeh je što su vaši radovi selektirani za ovu manifestaciju, vi ste već pobjednici.


Anto Nedić

'Čestitam na ovoj jubilarnoj obljetnici i želim vam da nastavite još barem toliko godina. Hrvatski audiovizualni centar stoji uz vas i podupirat ćemo vas na sve načine kojima raspolažemo', izjavila je ispredHrvatskog audiovizualnog centra viša savjetnica Ingrid Padjen Đurić.


Ingrid Padjen Đurić

Ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Dubravka Brezak Stamać također je čestitala organizatorima na jubilarnom izdanju. 'Ova vrijedna manifestacija pokazuje da ne samo entuzijazam i volja svih onih koji u odgojno-obrazovnom sustavu prepoznaju ovaj rad, već prepoznaje i sve buduće redatelje, montažere, scenariste snimatelje koji su već kao mali vrijedno radili. Od malih koraka nastaju veliki koraci. Posebno bih među organizatorima istakla i pozdravila Sanju Zanki Pejić, vedri duh Revije, čiji rad vjerno pratim, kao i Hrvoja Seleca, tajnika Hrvatskog filmskog saveza. Nadam se da će svi ovi filmovi stići i na našu Smotru i da ćemo imati prilike procijeniti i nagraditi vaš rad.'


Dubravka Brezak Stamać

Potom su se okupljenima obratili domaćini: ravnateljica OŠ Maria Martinolića Olivela Franko i ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Martina Lipovac.

'Kada smo prije dvije godine po prvi puta bili domaćini ove filmske revije, nismo ništa znali o filmskom stvaralaštvu djece. Tada nas je ova Revija dotaknula i potaknula da imamo svoju filmsku družinu i da nakon edukativnih radionica i sami počnemo raditi filmove i sada je ta filmska družina konstanta koja neprekidno radi. Trudimo se i želimo potaknuti kreativnost kod naših učenika – ne samo da filmsko stvaralaštvo bude njihov hobi već da možda jednog dana to bude i njihov poziv', izjavila je Olivela Franko.

'Drago mi je da ova zgrada koja je obnovljena 2015. pokazuje iz godine u godinu koliko je cijeli projekt bio uspješan. To i vi pokazujete. Nadam se da ti posjeti neće stati da će oni biti odraz onoga što mi želimo i jesmo – a to je umjetnost od malih nogu pa sve do jednog Oscara', rekla je Martina Lipovac.


Olivela Franko i Martina Lipovac

Tajnik Hrvatskog filmskog saveza Hrvoje Selec zahvalio se Malom Lošinju na gostoprimstvu: 'Jako nam je drago što se okupljamo uživo i što ćemo imati priliku zajedno uživati u filmovima koji nas očekuju u narednim danima. To ne bi bilo moguće da nisu s nama organizatori iz Hrvatskog filmskog saveza, djelatnici i brojni vanjski suradnici, na čelu sa Sanjom Zanki Pejić. Šezdeset je godina iza nas, treba se pomno osvrnuti na to razdoblje što možete proučiti u posebnom izdanju Zapisa.' Naime, Hrvatski filmski savez 60 godina djelovanja obilježio je prigodnim izdanjem Zapisa – biltena Hrvatskog filmskog saveza posvećenom dugogodišnjem filmskom stvaralaštvu djece koji će biti predstavljen danas u sklopu Revije.


Hrvoje Selec

O najboljim filmovima ove će godine odlučivat će stručni ocjenjivački sud predvođen Verom Robić-Škarica, producenticom i dugogodišnjom tajnicom Hrvatskog filmskog saveza koja je tijekom 30 godina sustavnog rada ovu instituciju transformirala od malene udruge u asocijaciju koja broji više od četrdeset filmskih udruga; potom Maja Flego, novinarka i savjetnica u Uredu pravobraniteljice za djecu te animatorica, ilustratorica i grafička dizajnerica Petra Zlonoga.


Sanja Zanki Pejić i autori

'Velika je prednost biti zadnji na pozornici jer ne morate voditi računa o protokolu. Ja samo želim da dio onog izrečenog, a što se odnosi na dječje filmsko stvaralaštvo, sve ono što bi moglo pospješiti dječje filmsko stvaralaštvo u financijskom i organizacijskom smislu, da će pasti na plodno tlo i da će 61. Revija biti još bolja', izjavila je Vera Robić-Škarica te pozvala dva člana ocjenjivačkog suda djece da otvore Reviju. 'Uvijek sam smatrala i zalagala se za to da dječju manifestaciju trebaju otvoriti djeca jer je to njihova priredba', dodala je. Time je 60. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece i službeno otvorena.

A pored stručnog suda, filmove s Revije ocjenjivat će i ocjenjivački sud djece koji se sastoji od učenika OŠ Maria Martinolića iz Malog Lošinja. Uz filmski program, Revija uključuje i dvije radionice za učenike OŠ Maria Martinolića - radionicu animacije pijeska pod vodstvom Ksenije Sanković i Ivane Štedul te radionicu dokumentarnog filma pod vodstvom snimatelja Marinka Marinkića.

Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece ove godine po prvi puta putuje te će tako u sklopu suradnje s KinoKino festivalom koji se održava od 28. rujna do 2. listopada u zagrebačkom kinu Kinoteka svake večeri prije natjecateljskog programa biti prikazani filmovi s prijašnjih revijskih izdanja. Zauzvrat će se tijekom dvije večeri Revije, u petak 30. rujna te u subotu 1. listopada u POU Mali Lošinj održati projekcije filmova produkcijske kuće Kinorama koji su sudjelovali na KinoKinu. Mali gledatelji imat će prilike vidjeti film Uzbuna na Zelenom vrhu redateljice Čejen Černić Čanak, dugogodišnje selektorice i članice žirija Revije te ovogodišnji apsolutni ljetni hit Ljeto kada sam naučila letjeti redatelja Radivoja Andrića.

Svečano zatvaranje Revije i dodjela nagrada održat će se u nedjelju, 2. listopada u 10 sati u POU Mali Lošinj.

Nakon završetka ovogodišnje Revije, od 3. do 07. listopada održat će se i rođendanske projekcije u Bjelovaru gdje će biti prikazan izbor filmova za dosadašnjih Revija na 17. DOKUartu, festivalu profesionalnog dokumentarnog filma iz Hrvatske, zemalja EU te država u susjedstvu RH koji se održava svake godine u Bjelovaru.

10. Platformat u Kino klubu Split

Kino klub sudjeluje u ovogodišnjem desetom jubilarnom izdanju festivala nezavisne kulture Platformat s dva programa: radionicom analogne fotografije u sklopu koje se održavaju i javna predavanja i specijalnim izdanjem diskurzivnog programa U kvadrat... »više

Tečaj filmske umjetnosti u Kinoklubu Karlovac

Kinoklub Karlovac i ove godine organizira besplatan Tečaj filmske umjetnosti za filmske početnike namijenjen mladim osobama željnim filmskog znanja. Prvi sastanak s polaznicima bit će održan 15. listopada 2022. u 10:00 na adresi Frana Kurelca 4... »više

Tonči Bakotin održat će javno predavanje o zvuku u Kino klubu Split 29. rujna u 18 - 22 sata

U sklopu radionice zvuka Kino klub Split organizira javno predavanje Tonča Bakotina o zvuku .u četvrtak, 29. rujna,. od 18 - 22 sata..... »više

GreenDCP nagrada filmu Mjesta koja ne postoje

Nagrada GreenDCP 25 FPS festivala dodijeljena je kinoklubašici Josipi Henizelman za film Mjesta koja ne postoje... »više