Novosti

Facebook HFS
03.08.2022.
86 filmova u natjecateljskom programu jubilarne 60. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece
Revija će se održati od 29. rujna do 2. listopada na Malom Lošinju!

Ovogodišnja, jubilarna 60. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece održat će se u Malom Lošinju u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza, OŠ Maria Martinolića Mali Lošinj i Pučkog otvorenog učilišta Mali Lošinj. Revija će se održavati od 29. rujna do 2. listopada 2022., a prikazat će se 86 radova mladih autora u 6 kategorija.

Revija ove godine puni šezdeset godina! Šezdeset godina najraznolikijih tema, žanrova i kreacija dječje mašte. Šezdeset godina klubova i školskih družina, šezdeset godina kontinuiranog ulaganja u znanje i obrazovanje voditelja i prezentacije najboljih filmskih ostvarenja malih redatelja, snimatelja, scenarista i montažera.

Dječji su radovi s godinama i žanrovski raznovrsniji. Nekad dominantan dokumentarni i igrani film, a manje animirani, obogaćen je eksperimentalnim filmom, spotom i reportažom te je posljednjih godina animirani film brojčano sve prisutniji.

Za program 60. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece prijavljeno je rekordnih 247 filmova autora osnovnoškolskog uzrasta. U konkurenciju je odabrano 86 radova u 6 kategorija od kojih je 25 animiranih, 14 dokumentarnih i 8 igranih filmova. Ostale kategorije broje 17 radioničkih i 12 filmova u slobodnom stilu te 10 TV reportaža.

Filmove su tijekom mjesec dana birale montažerka Marina Andree Škop, redateljica Dalija Dozet te Margit Antauer, predsjednica vijeća Animafesta Zagreb.

Članice selekcijske komisije nisu imale nimalo lak zadatak, a hrvatski mali filmaši ponovno su pokazali da dječja kreativnost nema granica. Tako ćemo i ove godine gledati filmove raznih tema, od otkrivanja tajnih naših nastavnika, recentnih tema kao što su potres, društveno važnih tema do kadrova koji će vas nasmijati do suza.

'Ponovno sam imala priliku vidjeti veliki broj originalnih i inspirativnih dječjih filmskih uradaka, nešto više animacija a manje igranih filmova. Kroz godine selekcije sam počela pratiti neke individualne autorice i autore i oduševljava me kad vidim kako napreduju i kako razvijaju svoj filmski jezik. Kada osjetimo veliki upliv odraslih u film, uglavnom ga slabije bodujemo. Stoga bih upozorila učiteljice da ostave čim više kreativne slobode djeci, da ih puste da sami pišu tekstove i biraju stil svojih filmova. Mentoriranje djece i procesa ne znači da se umjesto njih stvara film,' komentirala je Marina Andree Škop, članica selekcijske komisije.

Rekordan broj prijava i na jubilarnu 60. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, usprkos svim nepovoljnim i kriznim događanjima u svijetu svjedoči o velikom interesu mladih filmaša za ovaj filmski događaj, ali isto tako o bogatoj produkciji koja se događa u osnovnoškolskim filmskim družinama kao i kinoklubovima koji rade s djecom i mladima. Rezultate selekcije možete vidjeti ovdje.

Mali Lošinj će ove jeseni na četiri dana postati pravo filmsko središte malih kreativaca i filmskih entuzijasta.

IZLOŽBA I PROJEKCIJA FILMA “NIGDAR NI BILO”OTVARAJU 9. SFF

Mateja Štefinščak, magistrica animiranog filma i novih medija autorica je kratkometražnog animiranog filma Nigdar ni bilo koji će uz istoimenu izložbu otvoriti deveto izdanje Star Film Festa u četvrtak 1. rujna u 19 sati i 30 minuta... »više

19. Ljetna škola filma Šipan 2022.

Godina prije jubileja prepuna odličnih filmskih programa

Početak kolovoza donosi nam još jedno filmsko ljeto na Šipanu. Nakon dvije pandemijske godine u kojima su organizatori ovog projekta, Miro Bronzić i Nils Neubert iz udruge Škola filma Šipan, uz gotovo pa puni program uspjeli... »više

Završile radionice u dvorcu Stara Sušica – predstavljamo četiri filma kao rezultat edukacije!

Filmske radionice za djecu i mlade koje su se ove godine održale po četrnaesti put, ali po prvi puta u planinarskom domu Dvorac Stara Sušica, trajale su od 18. do 23. srpnja, uz sudjelovanje 35 djece u dobi od 12 do 17 godina... »više

Počele ljetne radionice u dvorcu Stara Sušica!

Četrnaesti puta Hrvatski filmski savez organizira Filmske radionice za djecu i mlade koje se ovaj tjedan održavaju u prekrasnom planinarskom domu Dvorac Stara Sušica. Na radionicama sudjeluje 35 sudionika u dobi od 12 do 17 godina... »više