Zapis

Facebook HFS
63
2008
63/2008
POVODI
Amato – o filmu i o ljubavi

Amato Kurtes, Riječanin, Fiuman, kinoamater s četrdeset godina entuzijazma i plodna rada, danas je najstariji aktivni član Liburnija filma, za kojega je ova godina bila posebno važna.
Kada je prije tri godine u okviru festivala More upoznao Dražena Ilinčića, tada u ulozi člana žirija, entuzijazmom, dojmljivom osobnošću i velikom stvaralačkom energijom očarao je našega poznatog novinara, kritičara i televizijskog urednika.
Dražen je Amatovu životnu i filmsku priču izabrao za temu svoga filmskog prvenca, kratkometražnoga dokumentarnog filma, čije je snimanje počelo u siječnju, a hrvatska premijera održana je u Rijeci već u svibnju ove godine. Dakako, pripreme su počele godinu prije, kada se Dražen upoznao s bogatim opusom iznimnog 79-godišnjeg kinoamatera, iza kojega su brojni autorski filmovi i dokumentarni filmski zapisi.
Ipak, najdojmljivija Amatova priča bila je i središnja tema Draženova filma, a to je njegovo dugogodišnje iskustvo u ulozi imitatora Charlieja Chaplina, u čijem se liku pojavljivao i u nekoliko posljednjih velikih riječkih karnevalskih povorki.
Nadahnuće Chaplinom za Amata nije ostalo samo na javnim imitatorskim nastupima, nego je bitno obilježilo i njegovo filmsko stvaralaštvo. Prije četrdesetak godina Amato je snimao svojevrsne autorske filmske inačice Chaplinovih kratkih filmova, u kojima je bio i scenarist i glumac, ali i snimatelj.
Onda, kada se u čaplinovskom odijelu, s crnim polucilindrom, štapom i prepoznatljivim brkovima trebao pojaviti ispred kamere, ključna je bila uloga njegove žene, Edvige, koja je također i glumila i snimala.
U Ilinčićevu mozaičnom filmu, satkanu od atmosfere, detalja iz života i Amatove filmografije, upoznajemo taj osebujan bračni par, temperamentnog Amata i njegovu Edi, tihu i diskretnu životnu suputnicu i filmsku suradnicu na koju je uvijek mogao računati.

Film Amato odvodi nas na brojne riječke lokacije koje su obilježile dosadašnji Amatov životni put, od riječkih udruga Kinoklub Liburnija film i Kinoklub Jadran, brodogradilišta 3. maj, gdje je proveo cijeli radni vijek, do Velike povorke riječkoga karnevala...
Uz producentsko vodstvo Vere Robić Škarica, tajnice Hrvatskoga filmskog saveza, film je realiziran sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske te Odjela gradske uprave za kulturu Grada Rijeke. Njihovu podršku prekrasnim je filmom opravdala ekipa na čelu sa Draženom Ilinčićem, scenaristom i redateljem, sastavljena od vrsnih filmskih profesionalaca, Dražena Drinovca koji potpisuje fotografiju, montažera Damira Čučića te autora glazbe Davora Rocca.
Svečana premijera filma Amato održana je 15. svibnja, slučajno ili ne, baš na dan obilježavanja 49. rođendana Kino-videokluba Liburnija filma, koji je sudjelovao u pripremama premijere. Dvoranu Hrvatskoga kulturnog doma na Sušaku ispunilo je tristo posjetitelja, među kojima su sjedili brojni Amatovi kolege iz brodogradilišta, članovi Zajednice Talijana u kojoj Amato djeluje desetljećima, njegovi kolege umirovljenici, brojni riječki filmski profesionalci i amateri, fotografi, osobe riječke kulturne scene, predstavnici Hrvatskoga filmskog saveza, Grada Rijeke na čelu s gradonačelnikom mr. Vojkom Obersnelom, Zajednice tehničke kulture Rijeka te mnogi drugi uzvanici.
Tridesetak minuta filma u HKD-u prošle su u tišini u kojoj je Amatova priča ispunila cijeli prostor dvorane svečanošću i predanošću, znatiželjom i sjetom, pričom koja se pamti...
A s prvim slovima odjavne špice filma krenuo je gromoglasan pljesak koji se dugo nije zaustavljao... Čekala se završna riječ voditeljice programa, producenata... No, sve je to palo u drugi plan. Na iznenađenje publike sa zvučnika je krenula charleston-glazba, a odmah s glazbom iz prvog reda, gdje je dotad neouobičajeno mirno sjedio Amato, krenuo je i protagonist, držeći korak s ritmom glazbe...

Za minutu-dvije već je bio na pozornici i prkoseći velikom uzbuđenju s velikog platna spustio se pred publiku te zaplesao stvaran, životan i pun veselja, slaveći ostvarenje svoga velikoga sna. Neodoljivom Amatu odmah su se pridružile i voditeljice, Barbara i Ivana, uz koje je neočekivano, ali na tipičan Amatovnačin, i završila svečana premijera.
Poslije premijere filma Amato počeli su i njegovi festivalski dani, a Amato nestrpljivo očekuje nastavak... Nestrpljivo očekuje redovita klupska druženja u Liburnija filmu te nova snimanja za koja već sada ima i ideje i energije...
A u 2009. čeka ga dosta posla i da će se na njegov entuzijazam i kreativnost računati... Naime, u idućoj će godini proslaviti čak dvije pedesete obljetnice: u siječnju bračnu, a u svibnju klupsku...
Njegovo čaplinovsko odijelo, šešir, štap i brkove treba opet pripremiti...

SADRŽAJ

ZAPIS