Novosti

Facebook HFS
27.03.2019.
Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić
Dubravka Kalinić Lebinec, dipl. uč., savjetnica

Diplomirana učiteljica, sa itekako zasluženim statusom savjetnice, Dubravka Kalinić Lebinec se 2016. godine prvi put pojavila na Školi medijske kulture Dr. Ante Peterlić, a između mnogih privlačnih joj seminarskih programa te osnovnih i specijaliziranih radionica odabrala je Drugi stupanj seminara medijske kulture, napredni seminarski program u kojem su predavači vrsni filmski stručnjaci te se kroz deset dana predavanja, gledanja filmova, filmskih inserata i razgovora o njima puno nauči. Jednostavno, ona to voli.

No, istodobno je ovaj prvi dolazak bio i svojevrstan povratak i nastavak jer je prije tridesetak godina bila polaznica Ljetne škole filma u organizaciji Kino saveza Hrvatske, kao preteče današnje Škole medijske kulture Dr. Ante Peterlić koju već više od dvadeset godina organizira i provodi Hrvatski filmski savez, a na kojoj je bila sudionica radionica igranog odnosno dokumentarnog filma te montaže. Dubravka je 1986. godine, kao mlada učiteljica, s novinarom Srećkom Lebincem osnovala Školu animiranog filma VANIMA–Varaždinski animatori pa je Ljetna škola filma bila itekako dobrodošla. Tu proširuje osnovna znanja o filmu i u narednih dvadesetak godina, zajedno sa Srećkom, naraštajima varaždinskih osnovnoškolaca prenosi ljubav prema filmskoj umjetnosti, posebno prema animiranom filmu, stvorivši od malog filmskog kluba pri II. osnovnoj školi u Varaždinu poznatu školu animiranog filma čiji su filmovi nagrađivani na brojnim revijama dječjeg filmskog stvaralaštva u zemlji i inozemstvu, od Japana, Poljske, Češke do Sjedinjenih Američkih Država.

Svoj filmsko-pedagoški rad Dubravka nastavlja održavajući predavanja o primjeni i  mogućnostima filmske kulture u razrednoj nastavi te izvannastavnim aktivnostima, na stručnim skupovima učitelja u Varaždinu i širom Hrvatske. Osnovala je i grupu pod nazivom Školsko kino Dođi, vidi, viči, a nekoliko godina kasnije proširuje područje djelovanja grupe i mijenja joj naziv u Medijska kultura Dođi, vidi, viči. U zadnjih je nekoliko godina, od 2015., intenzivirala filmsko-pedagoški rad kao voditeljica Ljetnih filmskih radionica i redovitih grupa Filmsko-kreativnog studija VANIMA. Vodila je i Ljetnu filmsku školu pri Pučkom otvorenom učilištu Varaždin. Stigne se još i baviti izradom interaktivnih nastavnih materijala za unapređenje medijske, posebno filmske kulture djece i mladih, suautorica je priručnika za srednjoškolce Osnove medijske pismenosti, a vrlo se intenzivno (i nadasve uspješno) bavi fotografijom.

Poslije sudjelovanja na osamnaestoj Školi medijske kulture Dr. Ante Peterlić 2016. godine, vratila se i na dvadesetu, 2018., a već se prijavila i na ovogodišnju Školu. Svoja veteranska iskustva uspješno miješa s mladenačkim entuzijazmom, a I dalje je privlače mnogobrojne radionice koje nude svojim polaznicima niz značajnih i kvalitetno usvojenih vještina, no Dubravka kao dugogodišnja praktičarka redovito ipak odabire Drugi seminarski stupanj ŠMK.

Škola medijske kulture je po Dubravkinu mišljenju kvalitetno i ozbiljno koncipirana, a uz Prvi i Drugi seminarski stupanj te metodičke vježbe vezane uglavnom uz rad sa starijim osnovnoškolcima i srednjoškolcima, možda bi u program Škole kao dodatak uvela metodičke vježbe potrebne učiteljima koji rade s mlađom osnovnoškolskom dobi kao i odgojiteljima. Takav se rad i u metodičkom i u pedagoško-psihološkom smislu uvelike razlikuje od rada sa starijim učenicima, a uvođenjem tog sadržaja u Prvi i Drugi seminarski stupanj bi Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić uspješnije stigla i do više učitelja razredne nastave i do odgojitelja.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

Poziv zastupnicima Skupštine Hrvatskog filmskog saveza

SEDMO ZASJEDANJE SKUPŠTINE HRVATSKOG FILMSKOG SAVEZA

Na temelju članka 31. Statuta Hrvatskog filmskog saveza sazivam
SEDMO ZASJEDANJE
SKUPŠTINE HRVATSKOG FILMSKOG SAVEZA
IZBORNA SKUPŠTINA
»više

Treći Filmski (pop) kviz u Klubu pulske filmska tvornice

Ovog četvrtka, 21. ožujka u 20 sati u Klubu Pulske filmske tvornice (Stiglicheva 12) održati će se treći Filmski kviz. Za ovaj pop kviz pitanja je sastavio jedan od dosadašnjih natjecatelja Saša Vukmirović... »više

Retrospektiva Sergeja Paradžanova u kinu Tuškanac

Portreti: Vizionarski tabloi Sergeja Paradžanova

Kino Tuškanac, 22. – 24. ožujka 2019.
Od petka, 22. ožujka do nedjelje, 24. ožujka kino Tuškanac donosi retrospektivu od četiri čuvena filma Sergeja Paradžanova, osebujnog, originalnog i inovativnog filmskog vizionara... »više