Zapis

Facebook HFS
67
2009
67/2009
41. REVIJA HRVATSKOG FILMSKOG I VIDEOSTVARALAŠTVA U SPLITU
Revija još neotkrivenih talenata

Svaka informacija poslana je s namjerom da se na nekoga utječe, bilo da je riječ o pojedincu ili kolektivu. Ciljevi slanja informacije mogu biti mnogostruki: uvjeravanje u ispravnost izbora određenog političkog programa, psihološki zahvat u svijest javnog mnijenja, zastupanje određene teorije ili stajališta. S druge pak strane, namjera takva pothvata može imati i plemenitije implikacije: obogaćivanje novim spoznajama, prosvjećivanje određene socijalne skupine, iznošenje istine, dobrote i ljepote na svjetlo dana… Bilo da je riječ o komunikaciji u smislu manipulacije ili prosvjećivanja, činjenica jest da oduvijek postoji potreba za takvom vrstom socijalne transakcije.

Sukladno tomu, filmski autor svojom idejom mora privući gledatelja, zadobiti njegovu pozornost i potaknuti ga na kritičko mišljenje. Ono što je važno kako za film tako i za sve umjetničke discipline jest uporaba medija kao platforme posredovanjem koje prenosimo (s)misao, ideje i poruke koje potiču osobu ili socijalnu skupinu na rasuđivanje, širenje horizonta pa i – ako je poruka dovoljno jaka i relevantna – na životnu promjenu.

S jedne se strane susrećemo s divovskim produkcijama poput BBC-a, dok na drugoj nailazimo na pokušaje mladih amatera i filmskih početnika, koji svoje uratke prijavljuju ne bi li ih netko pročitao, shvatio i prepoznao kao filmske ili videoautore. Osim toga, filmski autori kradu gledateljevo vrijeme, i stoga mu se moraju odužiti. Ako je autor izabrao ispravan pristup nekoj problematici, tada će gledatelj izaći zadovoljan (bio film tragičan ili komičan) jer je pogledao dobar film, no ukoliko izađe iz kinodvorane mrzovoljan, to može značiti da je autor neuvjerljivo komunicirao, odnosno da je napravio loš film.

Uvijek su drugi sudili o mojim radovima, a sada, kada se nalazim u nezahvalnoj poziciji suca, obveza mi je ocjenjivati radove drugih. Budući da ta funkcija nije nimalo laka, pokušavam ostati u okvirima autora, tj. gledati i misliti kao autor. Zanima me koliko se uvjerljivo primjenjuje filmski jezik u stvaralačkom procesu te način na koji su se ideja i tehnika implementirale u cjelokupan filmski proizvod. Revija se kreće u smjeru kvalitete i nastavlja biti ozbiljna manifestacija – prava izložba filmskoga stvaralaštva. I kao autoru i kao članu žirija neizmjerno mi je drago da se ove godine prijavio velik broj filmova koji kotiraju visoko na kvalitativnoj ljestvici. Među njima su i neobično dobro izvedeni radovi. Siguran sam da se među autorima skrivaju mladi talenti čija će imena jednog dana obilježiti našu, a možda i svjetsku kinematografiju.