Priručnik za korištenje filma u razrednoj i nastavi medijske kulture

Hrvatski filmski savez dio je pilot-projekta Filmovi ne padaju s Marsa, na kojem je Studio dim okupio vodeće hrvatske stručnjake za filmsku i medijsku pismenost – Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatski filmski savez, Međunarodni filmski festival za djecu KinoKino te portal medijskapismenost.hr Agencije za elektroničke medije i UNICEF-a.

S početkom distribucije domaćeg filma za djecu Moj dida je pao s Marsa, čije prikazivanje učenicima osnovnih škola preporučuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a u susret drugim Danima medijske pismenosti, stručnoj je pedagoškoj javnosti predstavljena u nas jedinstvena digitalna publikacija – Međuzvjezdani filmološko-metodički priručnik.

Prije svega, radi se o sjajnom filmu, filmu koji će djeca sigurno voljeti, i koji može biti izvrsno oruđe u rukama profesora, učitelja i nastavnika u podučavanju, ali i širenju filmske i medijske pismenosti u Hrvatskoj. Ovaj projekt pomoć je svim nastavnicima, učiteljima i filmskim radnicima koji godinama rade na stvaranju filmski pismene kino publike trudeći se podupirati domaći i europski film upravo učenjem o tome što film jest i kako ga gledati. ‘Moj dida je pao s Marsa’ izvrstan je primjer kvalitetnoga dječjeg filma koji smo godinama čekali i veseli nas njegova predstojeća ‘obrazovna’ turneja po Hrvatskoj.

Međuzvjezdani filmološko-metodički priručnik specijalizirano je izdanje koje donosi metodičku pripremu za korištenje filma u razrednoj i nastavi medijske kulture, a u idućoj fazi projekta i pripremu za korištenje filma u nastavi fizike i zemljopisa.

Autorice tekstova u priručniku su stručnjakinje u području filmskog obrazovanja, Ana Đordić i Jelena Modrić, ujedno i voditeljice Filmske naSTAVe u Tuškancu i predavačice na Školi medijske kulture Dr. Ante Peterlić,  te Marina Gabelica s Učiteljskog fakulteta u Zagrebu, a urednik publikacije je Uroš Živanović, voditelj Projekta filmske pismenosti u HAVC-u.

Doprinos u širenju filmske i medijske pismenosti

Na više od 30 stranica sadržava ilustrirane materijale za pripremu nastave, radne listiće te prijedloge aktivnosti i zadataka za učenike, a koju je u formi digitalne publikacije moguće besplatno preuzeti s portala medijskapismenost.hr i didasmarsa.com, kao i mrežnih stranica partnera projekta. Priručnik prati niz edukacijskih video materijala koji otkrivaju tajne nastanka pojedinih elemenata filma, a koji se se mogu besplatno preuzeti na stranici projekta Filmovi ne padaju s Marsa.

“HAVC je donošenjem novog Nacionalnog programa za 2021. i pokretanjem Projekta filmske pismenosti zacrtao, usudio bih se reći, dugoročno možda i najvažniji strateški cilj u svojem djelovanju do sada – uspostaviti sveobuhvatnu suradnju audiovizualnog i odgojno-obrazovnog sektora kako bi u narednim godinama bili ostvareni značajni iskoraci u povećanju kvantitete i kvalitete nastave filma u Hrvatskoj.

Sve što radimo kroz Projekt filmske pismenosti, pa time i ovaj međuzvjezdani metodički priručnik za ‘Didu s Marsa’, prvenstveno je namijenjeno nastavnicima, odgajateljima, knjižničarima i svim drugim prosvjetnim djelatnicima. Kroz zajedničku suradnju i umrežavanje s filmskim stručnjacima i autorima, kinima, festivalima i audiovizualnim organizacijama, želimo im osigurati sustavnu dostupnost filmova za nastavu, nastavnih materijala kao i raznolike mogućnosti stručnog usavršavanja u području filmske i medijske kulture“, rekao je o ovom projektu Uroš Živanović.

Robert Tomljenović, zamjenik ravnatelja Agencije za elektroničke medije, pojašnjava poveznicu projekta s Danima medijske pismenosti:

“Djecu i mlade treba poučavati medijskoj pismenosti brojnim sredstvima, između ostaloga i filmom. I treba ih poučavati svugdje gdje se oni nalaze, ne samo u školi nego i u kinu. Projekt Dani medijske pismenosti i internetski portal medijskapismenost.hr stoga podržavaju ovaj projekt koji će pomoći nastavnicima da iskoriste brojne prilike za učenje koje pruža gledanje ovog filma – od učenja o filmskoj umjetnosti do korištenja filma kao poticaja za razgovor o brojnim temama medijske pismenosti, kao što je vršnjačko nasilje putem društvenih mreža. No, ovaj priručnik može biti koristan i roditeljima. Na portalu medijskapismenost.hr često ističemo važnost roditeljske uključenosti u medijski život djeteta, a zajedničko gledanje ovog filma, razgovor  i razne aktivnosti na koje vas film, odnosno materijali mogu potaknuti dobar s u način za obiteljsko druženje uz film i medije.”

Film koji je inspirirao cijeli ovaj projekt nastao je u produkciji Marine Andree Škop i Darije Kulenović Gudan iz zagrebačkog Studija dim u suradnji s partnerima iz još šest europskih zemalja, pa će osim u hrvatska kina biti distribuiran i ona u Norveškoj, Luksemburgu, Sloveniji, BiH, Slovačkoj i Češkoj.

Festivalsku je premijeru imao na KinoKino festivalu Zagrebu, čija ravnateljica Selma Mehadžić ističe kako je cijeli projekt “izvrstan primjer suradnje produkcijskog tima, institucije (u ovom slučaju HAVC-a) i Festivala na promociji filma i stvaranja edukativnih materijala. Riječ je o sinergiji koja će sigurno utjecati na broj gledatelja, ali što je još važnije omogućiti mlađim generacijama zanimljiviji odlazak u kino koji ih može potaknuti na daljnja istraživanja i stjecanje novih znanja.”

Prema motivima priče Moj dida je vanzemaljac Irene Krčelić, scenarij za film Moj dida je pao s Marsa napisali su Pavlica Bajsić i Branko Ružić, a režiju potpisuje višestruko nagrađivani autorski dvojac Dražen Žarković i Marina Andree Škop.

U glavnim su ulogama 12-godišnja debitantica Lana Hranjec te (glasom) jedan od najnagrađivanijih hrvatskih glumaca Ozren Grabarić, a uz njih igraju i proslavljeni norveški glumac Nils Ole Oftebro, velika slovačka komičarska zvijezda Petra Polnišova te mlade hrvatske glumačke nade Alex Rakoš, Sven Barac, Tonka Kovačić, Lucija Šango

Moj dida je pao s Marsa, neobična avantura djevojčice i robota vanzemaljca koji imaju zadatak spasiti njenu djelomično vanzemaljsku obitelj, u hrvatska je kina stigao 21. ožujka.

27.03.2019.