Novosti

Facebook HFS
27.03.2019.
Priručnik za korištenje filma u razrednoj i nastavi medijske kulture
Hrvatski filmski savez dio je pilot-projekta Filmovi ne padaju s Marsa, na kojem je Studio dim okupio vodeće hrvatske stručnjake za filmsku i medijsku pismenost – Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatski filmski savez, Međunarodni filmski festival za djecu KinoKino te portal medijskapismenost.hr Agencije za elektroničke medije i UNICEF-a.

S početkom distribucije domaćeg filma za djecu Moj dida je pao s Marsa, čije prikazivanje učenicima osnovnih škola preporučuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a u susret drugim Danima medijske pismenosti, stručnoj je pedagoškoj javnosti predstavljena u nas jedinstvena digitalna publikacija – Međuzvjezdani filmološko-metodički priručnik.

Prije svega, radi se o sjajnom filmu, filmu koji će djeca sigurno voljeti, i koji može biti izvrsno oruđe u rukama profesora, učitelja i nastavnika u podučavanju, ali i širenju filmske i medijske pismenosti u Hrvatskoj. Ovaj projekt pomoć je svim nastavnicima, učiteljima i filmskim radnicima koji godinama rade na stvaranju filmski pismene kino publike trudeći se podupirati domaći i europski film upravo učenjem o tome što film jest i kako ga gledati. ‘Moj dida je pao s Marsa’ izvrstan je primjer kvalitetnoga dječjeg filma koji smo godinama čekali i veseli nas njegova predstojeća ‘obrazovna’ turneja po Hrvatskoj.

Međuzvjezdani filmološko-metodički priručnik specijalizirano je izdanje koje donosi metodičku pripremu za korištenje filma u razrednoj i nastavi medijske kulture, a u idućoj fazi projekta i pripremu za korištenje filma u nastavi fizike i zemljopisa.

Autorice tekstova u priručniku su stručnjakinje u području filmskog obrazovanja, Ana Đordić i Jelena Modrić, ujedno i voditeljice Filmske naSTAVe u Tuškancu i predavačice na Školi medijske kulture Dr. Ante Peterlić,  te Marina Gabelica s Učiteljskog fakulteta u Zagrebu, a urednik publikacije je Uroš Živanović, voditelj Projekta filmske pismenosti u HAVC-u.

Doprinos u širenju filmske i medijske pismenosti

Na više od 30 stranica sadržava ilustrirane materijale za pripremu nastave, radne listiće te prijedloge aktivnosti i zadataka za učenike, a koju je u formi digitalne publikacije moguće besplatno preuzeti s portala medijskapismenost.hr i didasmarsa.com, kao i mrežnih stranica partnera projekta. Priručnik prati niz edukacijskih video materijala koji otkrivaju tajne nastanka pojedinih elemenata filma, a koji se se mogu besplatno preuzeti na stranici projekta Filmovi ne padaju s Marsa.

“HAVC je donošenjem novog Nacionalnog programa za 2021. i pokretanjem Projekta filmske pismenosti zacrtao, usudio bih se reći, dugoročno možda i najvažniji strateški cilj u svojem djelovanju do sada – uspostaviti sveobuhvatnu suradnju audiovizualnog i odgojno-obrazovnog sektora kako bi u narednim godinama bili ostvareni značajni iskoraci u povećanju kvantitete i kvalitete nastave filma u Hrvatskoj.

Sve što radimo kroz Projekt filmske pismenosti, pa time i ovaj međuzvjezdani metodički priručnik za ‘Didu s Marsa’, prvenstveno je namijenjeno nastavnicima, odgajateljima, knjižničarima i svim drugim prosvjetnim djelatnicima. Kroz zajedničku suradnju i umrežavanje s filmskim stručnjacima i autorima, kinima, festivalima i audiovizualnim organizacijama, želimo im osigurati sustavnu dostupnost filmova za nastavu, nastavnih materijala kao i raznolike mogućnosti stručnog usavršavanja u području filmske i medijske kulture“, rekao je o ovom projektu Uroš Živanović.

Robert Tomljenović, zamjenik ravnatelja Agencije za elektroničke medije, pojašnjava poveznicu projekta s Danima medijske pismenosti:

“Djecu i mlade treba poučavati medijskoj pismenosti brojnim sredstvima, između ostaloga i filmom. I treba ih poučavati svugdje gdje se oni nalaze, ne samo u školi nego i u kinu. Projekt Dani medijske pismenosti i internetski portal medijskapismenost.hr stoga podržavaju ovaj projekt koji će pomoći nastavnicima da iskoriste brojne prilike za učenje koje pruža gledanje ovog filma – od učenja o filmskoj umjetnosti do korištenja filma kao poticaja za razgovor o brojnim temama medijske pismenosti, kao što je vršnjačko nasilje putem društvenih mreža. No, ovaj priručnik može biti koristan i roditeljima. Na portalu medijskapismenost.hr često ističemo važnost roditeljske uključenosti u medijski život djeteta, a zajedničko gledanje ovog filma, razgovor  i razne aktivnosti na koje vas film, odnosno materijali mogu potaknuti dobar s u način za obiteljsko druženje uz film i medije.”

Film koji je inspirirao cijeli ovaj projekt nastao je u produkciji Marine Andree Škop i Darije Kulenović Gudan iz zagrebačkog Studija dim u suradnji s partnerima iz još šest europskih zemalja, pa će osim u hrvatska kina biti distribuiran i ona u Norveškoj, Luksemburgu, Sloveniji, BiH, Slovačkoj i Češkoj.

Festivalsku je premijeru imao na KinoKino festivalu Zagrebu, čija ravnateljica Selma Mehadžić ističe kako je cijeli projekt “izvrstan primjer suradnje produkcijskog tima, institucije (u ovom slučaju HAVC-a) i Festivala na promociji filma i stvaranja edukativnih materijala. Riječ je o sinergiji koja će sigurno utjecati na broj gledatelja, ali što je još važnije omogućiti mlađim generacijama zanimljiviji odlazak u kino koji ih može potaknuti na daljnja istraživanja i stjecanje novih znanja.”

Prema motivima priče Moj dida je vanzemaljac Irene Krčelić, scenarij za film Moj dida je pao s Marsa napisali su Pavlica Bajsić i Branko Ružić, a režiju potpisuje višestruko nagrađivani autorski dvojac Dražen Žarković i Marina Andree Škop.

U glavnim su ulogama 12-godišnja debitantica Lana Hranjec te (glasom) jedan od najnagrađivanijih hrvatskih glumaca Ozren Grabarić, a uz njih igraju i proslavljeni norveški glumac Nils Ole Oftebro, velika slovačka komičarska zvijezda Petra Polnišova te mlade hrvatske glumačke nade Alex Rakoš, Sven Barac, Tonka Kovačić, Lucija Šango

Moj dida je pao s Marsa, neobična avantura djevojčice i robota vanzemaljca koji imaju zadatak spasiti njenu djelomično vanzemaljsku obitelj, u hrvatska je kina stigao 21. ožujka.

Dječji filmski događaj godine: 57. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece!

Otvorene su prijave za najveći i najstariji dječji filmski događaj godine. Ovogodišnja, 57. po redu Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece bit će održana u Sisku u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza, Kino kluba Sisak te OŠ Katarina Zrinska Mečenčani, Donji Kukuruzari. »više

Prva hrvatska retrospektiva najznačajnijeg suvremenog japanskog filmaša

Portreti: Suvremeni japanski film Hirokazu Koreedae

Kino Tuškanac, 28. ožujka – 02. travnja 2019.
Od četvrtka, 28. ožujka do utorka, 02. travnja kino Tuškanac donosi prvu hrvatsku retrospektivu od 10 filmova najznačajnijeg suvremenog japanskog redatelja Hirokazu Koreeda... »više

Filmski četvrtak u HDA

Seljačke radne zadruge: uspon i pad

Smatra se kako danas čak 12% ljudi (riječ je dakle o stotinama milijuna) na cijelom svijetu živi i radi u zadrugama koje su u današnjem obliku nastale sredinom devetnaestog stoljeća, pa se transformirale u skladu s društvenim i ekonomskim promjenama u proteklih dvjestotinjak godina... »više

Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

Dubravka Kalinić Lebinec, dipl. uč., savjetnica

Diplomirana učiteljica, sa itekako zasluženim statusom savjetnice, Dubravka Kalinić Lebinec se 2016. godine prvi put pojavila na Školi medijske kulture Dr. Ante Peterlić, a između mnogih privlačnih joj seminarskih programa te osnovnih i specijaliziranih radionica odabrala je Drugi stupanj... »više