Novosti

Facebook HFS
17.02.2021.
FIRST FILMS FIRST
Goetheova filmska akademija za mlade redatelje iz Jugoistočne Europe

Otvoren je poziv za šesto izdanje programa Goethe-Istituta FIRST FILMS FIRST.

Krajnji rok za prijavu je 1. ožujak 2021. godine.

FIRST FILMS FIRST je intenzivni edukacijski program za mlade redatelje iz Jugoistočne Europe koji je Goethe-Institut pokrenuo 2016. godine. Radi se o inovativanom programu stručnog usavršavanja, čiji je cilj mladim filmskim stvarateljima iz Jugoistočne Europe pomoći u pripremanju prvog dugometražnog igranog filma. U programu FIRST FILMS FIRST sudjeluje osmero mladih redatelja iz Jugoistočne Europe koji zahvaljujući programu dobivaju priliku da ostvare svoj profesionalni san.

Akademiju za mlade redatelje Goethe-Instituta FIRST FILMS FIRST realiziraju Goethe-Instituti u zemljama Jugoistočne Europe, nacionalni filmski centri i akademije iz ove regije, kao i filmski festivali u Cluju, Bitoli, Beogradu i Sofiji.

Program FIRST FILMS FIRST sastoji se od četiri modula koji se realiziraju u periodu od godinu dana, a sudionici će sa svojim prvim dugometražnim igranim filmom u tom razdoblju proći kroz sve faze razvoja filmskog projekta. U fokusu su pritom teme i zadaci poput rada na scenariju, razvoja karakterističnog vizualnog filmskog stila, rada s glumicama i glumcima, produkcije, pitchinga & packaginga debitantskog dugometražnog filma. Mentori su vodeći europski stručnjaci i filmaši.

FIST FILMS FIRST prima samo osam sudionika. Time se omogućuje osoban pristup i izmjene u programu, kako bi se zadovoljile individualne potrebe svakoga od njih.

Svaki modul održava se tijekom jednog od vodećih filmskih festivala u Jugoistočnoj Europi: na Transilvania International Film Festivalu u Cluju (Rumunjska), Manaki Brothers Film Festivalu u Bitoli (Makedonija), Festivalu autorskog filma u Beogradu (Srbija) i Sofia International Film Festivalu (Bulgarska).
Ovisno o pandemiji, moguće je da se moduli odvijaju u online formatu. Program je besplatan za odabrane polaznike. Sve informacije o postupku prijave možete pronaći ovdje.

Program 2021.

Lipanj 2021.
Prvi modul: OD PRIČE DO SCENARIJA
U sklopu Transilvania International Film Festival, Cluj Napoca / Rumunjska

Rujan 2021.
Drugi modul: PRONAĐITE JEDINSTVENI VIZUALNI STIL ZA VLASTITI FILM  & DALJNJI RAZVOJ SCENARIJA
U sklopu “Manaki Brothers” International Cinematographers Film Festivala, Bitola / Sjeverna Makedonija

Studeni / prosinac 2021.
Treći modul: REŽIJA I DALJNI RAZVOJ SCENARIJA
U sklopu Festivala autorskog filma, Beograd / Srbija

Ožujak 2022.
Četvrti modul: PRIPREMA ZA VELIKI SVIJET – PREDSTAVLJANJE I PAKIRANJE SVOG PROJEKTA
U sklopu Sofia International Film Festival / Bugarska

Program završava prezentacijom projekta (pitchem) pred skupinom međunarodno relevantnih producenata i distributera na Sofia Meetings, jednom od vodećih regionalnih tržišta koprodukcije.

Novi video Hrvatskog državnog arhiva

Najpoznatije djelo arhitekta Rudolfa Lubynskog

Nastavljajući seriju video priloga autorice dr, sc. Darije Hofgräff, Hrvatski državni arhiv je povodom ovogodišnje Noći muzeja, održane 29. siječnja 2021. godine u virtualnim uvjetima izazvanim pandemijom korona virusa, premijerno prikazao novi, već treći u nizu... »više

Otvorene prijave na online radionicu filmske kritike pod mentorstvom Jonathana Rosenbauma

U sklopu edukativnog programa Kino klub Split najavljuje i poziva sve zainteresirane da se prijave na online radionicu čitanja i pisanja filmske kritike pod mentorstvom istaknutog filmskog kritičara Jonathana Rosenbauma. Prijave su otvorene do 9. veljače. »više

Filmski četvrtak u HDA

Hrvatska prije sedamdeset godina

Poslije višemjesečne pauze izazvane pandemijom korona virusa, ali i posljedicama zagrebačkog i banijskog potresa, Hrvatski državni arhiv obnavlja seriju projekcija pod zajedničkim nazivom Filmski četvrtak u HDA... »više

Siječanjska tradicija

Mlade nade dubrovačkog filma

Već je godinama (točnije, punih pet) uobičajeno da se, u okviru Foruma mladih, zadnjeg tjedna siječnja sugrađanima i svima zainteresiranim predstavljaju mlade nade dubrovačke sedme umjetnosti... »više