Novosti

Facebook HFS
17.02.2021.
Restart laboratoriji u Klubu PFT-a

Ovoga četvrtka, 18. veljače s početkom u 20 sati u Klubu Pulske filmske tvornice pogledat ćemo pet kratkih nagrađivanih dokumentaraca nastalih u sklopu Restart Laboratorija, produkcijske platforme za debitantske autore festivalskih filmova koju vodi producentica Vanja Jambrović u sklopu udruge Restart.

Večer će se održati uživo i putem Zoom-a, a razgovor s Vanjom Jambrović i autorima moderirat će Marko Zdravković-Kunac.

https://bit.ly/3rZ5PPG
Meeting ID: 844 6408 3955
Passcode: 289916

Program:

Branko Vilus: Predsjednički vlak
2009., kratki dokumentarni, 14 min

Đuro Gavran: Bojan
2010., kratki dokumentarni, 13 min

Igor Bezinović: Samoupravni film
2012, kratki dokumentarni, 8 min.

Lucija Bušić: Noćna
2012., kratki eksperimentalni, 5 min.

Katerina Duda: Strujanja
2019., kratki dokumentarni, 16 min.

Restart laboratorij je besplatni program kontinuirane edukacije, tehničke i sadržajne pomoći mladim autorima u Zagrebu i Hrvatskoj, kako bi napravili svoje prve dokumentarne filmove. Otvoren je za sve koji se jave i pošalju svoju ideju (sinopsis, scenarij, tretman, već snimljeni materijal) za dokumentarni film. Uz stručno vodstvo i mentorstvo autori samostalno prolaze kroz cijeli proces produkcije filma, a na raspolaganju imaju snimateljsku i tonsku opremu te montažu.

Po dovršetku filma, sudjeluju i u procesu distribucije pa nerijetko putuju kako bi film premijerno predstavili na nekom od europskih ili hrvatskih filmskih festivala. Ovakav proces je edukacijski poligon za prve redateljske korake i dodatno usavršavanje za iskusnije autore te može biti dobra priprema za duže dokumentarne filmove.

Vanja Jambrović rođena je 1980. u Zagrebu, a 2005. godine diplomirala je komparativnu književnost i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a 2011. godine diplomirala je produkciju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Od 2009. radi kao producentica u organizaciji Restart. Kao producentica potpisuje mnoge dokumentarne i kratke igrane filmove autora Nebojše Slijepčevića, Gorana Devića, Ivana Ramljaka, Kristine Kumrić i drugih... Filmovi koje je producirala prikazani su na brojnim svjetskim festivalima, a film „Srbenka“ bio je nominiran za najvišu europsku filmsku nagradu.

Od 2020. godine predaje na Akademiji dramske umjetnosti kolegij «Produkcija dokumentarnog filma» studentima 2. godine MA režije dokumentarnog filma i filmske produkcije. 
U Restartu pored Laboratorija vodi i edukacijski program „Masterclass“ namijenjen filmskim profesionalcima u Hrvatskoj.

Restart je udruga usmjerena na stvaranje alternativnih medijskih kanala kroz edukaciju, produkciju, distribuciju i tehničku pomoć. Fokusirani su na obrazovanje za korištenje videa za promociju aktivizma, ljudskih prava i nezavisne kulture. U suradnji s festivalima, lokalnim udrugama i institucijama razvijaju i pomažu oko osnivanja i umrežavanja aktivističkih produkcija u svrhu stvaranja efikasne alternative mainstream medija.

Osnivači udruge su istaknuti filmski i medijski djelatnici angažirani na polju dokumentarnog, eksperimentalnog i animiranog filma te s velikim iskustvom u organizaciji, produkciji i odnosima s javnošću.

-------------

Ulaz na projekciju je besplatan.

Svi koji žele prisustvovati projekcijama uživo, mole se da se jave na klub.pft@gmail.com kako bi zbog ograničenog broja mjesta najavili svoj dolazak na vrijeme.

Ostali koji događaju žele prisustvovati online, mogu to učiniti putem Zoom linka:

https://bit.ly/3rZ5PPG
Meeting ID: 844 6408 3955
Passcode: 289916

Program kluba Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Grad Pula, Hrvatski audiovizualni centar i Zaklada Kultura nova.

------------

O filmovima:

Branko Vilus: Predsjednički vlak
2009., kratki dokumentarni, 14 min
Film je snimljen u vlaku koji prometuje između Zagreba i Ploča. Iako povezuje dva grada u Hrvatskoj, ova željeznička linija prolazi gotovo cijelom Bosnom i Hercegovinom. Vlak prolazi kroz Banja Luku, Sarajevo i Mostar, ponovno povezujući ratom razdvojene narode. Bošnjaci, Hrvati i Srbi, možda kao nigdje drugdje u Bosni, dijele isti prostor, bez obzira na vjeru i narodnost. Ne postoje vagoni ni kupei rezervirani za nacije, postoji samo jedan vlak i njegovi putnici. Autorovi suputnici u vlaku pripadnici su različitih naroda i vjera, no autor im svima postavlja isto pitanje - "Što biste vi učinili da ste predsjednik države?

Đuro Gavran: Bojan
2010., kratki dokumentarni, 13 min
Matija i Bojan odrastali su zajedno. Njihovo je prijateljstvo naglo prekinuto kada je Bojan s obitelji, preko noći, napustio stan u kojem su do tada živjeli i otišao bez pozdrava. Bio je početak devedesetih, a oni su spadali među 'nepodobne'. Bili su pogrešne nacionalnosti. Premlad da bi shvatio ratnu situaciju ili zašto je izgubio prijatelja, Matija ga je 15 godina kasnije odlučio potražiti.

Igor Bezinović: Samoupravni film
2012, kratki dokumentarni, 8 min.
U lipnju 2011. godine radnici brodogradilišta "Mali Lošinj" su tijekom dva tjedna snimali svoju radnu svakodnevicu u sklopu Škver Art Festivala. Povodom rasprave o brodogradnji kao hrvatskoj strateškoj nacionalnoj industriji, montirali smo radničke snimke u participativni film nazvan "Samoupravni film", u trajanju 8 minuta.

Lucija Bušić: Noćna
2012., kratki eksperimentalni, 5 min.
Noćna... smjena, priča, ulica. Eksperimentalno dokumentarni kratki film o zagrebačkim peračima ulica u formi gustog foto eseja (887 fotografija) kojem je tehnikom stop animacije dan vremenski slijed. Zagrebački „mlazničari“ prikazani su u dva karakteristična prostora: glasno praznom gradu, te tiho punim prostorima poduzeća Čistoća ('punionica', garderobe...). Repetitivni, visoko estetizirani kadrovi pranja kroz kontrast s neočekivanim, nimalo utišanim, 'zatamnjenim' tonom, donose, vrlo bliske i svakodnevne, karaktere perača. Kraj je ništa drugo do namjerna greška proizašla iz dojma da posao perača niti ne može biti završen, samo prekinut do sljedeće noći.

Katerina Duda: Strujanja
2019., kratki dokumentarni, 16 min.
U iseljenoj poslovnoj zgradi preostale su samo biljke. U velikom i nekoć raskošnom prostoru, vrtlarka i dalje održava bilje posebno uklopljeno u arhitekturu, a ono u teglama probire i priprema za preseljenje na nove lokacije. Biljke, koje su dominirale impozantnim interijerom u osamdesetim godinama, u zgradi bez ljudi stvaraju novu temporalnost. Osim vrtlarke, jedan vatrogasac zadužen je za ophodnju ispražnjene zgrade, provodeći obilaske i održavanje ni za koga

Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

Darije Petković

Profesor Darije Petković je 2010. preuzeo samo godinu prije pokrenutu radionicu za digitalnu fotografiju na Školi medijske kulture Dr. Ante Peterlić i uspješno ju vodi svih proteklih jedanaest sezona... »više

Traju prijave filmova na 12. VAFI & RAFI festival

Početkom mjeseca službeno su otvorene prijave na dvanaesti po redu VAFI & RAFI – internacionalni festival animiranog filma djece i mladih, a prijave traju do 15. ožujka. Ovogodišnje izdanje festivala bit će održano u Rijeci... »više

FIRST FILMS FIRST

Goetheova filmska akademija za mlade redatelje iz Jugoistočne Europe
Otvoren je poziv za šesto izdanje programa Goethe-Istituta FIRST FILMS FIRST... »više

Novi video Hrvatskog državnog arhiva

Najpoznatije djelo arhitekta Rudolfa Lubynskog

Nastavljajući seriju video priloga autorice dr, sc. Darije Hofgräff, Hrvatski državni arhiv je povodom ovogodišnje Noći muzeja, održane 29. siječnja 2021. godine u virtualnim uvjetima izazvanim pandemijom korona virusa, premijerno prikazao novi, već treći u nizu... »više