Restart laboratoriji u Klubu PFT-a

Ovoga četvrtka, 18. veljače s početkom u 20 sati u Klubu Pulske filmske tvornice pogledat ćemo pet kratkih nagrađivanih dokumentaraca nastalih u sklopu Restart Laboratorija, produkcijske platforme za debitantske autore festivalskih filmova koju vodi producentica Vanja Jambrović u sklopu udruge Restart.

Večer će se održati uživo i putem Zoom-a, a razgovor s Vanjom Jambrović i autorima moderirat će Marko Zdravković-Kunac.

https://bit.ly/3rZ5PPG
Meeting ID: 844 6408 3955
Passcode: 289916

Program:

Branko Vilus: Predsjednički vlak
2009., kratki dokumentarni, 14 min

Đuro Gavran: Bojan
2010., kratki dokumentarni, 13 min

Igor Bezinović: Samoupravni film
2012, kratki dokumentarni, 8 min.

Lucija Bušić: Noćna
2012., kratki eksperimentalni, 5 min.

Katerina Duda: Strujanja
2019., kratki dokumentarni, 16 min.

Restart laboratorij je besplatni program kontinuirane edukacije, tehničke i sadržajne pomoći mladim autorima u Zagrebu i Hrvatskoj, kako bi napravili svoje prve dokumentarne filmove. Otvoren je za sve koji se jave i pošalju svoju ideju (sinopsis, scenarij, tretman, već snimljeni materijal) za dokumentarni film. Uz stručno vodstvo i mentorstvo autori samostalno prolaze kroz cijeli proces produkcije filma, a na raspolaganju imaju snimateljsku i tonsku opremu te montažu.

Po dovršetku filma, sudjeluju i u procesu distribucije pa nerijetko putuju kako bi film premijerno predstavili na nekom od europskih ili hrvatskih filmskih festivala. Ovakav proces je edukacijski poligon za prve redateljske korake i dodatno usavršavanje za iskusnije autore te može biti dobra priprema za duže dokumentarne filmove.

Vanja Jambrović rođena je 1980. u Zagrebu, a 2005. godine diplomirala je komparativnu književnost i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a 2011. godine diplomirala je produkciju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Od 2009. radi kao producentica u organizaciji Restart. Kao producentica potpisuje mnoge dokumentarne i kratke igrane filmove autora Nebojše Slijepčevića, Gorana Devića, Ivana Ramljaka, Kristine Kumrić i drugih... Filmovi koje je producirala prikazani su na brojnim svjetskim festivalima, a film „Srbenka“ bio je nominiran za najvišu europsku filmsku nagradu.

Od 2020. godine predaje na Akademiji dramske umjetnosti kolegij «Produkcija dokumentarnog filma» studentima 2. godine MA režije dokumentarnog filma i filmske produkcije. 
U Restartu pored Laboratorija vodi i edukacijski program „Masterclass“ namijenjen filmskim profesionalcima u Hrvatskoj.

Restart je udruga usmjerena na stvaranje alternativnih medijskih kanala kroz edukaciju, produkciju, distribuciju i tehničku pomoć. Fokusirani su na obrazovanje za korištenje videa za promociju aktivizma, ljudskih prava i nezavisne kulture. U suradnji s festivalima, lokalnim udrugama i institucijama razvijaju i pomažu oko osnivanja i umrežavanja aktivističkih produkcija u svrhu stvaranja efikasne alternative mainstream medija.

Osnivači udruge su istaknuti filmski i medijski djelatnici angažirani na polju dokumentarnog, eksperimentalnog i animiranog filma te s velikim iskustvom u organizaciji, produkciji i odnosima s javnošću.

-------------

Ulaz na projekciju je besplatan.

Svi koji žele prisustvovati projekcijama uživo, mole se da se jave na klub.pft@gmail.com kako bi zbog ograničenog broja mjesta najavili svoj dolazak na vrijeme.

Ostali koji događaju žele prisustvovati online, mogu to učiniti putem Zoom linka:

https://bit.ly/3rZ5PPG
Meeting ID: 844 6408 3955
Passcode: 289916

Program kluba Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Grad Pula, Hrvatski audiovizualni centar i Zaklada Kultura nova.

------------

O filmovima:

Branko Vilus: Predsjednički vlak
2009., kratki dokumentarni, 14 min
Film je snimljen u vlaku koji prometuje između Zagreba i Ploča. Iako povezuje dva grada u Hrvatskoj, ova željeznička linija prolazi gotovo cijelom Bosnom i Hercegovinom. Vlak prolazi kroz Banja Luku, Sarajevo i Mostar, ponovno povezujući ratom razdvojene narode. Bošnjaci, Hrvati i Srbi, možda kao nigdje drugdje u Bosni, dijele isti prostor, bez obzira na vjeru i narodnost. Ne postoje vagoni ni kupei rezervirani za nacije, postoji samo jedan vlak i njegovi putnici. Autorovi suputnici u vlaku pripadnici su različitih naroda i vjera, no autor im svima postavlja isto pitanje - "Što biste vi učinili da ste predsjednik države?

Đuro Gavran: Bojan
2010., kratki dokumentarni, 13 min
Matija i Bojan odrastali su zajedno. Njihovo je prijateljstvo naglo prekinuto kada je Bojan s obitelji, preko noći, napustio stan u kojem su do tada živjeli i otišao bez pozdrava. Bio je početak devedesetih, a oni su spadali među 'nepodobne'. Bili su pogrešne nacionalnosti. Premlad da bi shvatio ratnu situaciju ili zašto je izgubio prijatelja, Matija ga je 15 godina kasnije odlučio potražiti.

Igor Bezinović: Samoupravni film
2012, kratki dokumentarni, 8 min.
U lipnju 2011. godine radnici brodogradilišta "Mali Lošinj" su tijekom dva tjedna snimali svoju radnu svakodnevicu u sklopu Škver Art Festivala. Povodom rasprave o brodogradnji kao hrvatskoj strateškoj nacionalnoj industriji, montirali smo radničke snimke u participativni film nazvan "Samoupravni film", u trajanju 8 minuta.

Lucija Bušić: Noćna
2012., kratki eksperimentalni, 5 min.
Noćna... smjena, priča, ulica. Eksperimentalno dokumentarni kratki film o zagrebačkim peračima ulica u formi gustog foto eseja (887 fotografija) kojem je tehnikom stop animacije dan vremenski slijed. Zagrebački „mlazničari“ prikazani su u dva karakteristična prostora: glasno praznom gradu, te tiho punim prostorima poduzeća Čistoća ('punionica', garderobe...). Repetitivni, visoko estetizirani kadrovi pranja kroz kontrast s neočekivanim, nimalo utišanim, 'zatamnjenim' tonom, donose, vrlo bliske i svakodnevne, karaktere perača. Kraj je ništa drugo do namjerna greška proizašla iz dojma da posao perača niti ne može biti završen, samo prekinut do sljedeće noći.

Katerina Duda: Strujanja
2019., kratki dokumentarni, 16 min.
U iseljenoj poslovnoj zgradi preostale su samo biljke. U velikom i nekoć raskošnom prostoru, vrtlarka i dalje održava bilje posebno uklopljeno u arhitekturu, a ono u teglama probire i priprema za preseljenje na nove lokacije. Biljke, koje su dominirale impozantnim interijerom u osamdesetim godinama, u zgradi bez ljudi stvaraju novu temporalnost. Osim vrtlarke, jedan vatrogasac zadužen je za ophodnju ispražnjene zgrade, provodeći obilaske i održavanje ni za koga

17.02.2021.