Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

Darije Petković

Profesor Darije Petković je 2010. preuzeo samo godinu prije pokrenutu radionicu za digitalnu fotografiju na Školi medijske kulture Dr. Ante Peterlić i uspješno ju vodi svih proteklih jedanaest sezona. Polaznici ga pamte kao ozbiljnog voditelja koji sve zna o fotografiji, i analognoj i digitalnoj, i crno-bijeloj i onoj u boji, o snimanju, izradi, o odabiru motiva i postavljanju foto-izložbe. A spreman je znanje dijeliti s njima.   

Rođen 27. veljače 1974. u Zagrebu, u kojem je proveo cijeli svoj dosadašnji život, 1992. godine je završio srednju školu i postao fotografski tehničar pa onda iduće dvije godine radio u fotografskim atelierima gdje se bavio studijskom reklamnom i komercijalnom fotografijom te laboratorijskim poslovima. I stjecao brojna praktična iskustva! Studij filmskog i televizijskog snimanja upisao je 1994. godine na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, a nakon diplome stekao zvanje akademskog snimatelja.   

Paralelno sa studijem na Akademiji započinje i vrlo uspješnu karijeru novinskog-magazinskog fotografa, u kojoj brzo napreduje. Počinje kao ugovorni fotograf tjednika Panorama, pa iduće godine nastavlja raditi i za Nacional, a 1997. zapošljava se u EPH (Europa Press Holding) kao fotograf. Dvije je godine bio urednik fotografije u Poslovnom tjedniku, a od 2002. do 2005. u tjedniku Globus. Iako urednik i dalje obavlja i fotografske zadatke na terenu, najviše snimajući portrete političara i javnih osoba, ali i reportaže. Angažiran je i u drugim izdanjima EPH, poput Cosmopolitana,  Playboya ili Mile za koje snima i table top fotografije (tzv. beauty shots), kao i u brojnim političkim ili privrednim kampanjama.

Cijelo se vrijeme bavi i umjetničkom fotografijom, snima, izlaže, a zanimljivo je da sam obrađuje i povećava fotografije u svom laboratoriju. Ostvario je i javnosti izložio više ciklusa fotografija s putovanja ili iz privatnog života, poput Karneval u Veneciji, Karmelićanke iz Liverpoola, Jeruzalem, Cirkus, Lea, Lea u šetnji ili Sobe s pogledom.
Već dugo radi veliku seriju i nadalje društveno angažiranih fotografija pod nazivima Crvena luka (2018.), Glasačke kutije SRH (2018.), Biblioteka Političke škole u Kumrovcu (2018.), Razgovori bez svjedoka (2018.), Konjićev skok (2019.), Šuma Bedenik (2019.) i Uvala Slana (2019.) koje u kondenziranom obliku predstavlja na izložbi Damnatio Memoriae 2019. godine.  

Autor je umjetničke knjige Zemlja čuda, koja je objavljena 2015. godine u izdanju Akademije dramske umjetnosti, a njegova bibliografija obuhvaća seriju novinskih članaka, osvrta i kritika, kataloge izložbi te televizijskih prikaza i emisija.

Član je fotografske sekcije Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti  Hrvatske (ULUPUH).

Od ožujka 2005. je zaposlen na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu u suradničkom zvanju asistenta, u prosincu 2009. je izabran u umjetničko nastavno zvanje docenta te u srpnju 2015. godine u zvanje izvanrednog profesora umjetnosti.
Početkom 2020. se zarazio korona virusom, bio u bolnici mjesec dana i prebolio COVID-19, a o svom bolnom i mučnom iskustvu vodio detaljan fotografski dnevnik pa ga prezentirao izložbom pod nazivom Bolnički dnevnik.

A poslije svega spakirao uobičajenu golemu količinu opreme potrebne za radionicu digitalne fotografije na ŠMK i održao je uspješno i do kraja. Pa će se ponovo vratiti na Školu medijske kulture Dr. Ante Peterlić i iduće godine. I, nadajmo se, još niz sezona koje su tek pred svima nama.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

17.02.2021.