Novosti

Facebook HFS
17.02.2021.
Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić
Darije Petković

Profesor Darije Petković je 2010. preuzeo samo godinu prije pokrenutu radionicu za digitalnu fotografiju na Školi medijske kulture Dr. Ante Peterlić i uspješno ju vodi svih proteklih jedanaest sezona. Polaznici ga pamte kao ozbiljnog voditelja koji sve zna o fotografiji, i analognoj i digitalnoj, i crno-bijeloj i onoj u boji, o snimanju, izradi, o odabiru motiva i postavljanju foto-izložbe. A spreman je znanje dijeliti s njima.   

Rođen 27. veljače 1974. u Zagrebu, u kojem je proveo cijeli svoj dosadašnji život, 1992. godine je završio srednju školu i postao fotografski tehničar pa onda iduće dvije godine radio u fotografskim atelierima gdje se bavio studijskom reklamnom i komercijalnom fotografijom te laboratorijskim poslovima. I stjecao brojna praktična iskustva! Studij filmskog i televizijskog snimanja upisao je 1994. godine na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, a nakon diplome stekao zvanje akademskog snimatelja.   

Paralelno sa studijem na Akademiji započinje i vrlo uspješnu karijeru novinskog-magazinskog fotografa, u kojoj brzo napreduje. Počinje kao ugovorni fotograf tjednika Panorama, pa iduće godine nastavlja raditi i za Nacional, a 1997. zapošljava se u EPH (Europa Press Holding) kao fotograf. Dvije je godine bio urednik fotografije u Poslovnom tjedniku, a od 2002. do 2005. u tjedniku Globus. Iako urednik i dalje obavlja i fotografske zadatke na terenu, najviše snimajući portrete političara i javnih osoba, ali i reportaže. Angažiran je i u drugim izdanjima EPH, poput Cosmopolitana,  Playboya ili Mile za koje snima i table top fotografije (tzv. beauty shots), kao i u brojnim političkim ili privrednim kampanjama.

Cijelo se vrijeme bavi i umjetničkom fotografijom, snima, izlaže, a zanimljivo je da sam obrađuje i povećava fotografije u svom laboratoriju. Ostvario je i javnosti izložio više ciklusa fotografija s putovanja ili iz privatnog života, poput Karneval u Veneciji, Karmelićanke iz Liverpoola, Jeruzalem, Cirkus, Lea, Lea u šetnji ili Sobe s pogledom.
Već dugo radi veliku seriju i nadalje društveno angažiranih fotografija pod nazivima Crvena luka (2018.), Glasačke kutije SRH (2018.), Biblioteka Političke škole u Kumrovcu (2018.), Razgovori bez svjedoka (2018.), Konjićev skok (2019.), Šuma Bedenik (2019.) i Uvala Slana (2019.) koje u kondenziranom obliku predstavlja na izložbi Damnatio Memoriae 2019. godine.  

Autor je umjetničke knjige Zemlja čuda, koja je objavljena 2015. godine u izdanju Akademije dramske umjetnosti, a njegova bibliografija obuhvaća seriju novinskih članaka, osvrta i kritika, kataloge izložbi te televizijskih prikaza i emisija.

Član je fotografske sekcije Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti  Hrvatske (ULUPUH).

Od ožujka 2005. je zaposlen na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu u suradničkom zvanju asistenta, u prosincu 2009. je izabran u umjetničko nastavno zvanje docenta te u srpnju 2015. godine u zvanje izvanrednog profesora umjetnosti.
Početkom 2020. se zarazio korona virusom, bio u bolnici mjesec dana i prebolio COVID-19, a o svom bolnom i mučnom iskustvu vodio detaljan fotografski dnevnik pa ga prezentirao izložbom pod nazivom Bolnički dnevnik.

A poslije svega spakirao uobičajenu golemu količinu opreme potrebne za radionicu digitalne fotografije na ŠMK i održao je uspješno i do kraja. Pa će se ponovo vratiti na Školu medijske kulture Dr. Ante Peterlić i iduće godine. I, nadajmo se, još niz sezona koje su tek pred svima nama.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

Traju prijave filmova na 12. VAFI & RAFI festival

Početkom mjeseca službeno su otvorene prijave na dvanaesti po redu VAFI & RAFI – internacionalni festival animiranog filma djece i mladih, a prijave traju do 15. ožujka. Ovogodišnje izdanje festivala bit će održano u Rijeci... »više

FIRST FILMS FIRST

Goetheova filmska akademija za mlade redatelje iz Jugoistočne Europe
Otvoren je poziv za šesto izdanje programa Goethe-Istituta FIRST FILMS FIRST... »više

Novi video Hrvatskog državnog arhiva

Najpoznatije djelo arhitekta Rudolfa Lubynskog

Nastavljajući seriju video priloga autorice dr, sc. Darije Hofgräff, Hrvatski državni arhiv je povodom ovogodišnje Noći muzeja, održane 29. siječnja 2021. godine u virtualnim uvjetima izazvanim pandemijom korona virusa, premijerno prikazao novi, već treći u nizu... »više

Otvorene prijave na online radionicu filmske kritike pod mentorstvom Jonathana Rosenbauma

U sklopu edukativnog programa Kino klub Split najavljuje i poziva sve zainteresirane da se prijave na online radionicu čitanja i pisanja filmske kritike pod mentorstvom istaknutog filmskog kritičara Jonathana Rosenbauma. Prijave su otvorene do 9. veljače. »više