Novosti

Facebook HFS
29.08.2018.
Završila 20. Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić
28. kolovoz, 2018. - Svečanom prezentacijom programskih sadržaja u prepunom varaždinskom kinu Gaj završila je 20. Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić, koja se održavala od 18. do 28. kolovoza 2018. Škola se ubraja među pet najvažnijih projekata medijskog opismenjavanja u Hrvatskoj te među stotinu i pedeset najvažnijih na razini Europske Unije.

Svečanu prezentaciju programskih sadržaja otvorile su Jelena Modrić, Predsjednica Savjeta Škole i voditeljica Škole Vera Robić-Škarica:
'Uz dva seminarska stupnja, imamo i 12 radioničkih programa, a cjelokupni program služi cjeloživotnom obrazovanju. Škola medijske kulture ove je godine imala 150 polaznika, 15 predavača 12 voditelja i 11 stručnih suradnika. Veseli me što ove godine imamo veliki broj novih polaznika, a to govori da će Škola imati i broja buduća izdanja', rekla je Vera Robić Škarica, voditeljica Škole medijske kulture Dr. Ante Peterlić.

Programski sadržaj prezentirali su polaznici I. i II. seminarskog stupnja te polaznici radionice za igrani film, koju je vodio akademski filmski redatelj Ivan Goran Vitez, radionice za kameru i snimanje, pod vodstvom filmskog snimatelja Borisa Poljaka, za eksperimentalni film koju je vodio filmski redatelj Damir Čučić, dokumentarni film pod vodstvom redatelja Tomislava Mršića, radionice za montažu s voditeljicom akademskom filmskom montažerkom Ivanom Fumić i Slavenom Zečevićem, radionice za animirani film koju su vodili Miroslav Klarić i Jadranko Lopatić, radionice za postprodukciju zvuka koju je vodila akademska filmska montažerka Dubravka Premar do radionice za filmski scenarij pod vodstvom Snježane Tribuson. Poslušali smo i radijsku reportažu polaznika radionice radijske reportaže pod vodstvom urednice i novinarke Višnje Biti. Radovi su nagrađeni s puno pljeska i smijeha u prepunoj dvorani kina Gaj, a predstavljene radove komentirao je legendarni prof. dr. sc. Hrvoje Turković.

Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić vrijedan je doprinos razvijanju medijske, posebice filmske kulture, u okviru nastave hrvatskog jezika i književnosti u našim školama.
Program Škole provodi se kao cjeloživotno obrazovanje i verificiran je od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske. Škola medijske kulture “Dr. Ante Peterlić” organizira Hrvatski filmski savez, a podupiru partneri i pokrovitelji: Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatska zajednica tehničke kulture, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Hrvatska kinoteka, Hrvatski državni arhiv, Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, Grad Varaždin,  Filmsko-kreativni studij VANIMA,Sveučilište Sjever, nuSynergetic Orchestra, Pučko otvoreno učilište Varaždin i Kino Gaj.

Dvadeseta Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

O stvarnosti i o prividu

Polaznici radionice digitalne fotografije voditelja Darija Petkovića, sa stručnim suradnikom Milivojem Kuharom, postavili su i prije drugih prezentacija programskih sadržaja dvadesete Škole medijske kulture Dr. Ante Peterlić, koja je od 18. do 28. kolovoza održana u Varaždinu... »više

Dvadeseta Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

Kad sveci marširaju...

I tako jučer, i već dugo, posve sam u parku stoji brončani Vatroslav Jagić, a na listove mu od patine pozelenjele knjige uporno deždi. Poput onih turističkih gradova uz more koji bujaju od života i fešti ljeti, a zimi utonu u mrtvilo, samoću i tugu pod kišom... »više

Dvadeseta Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

Tibet

Pravi tibet z štranclinimi treba biti dimenzija 180×180 centimetara plus još te resice, štranclini od 20 centimetara. Rađen je od vune ili svile. Tibetna marama do ovih je krajeva, najviše Međimurja, stigla iz Rusije i Poljske, kad su je muževi koji su tamo radili ili putovali... »više

Dvadeseta Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

Špajza

Završni dani dvadesete Škole medijske kulture intenziviraju rad u svim radionicama i na oba stupnja seminara medijske kulture. Tako se polaznici i voditelji radionice kamere i snimanja ponekad dižu u cik zore, jer već u pet počinju snimati... »više